Kuş gribi günlüğü: Hastanede karantina

Güncelleme Tarihi:

Kuş gribi günlüğü: Hastanede karantina
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2006 12:48

Şanlıurfa Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde kuş gribi şüphesiyle müşahede altında tutulan çocuklardan birinin tahlil sonuçlarının pozitif çıkması üzerine, intaniye servisi karantinaya alındı.

Haberin Devamı

Yurt genelinde kuş gribi konusunda yeni vakalar yaşanıyor ve bu konuda çeşitli önlemler alınıyor.

ŞANLIURFA'DA KARANTİNA

Şanlıurfa Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde kuş gribi şüphesiyle müşahede altında tutulan çocuklardan birinin tahlil sonuçlarının pozitif çıkması üzerine, intaniye servisi karantinaya alındı.
  
Sağlık Bakanlığı Kuş Gribi Koordinasyon Merkezi'nin tahlil sonuçlarıyla ilgili açıklamasının ardından hastane önünde toplanan hasta yakınları çocuklarını görmek istedi.
  
İntaniye servisine girişlerine izin verilmeyen hasta yakınları, zaman zaman güvenlik görevlilerine tepki gösterdi.
  
Viranşehir'e bağlı Gözeli Köyü'nden gelen ve 4 günden bu yana çocuğunun intaniye servisinde tedavi gördüğünü belirten A.D, 4 yaşındaki oğlunun sağlık durumu hakkında doktorlardan bilgi alamadığını bu durumun kendisini tedirgin ettiğini söyledi.
  
Geçtiğimiz hafta köyde çok sayıda tavuğun telef olması üzerine paniğe kapıldıklarını belirten A.D, soğuk algınlığı şikayeti bulunan oğlunu Viranşehir Devlet Hastanesi'ne götürdüğünü, yapılan muayene sonucu oğlunun aynı gün Şanlıurfa'ya sevk edildiğini bildirdi.
  
Şanlıurfa Çocuk Hastalıkları Hastanesi İntaniye Servisi'nde 4 günden bu yana müşahede altında bulunan oğlunun tedavisinin sürdüğünü belirten A.D, “Oğlumun sağlık durumu hakkında henüz açıklama yapılmadı. Doktorlar tahlil sonuçlarını beklediklerini belirttiler. Kuş gribi virüsünün bizim köyde de görüldüğünü öğrendim. Bu nedenle tedirgin oldum” diye konuştu.

Haberin Devamı

VİRANŞEHİR'DE KUŞ GRİBİ

Viranşehir Kaymakamı Yalçın Yılmaz ise ilçeye bağlı Gözeli Köyü'nde kuş gribi virüsüne rastlandığını belirterek, bunun için gerekli önlemleri aldıklarını söyledi.
  
Yılmaz, bu çerçevede bir sağlık ekibi görevlendirdiklerini ve ekibin köyde çalışmalara başladığını kaydetti.
  
Şanlıurfa Vali Yardımcısı Cevdet Ertürkmen ise test sonuçları pozitif çıkan ve hastanede tedavisi devam eden hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu bildirdi.
  
Ertürkmen, “Viranşehir'den gelen bir çocukta kuş gribi virüsüne rastlandı. Biz gerekli tedbirlerimizi aldık” diye konuştu.

Haberin Devamı

VAN'DA KUŞ GRİBİ TEŞHİSİYLE TEDAVİ GÖREN ÇOCUK TABURCU OLDU
  
Van'da Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde kuş gribi teşhisiyle tedavi gören Sümeyye Mamuk, sağlığına kavuşarak taburcu oldu. Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Faik Öner, yaptığı açıklamada, 9 yaşındaki Sümeyye Mamuk'un kuş gribi teşhisi kesinleşen hastalardan biri olduğunu söyledi.
  
Mamuk'un tedavisinin çok iyi sonuçlandığını belirten Prof. Dr. Öner, “Sümeyye'de hastalık zatürreeye dönüşmediği için büyük bir hızla iyileşti. Tedavilerimize çok iyi cevap verdi. Grip durumunu atlattı. Bu nedenle bugün öğleden sonra kendisini taburcu ettik. Ancak, her ihtimale karşı kullanması için tamiflu ilacı verdik” dedi.
  
