Maliye ’malı ye’ bakanlığı oldu

Güncelleme Tarihi:

Maliye ’malı ye’ bakanlığı oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2006 00:00

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hakkındaki 2’nci gensorudan da kurtuldu. Dünkü görüşmelere AKP ve CHP grubu neredeyse tam kadro yer aldı. Bakan Unakıtan hakkındaki gensoru önergesinin gündeme alınması, 179’a karşı 342 oyla reddedildi. Başbakan Erdoğan’ın "Surda gedik açtırmam" uyarısı üzerine AKP fire vermedi.

AKP iktidarı, 2006 Bütçe Yasa görüşmelerinden bu yana en gergin ve tartışmalı gününü Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hakkındaki gensoru görüşmelerinde yaşadı. AKP ve Unakıtan, gensoru görüşmelerini firesiz atlatmayı başardı.

CHP’nin Galataport hakkında verdiği gensoru görüşmeleri, tartışmalar ve sataşmalar eşliğinde yapıldı. 524 milletvekilinden 342’sinin ret, 179’unun kabul oyuyla gensorunun gündeme alınması reddedildi. AKP’li Halil Kaya ise çekimser oy kullandı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın iki haftadan bu yana yaptığı uyarılar ile parti grubunun sabah saatlerinden itibaren milletvekillerini arayarak yaptığı ikazlar sonuç vermiş oldu. İktidar dördüncü, Unakıtan da ikinci gensoru sınavını sorunsuz atlatdı.

İLGİNÇ GÖRÜNTÜLER

Genel Kurul salonunda herşeye rağmen görüşmelere katılmak isteyen milletvekillerinin ilginç görüntüleri oluştu. CHP’li Mehmet Işık göz bandıyla, ayağı kırılan AKP’li Mehmet Daniş koltuk deyneğiyle Genel Kurul’a geldi. CHP’li Mehmet Nuri Saygun tansiyonu yükseldiği için revirde bir süre dinlendi. Başbakan Tayyip Erdoğan, görüşmelere muhalefet sözcülerinin konuşması bittikten sonra geldi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile salona giren Erdoğan, görüşmeler sırasında Gül ile sohbet etmeyi tercih etti.

HALUK KOÇ: OFER’LE KAÇ DEFA GÖRÜŞTÜN

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç:
Şimdi yeni bir şey söylüyorum. Sayın Unakıtan, oğlunuz İsrail’e giderek Ofer’lerle kaç defa görüştü. Sizden ricam bu soruya ayağınızı yerden kaldırmadan yanıt vermenizdir. Başbakan hızla iktidar merdivenlerinden iniyor. Ancak Maliye Bakanı da arkasından iterek, Başbakan’ın merdivenlerden inişini hızlandırmaktadır. Osman Bölükpaşa’nın, "Dede koruk yerse, torunun ağzı kamaşır" sözünü hatırlayın. Ağabeyi (Kemal Unakıtan) devamlı koruk yiyor. Başbakan’ın ağzı kamaşmıyor.

CHP’Lİ KILIÇDAROĞLU ’GÜVENİLMEYEN BAKAN’

CHP Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu:
Maliye Bakanı, devletin malı namusuna teslim edilen kişidir. Sizin devletin evrakını temsil ettiğiniz Maliye Bakanı 53 dönüm devlet arazisini zimmetine geçirmiş bir Maliye Bakanıdır. Sergilediği tavırlar, güvenilmeyen bir bakan olduğunu, saygın bir koltukta oturmaması gerektiğini kanıtlamıştır. Maliye Bakanlığı ’Malı Ye Bakanlığı’ oldu. Unakıtan gelsin oğlu Abdullah Unakıtan, mısır ithalatından yararlanmadı desin alkışlayım, ama belgesini de alnına dayarım.

AKP’Lİ BOZDAĞ

BAYKAL’I KIZDIRDI
AKP grubu adına konuşan, Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ ise Baykal’ın Antalya’daki arazisiyle ilgili haberleri anmasına CHP Lideri Deniz Baykal, oturduğu yerden "İftira atıyorsun" diye bağırdı. Baykal, Bozdağ’ın konuşması sırasında zaman zaman yerinden "Ağzını topla, haddini bil. Millet görüyor herşeyi" diye bağırdı. Bozdağ, Tüpraş hisselerinin yüzde 14.76’sının devriyle ilgili olarak 1994’te çıkan bir karar olduğunu ve bu kararda SHP-DYP koalisyon hükümetinin imzası olduğunu belirtti. Bozdağ, burada CHP’nin adından bahsedince Baykal ve diğer CHP milletvekilleri tepki gösterdi.

