Kuşlara kıymayın en masum onlar

Güncelleme Tarihi:

Kuşlara kıymayın en masum onlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2006 00:00

İngiltere’de diplomat olarak görev yaptığı yıllarda kuşları araştıran ve kuş göçlerini izleyen Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi, Kıtalararası Kuş Göçlerini İzleme Derneği Başkanı Yard. Doç. Serhan Oksay, kuş gribinde "en masum taraf"ın kuşlar olduğunu söyledi. Oksay, kuş gribinin esas nedeninin doğal alanlara yapılan insan müdahaleleri olduğunu söyledi.

ÖLÜMCÜL virüsün ilk önce insanoğlunun evcilleştirdiği ve kontrolsüz bir biçimde milyonlarca ürettiği kanatlı kuşlarda oluştuğunu, onlardan yabani kuşlara bulaştığını öne süren Yard. Doç. Serhan Oksay, "Kuşlara kıymayın, onların göç yollarını kesmek, göç yolları üzerine tesis kurmak yerine yollarından çekilin yeter" dedi. Yard. Doç. Oksay, sorunu görüp çok önceden uyarılar yaptıklarını vurgulayarak şunları söyledi:

"Posterler, broşürler basıp dağıttık, bakanlıklara yazılar yazdık, kampanyalar düzenledik, Avrupa Komisyonu desteğiyle bir uluslararası konferans düzenleyip uyarılar yaptık. Tavukçuluk sektörünün önde gelen firmalarına haber gönderip yaklaşan tehlikeyi bildirdik, önlemler almak gerektiğini söyledik ama bizi dinleşyen olmadı."
/images/100/0x0/55eb1023f018fbb8f8a8a25e


ÇAMLICA’DA MANGAL

Avrupa’da yaşayan kuşların Çanakkale ve İstanbul boğazları üzerinden, Asya’daki kuşların da Arhavi, Borçka ve Çoruh Vadisi’ni geçerek Hatay’daki Belen geçidi üzerinden Afrika’ya dağıldığını hatırlatan Oksay sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu olay on binlerce yıldır yapılır ve her yıl 2 kez tekrarlanır. Yüz binlerce leylek, inanılmaz ama 15 Mart tarihinde mutlaka Ankara’da olur. Kartallar, kırlangıçlar, yaban ördekleri, ibibikler, yağmurcunlar gibi 235 değişik kuş türü bu göç hattını takip eder. Bu göçün en iyi gözlenebildiği yer İstanbul Küçük Çamlıca Tepesi’dir. 20 yıldır yabancılar buraya gelerek kuş gözlemliyor. Ancak burası mangal yapanlar ve anten kuleleri ile amaç dışına itildi. Anten kuleleri başka yere taşınmalı, burası kuş gözlem alanı olmalı."

Sulak alanlarda kuş gribi alarmı

AYDIN ve Muğla illerindeki sulak alanların çevresindeki köy ve beldelerde kuş gribi alarmı verildi. Bafa Gölü ile Tuzla sulak alanının yanı sıra, Menderes Nehri’nde ölü bulunan su tavuğu, meke, pelikan ve yaban ördekleri nedeniyle iki belde ve dört köyde karantina uygulamasına başlandı. Kente giriş çıkışlar ile sulak alanlar, jandarma ve sağlık ekipleri tarafından 24 saat kontrol ediliyor. Aydın’ın Söke ilçesine bağlı Sarıkemer beldesinde üç gün içinde 4 bin 500 kanatlı hayvanın itlaf edileceği belirtilirken, Bafa Gölü çevresinde toplu kuş ölümlerinden kaygılanıldığı dile getirildi. Milas ve Söke ilçe tarım müdürlüklerine bağlı ekipler, köy ve beldeleri dolaşarak halkı uyarmaya başladı. Vatandaşların kanatlı hayvanlarını görevliler gelinceye kadar kapalı mekanda tutmaları istendi.

TÜRK VETERİNER HEKİMLER BİRLİĞİ

Hayvanların itlafı tepkiye yol açıyor

TÜRK Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Mustafa Altuntaş, karantina bölgelerinde kanatlı hayvanların itlafınını halkın tepkisine neden olmaya başladığını belirtti. Altuntaş, yaptığı yazılı açıklamada, karantina bölgelerinde itlafın artmasının kamuoyu tepkisine yol açmaya başladığını savunarak, resmi veteriner hekim kontrolünde yapılmayan itlafların "hayvan refahı kuralları"na uymadığını öne sürdü. Türkiye’de aşı üretimi ile ilgili hızlı adım atılmasının ve Manisa Tavuk Hastalıkları Enstitüsü’nün kapatılmasıyla ortaya çıkan durumun telafisinin şart görüldüğünü kaydeden Altuntaş, şunları kaydetti:

"Gerek hastalıkla mücadelenin temel şartı, gerekse gıda güvenliğinin sağlanması ile tüketiciye devletin denetim ve kontrol mekanizmasının etkinliği konusunda inandırıcılığını sağlayacak yapısal tedbirlerin alınması için adım atılmaması endişeyle karşılanmaktadır." Altuntaş, ilgili bakanlıkların sektör, bilim çevreleri, meslek örgütleri ve tüketici örgütleriyle koordineli şekilde bir işbirliği sağlamasının önemine de dikkati çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!