Sümeyye Mamuk, kuş gribi şüphesiyle kaldırıldığı YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde ilk tahlillerinin negatif çıkmasından sonra taburcu edilmişti. Ancak sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine ikinci kez hastaneye kaldırılan Mamuk'a, alınan numunelerin incelenmesi sonucu kuş gribi teşhisi konulmuştu.

Haberin Devamı

DİYARBAKIR'DA 1 KİŞİNİN TAHLİL SONUCU POZİTİF ÇIKTI

Diyarbakır Dicle Üniversitesi (D.Ü) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eralp Arıkan, Siirt'in Baykan İlçesi'nden gelen Baysal ailesinden 1 kişinin tahlil sonucunun pozitif çıktığını, aynı aileden sonuçları negatif çıkan 5 kardeşi ise taburcu ettiklerini söyledi.
  
Prof. Dr. Arıkan, yaptığı açıklamada, kuş gribi şüphesiyle 10 kişinin gözlem altında tutulduğunu, Siirt'in Baykan İlçesi'ne bağlı Ziyaret Beldesi'nden gelen Baysal ailesinden 6 kişinin tahlil sonuçlarının Ankara'dan gönderildiğini belirtti. Prof. Dr. Arıkan, şöyle dedi:
  
“Baykan'dan gelen Baysal ailesinden 6 yaşındaki Serpil Baysal'ın tahlil sonucu pozitif çıkarken sonuçları negatif çıkan 5 kardeşi taburcu ettik. Bunun dışında Diyarbakır merkez ve Ergani İlçesi, Şanlıurfa'nın Siverek, Batman merkez ve Sason ilçelerinden kuş gribi şüphesiyle D.Ü'ye sevk edilen toplam 10 kişi müşahede altında bulunmaktadır. Hastaların sağlık durumları iyi ve tedavileri sürüyor. Gönderilen tahlil sonuçları geldikten sonra eğer sonuçlar negatif çıkarsa bu kişileri de taburcu edeceğiz.”
  
Prof. Dr. Arıkan, daha önce kuş gribi şüphesiyle D.Ü'ye sevk edilen ve tahlil sonuçları negatif çıkan 8 kişiyi taburcu ettiklerini de kaydetti.

Haberin Devamı

SAMSUN'DA 6 HASTA YETKİLİLERE HABER VERMEDEN HASTANEDEN AYRILDI

Samsun'da kuş gribi şüphesiyle tedavi altına alınan 6 hastanın, yetkililere haber vermeden hastaneden ayrıldıkları bildirildi.
  
Edinilen bilgiye göre, kuş gribi şüphesi üzerine, Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alınan ve yaşları 12-16 arasında değiştiği bildirilen 6 hasta, yetkililere haber vermeden hastaneden ayrıldı.
  
Söz konusu hastalardan 5'inin taburcu edilme aşamasında olduğu, E.D. adlı hastanın ise tedavisinin devam ettiği bildirildi.

ISPARTA'DA 10 TAVUK KUŞ GRİBİNDEN ÖLDÜ

Isparta'nın Senirkent İlçesi'ne bağlı Gençali Köyü'nde 10 tavuğun ölüm nedeninin kuş gribi olduğu belirlendi. Köy ve civarındaki 3 kilometrekare yarı çaplı alan karantinaya alındı. Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri köyde kümes hayvanlarını itlaf çalışması başlattı.

Haberin Devamı

Eğirdir Gölü'nün kuzeyindeki 1500 nüfuslu Gençali Köyü'nde yaklaşık bir hafta önce 4 kişilik bir ailenin beslediği 10 tavuk öldü. Durumun ihbar edilmesi üzerine köye giden Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, ölen tavuklardan birinden alınan numuneyi Konya Veterinerlik Araştırma Enstitüsü'ne gönderdi. Yapılan incelemede tavukta kuş gribine rastlandı ve bugün Isparta Tarım İl Müdürlüğü'ne bilgi verildi. Senirkent Belediye Başkanı Süleyman Dönmez, “Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri ile Sağlık İl Müdürlüğü görevlileri köye gidiyor. Köyde beslenen kümes hayvanları itlaf edilecek. Köy halkı muayene edilecek. Ölen tavuklarla teması olanlar varsa gözetime alınacak” dedi.