’Çamlıca’daki arazi Erdoğan’ın’ iması
/images/100/0x0/55eb0bbaf018fbb8f8a77e86


ANAVATAN lideri Erkan Mumcu sataşma olduğu gerekçesiyle çıktığı kürsüde Unakıtan’ın 2B kapsamında bulunan Beykoz’daki arazisinin gerçek sahibinin Başbakan Erdoğan olduğunu ima etti. Kürsüde mikrofonu kapatılan ve buna rağmen konuşmaya devam eden Mumcu şunları söyledi:

Unakıtan’ın 2B arasiziyle ilgili gerçek hikayeyi ben anlatayım. Belediye başkanlığı yapan biri, bir orman arazi kapatıyor. Ancak, belediye başkanı olduğu için üzerine alamıyor. (Unakıtan’ı göstererek) Bir arkadaşının üzerine araziyi geçiriyor. O zamanlar, o arkadaşı naylon fatura işiyle meşgül. Galataport’un iptal gerekçesi Danıştay’ın kararı değildir. Şener’in neden o ihale kararnamesini imzalamadığını unutmayın. Danıştay kararı bir imdat simidi gibi yetişmiştir. Yukarıda Allah var, Allah’tan korkun. İstediğiniz gibi yalan söyleyemezsiniz.

HAKARET EDİLDİ


Mumcu konuşurken, AKP sıralarından Salih Kapusuz "Ukala ukala konuşma" diye bağırırken, AKP Kocaeli Milletvekili Eyüp Ayar "İ." diye bağırdı, Ayar’ın bu sözü TBMM tutanaklarına da geçti.

Şeyhli fotoğrafla Başbakan’a soru

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, dünkü gensoru görüşmeleri sırasında zaman zaman sıkıntılı anlar yaşadı. Muhalefetin eleştirilerini kimi zaman gülerek, kimi zaman suratı asılarak, başını kaşıyarak dinleyen Unakıtan, dizlerinin dibine çöken, CHP’den AKP’ye geçen Edirne Milletvekili Necdet Budak’la da bir süre sohbet etti. Görüşmeler sırasında CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, Başbakan Erdoğan’a ’Kemal Abisinden’ vazgeçememesinin nedeninin bir yerlerden gelen kayırma uyarısı olup olmadığını sordu. Kürsüden İskenderpaşa Cemaati’nin ölen Şeyhi Esat Coşan’la birlikte çekilmiş Erdoğan-Unakıtan fotoğrafını gösterdi.

AKP’nin muhalifleri kaçak güreşti

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan hakkındaki gensoru oylamasında, AKP’nin muhalifleri kaçak güreşti. AKP’li Ertuğrul Yalçınbayır, "Bilerek ve isteyerek katılmadım", İbrahim Hakkı Aşkar, "Ben doğru bildiğimi yaptım" derken, Unakıtan’a sert eleştiriler yönelten Turhan Çömez ile birlikte muhaliflerden Fuat Geçen de ret oyu kullandı. Gensoru önergesinin gündeme alınması, 342 AKP milletvekilinin oyu ile reddedildi. Başta CHP olmak üzere muhalefetin kullandığı kabul oyu sayısı 179’da kaldı. AKP’li Halil Kaya’nın çekimser oy kullandığı tutanaklara geçti. Ancak Kaya’nın, "Yanlışlıkla çekimser oy kullandığı" iddia edildi. İki oy ise mükerrer olduğu gerekçesiyle iptal edildi. AKP’den oy kullanma hakkı bulunmayan TBMM Başkanı Bülent Arınç ve oturumu yöneten Sadık Yakut’un dışında 13 milletvekili oylamaya katılmadı. Yalçınbayır ve Aşkar, dışındaki milletvekillerinin, parti yönetimine mazeret bildirdikleri öğrenildi.

Bakan Koç yine uyudu

AKP nin önceki gün yapılan grup toplantısında Başbakan Tayyip Erdoğan’ı dinlerken Hürriyet objektiflerine uyurken yakalanan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, dün TBMM deki gensoru görüşmelerinde de benzer görüntüleri verdi. Koç, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın konuşması sırasında da zaman zaman gözlerinin kapanmasına engel olamadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!