Ä°thal doktor izni Dubai Åžeyhi için

Güncelleme Tarihi:

İthal doktor izni Dubai Şeyhi için
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 21, 2006 00:00

Dubaili Şeyh El Maktum’un Türkiye’ye yapacağı 1 milyar dolarlık sağlık yatırımı için yabancı doktor sorununun çözülmesini istediği ve Başbakan Erdoğan’ın da bu konuda kendisine söz verdiği ileri sürüldü. Erdoğan’ın kadir bilmez tüccar gibi davrandığını söyleyen Türk Tabipler Birliği 2. Başkanı Dr. Metin Bakkalcı, ‘O makamı boşaltmalıdır’ dedi.

BAÅžBAKAN Tayyip ErdoÄŸan’ın, ‘Yeni saÄŸlık kentleri’ ve ‘Yabancı doktor’ projelerinin perde arkasından Dubaili Åžeyh El Maktum’un 1 milyar dolarlık saÄŸlık yatırımı çıktı. Son günlerde doktorlar arasında esen fısıltı rüzgarına göre, Åžeyh El Maktum’un ÅŸirketine danışmanlık veren McKinsey firmasının Dubai ofisindeki yetkililer, ülkemizdeki ofislerine, Türkiye’de yabancı doktor çalıştırıp çalıştıramayacaklarını sordu. Türkiye ofisi de bu konuda yasal engel olduÄŸunu bildirdi. Dubaili yetkililerin yabancı doktor krizini çözmesi için BaÅŸbakan ErdoÄŸan’dan yardım istedikleri, ErdoÄŸan’ın da sorunu düzenlemeyle çözme sözü verdiÄŸi iddia edildi.      Â

Türk Sağlık Sen 1 No’lu Şube Başkanı Mahmut Akman, Dubaili yatırımcıların Türkiye’de 1 milyar dolarlık sağlık yatırım yapacağını ve kendi doktorlarını getirmek istedikleri yönünde duyumlar aldıklarını söyledi. Başbakan Erdoğan’ın Hürriyet’teki dünkü açıklamasında, ‘Çünkü adam hastane yapacak, belki kendi doktorunu, hemşiresini, ebesini beraberinde getirecek’ sözlerinin de yabancı yatırımcıya destek anlamı taşıdığı ileri sürüldü.

KADÄ°R BÄ°LMEZ TÃœCCAR

TTB 2’nci Başkanı Dr. Metin Bakkalcı, Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarına sert çıktı. Bakkalcı, şöyle konuştu:

‘Sayın Başbakan tüm televizyonlar aracılığıyla, ben devlet olarak kamu hastanelerine artık para vermeyeceğim, yurtdışından doktor getireceğim dedi. Kendisi derhal o makamı boşaltmalıdır. Sayın Başbakan tıpkı kadir bilmez bir tüccar tavrıyla hareket ediyor. Demek ki bu ülkeye hiçbir güveni kalmamış.’

FUTBOLCU Ä°THALÄ° GÄ°BÄ°

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Sekreteri Yaşar Yıldırım ise yabancı sermayeye karşı olmadıklarını söyledi. Bir zamanlar Türk futbolunu kurtarmak için Avrupa’nın yaşlı fubolcularının getirildiğini hatırlatan Yıldırım şöyle konuştu:

‘Türkiye’de doktor açığı varsa tıp fakültelerinden daha fazla doktorun mezun olması sağlanabilir. Yurtdışından gelen doktorlar kendi ülkelerinde 100 bin dolara çalışıyorsa buraya 200 bin dolara gelir. Dil sorunu ne olacak?’

KAOSA SÃœRÃœKLÃœYOR

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy da Başbakan Erdoğan’ın Acıbadem Bursa Hastanesi’nin açılışında kamu hastanelerini desteklemeyecekleri ve ithal doktor çalıştıracaklarına ilişkin açıklamalarını ‘sağlığı kaosa sürüklemek’ olarak yorumladı. Prof. Gürsoy, ‘Bu açıklamalar yanlış ve vahimdi. Özel sektör yapsın, biz satın alalım mantığını kabullenmemiz mümkün değil’ dedi.

SES’in eleştirisi Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Merkez Yönetim Kurulu’nca yapılan açıklamada, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yabancı doktorların Türkiye’de çalışabilmeleri sözüne atıfta bulunarak, ‘Başbakan’ın bu sözleri, gelinen aşamada acizliğin itirafı olarak değerlendirilmelidir’ denildi.

Erdoğan doğru yapıyor

DÜNYA Göz Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Eray Kapıcıoğlu, ithal doktor uygulamasını Türkiye’ye yurtdışından kaliteli, iyi eğitimli, tıp teknolojisini iyi kullanan hekimlere fırsat yaratılacak olmasından dolayı desteklediklerini söyledi. Kapıcıoğlu, ‘Hiçbir hastane kalitesiz, bilimsel yayın yapmayan doktoru hastanesinde çalıştırmaz. İyi rekabet olur’ dedi.

Kalitesiz doktor gelmesin

ANADOLU Sağlık Merkezi Genel Direktörü Dr. Murat Dayanıklı, yabancı sermayeye ve ithal doktor uygulamasına karşı olmadıklarını ancak kaliteli doktorların Türkiye’ye getirilmesi gerektiğini söyledi. Yurtdışında çok başarılı 3 bin Türk doktorunun bulunduğunu belirten Dr. Dayanıklı, ‘Biz asıl kendi hekimlerimizi oradan Türkiye’ye getirmeye çalışmalıyız’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!