6 KÖY DAHA KARANTİNADA

Bu arada Şarkikaraağaç İlçesi'ne bağlı Karayaka Köyü'nde 24 tavuğun ölmesinden sonra kuş gribine yakalanma riskleri olabileceği ihtimaline karşı Isparta Devlet Hastanesi'nde gözetime alınan 11 kişi taburcu edildi. Ölü tavuklara dokundukları belirlenen 3 kişi ile Afyonkarahisar'ın Dinar İlçesi Burunyaka Köyü'nde beslediği tavukları ölen bir kadın ise halen Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde gözetim altında tutuluyor. Bu kişilerden alınan ve Ankara'daki Dr. Refik Saydam Hıfzıssıha Enstitüsü'ne gönderilen kan örnekleriyle ilgili test sonuçları bekleniyor.

Beyşehir Gölü kıyısındaki Karayaka Köyü'nde vaka görülmesi üzerine bugün komşu köyler Gedikli, Armutlu, Sarıyaka, Çeltek, Belceğiz ve Beyköy de karantinaya alındı. Bu 6 köyde kuş gribi vakasına rastlanmadığı, ancak göldeki yaban kuşu popülasyonu gözönünde bulundurularak önlem alındığı açıklandı. Dün de Karayaka'nın yanı sıra Yassıbel, Yeniköy, Kıyakdere köyleri karantinaya alınmıştı.

HAKKARİ'DE 4 ASKERDE KUŞ GRİBİ ŞÜPHESİ

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi’nde 4 asker kuş gribi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Yüksekova Devlet Hastanesi’nde ilk müdahalesi yapılan askerler, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi.Yüksekova İlçesindeki bir askeri birlikte görevli 4 asker, dün gece geç saatlerde kuş gribi şüphesiyle Yüksekova Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Askerlerin güvercinlere çıplak elle temas ettikleri ve gece rahatsızlandıkları belirtildi.

Yüksekova Kaymakamı Uğur Kalkar, askerlerin ilk müdahalenin ardından Van’a sevk edildiğini belirterek, “Gündüz güvercinleri ellemişler. Akşam geç saatlerde de rahatsızlanmışlar. Hastanedeki doktorlardan askerlerin durumları ile ilgili bilgi aldım. Askerlerin sağlık durumları iyi. Askerlerde kuş gribi belirtileri yok. Ancak her ihtimale karşı şüphe üzerine kontrol altında tutulmaları gerekiyordu. Bundan dolayı askerler Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi” dedi.

YYÜ Tıp Fakültesi’ne getirilen jandarma erler Halil Onbaşı, Abdurrahman Demir, Mustafa Kılıç ve Yaşar Doğan’ın tedavilerinin sürdüğü, tahlil için numune alındığı belirtildi.

Edirne'de 2 asker kuş gribi şüphesiyle hastanede

EDİRNE'DE İKİ ASKERDEN ŞİKAYET

Edirne'de, tavuk yedikten sonra yüksek ateş şikayetiyle Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne getirilen 2 asker, tedavi altına alındı. Yapılan tahlillerde askerlerde kuş gribine rastlanılmadı.

Tıp Fakültesi Hastanesi Klinik Bakteri Enfeksiyon Servisi yetkililerinden alınan bilgiye göre, dün gece hastaneye getirilen 2 askerde yüksek ateş ve gribal enfeksiyon tespit edildi. Tedavi altına alınan askerlere, tavuk yediklerini belirtmeleri üzerine kuş gribine karşı tahlil yapıldı. Sonuçlar negatif çıktı. Servis yetkilileri, tavuk yedikten sonra rahatsızlandıklarını söylemeleri üzerine askerlerin birliklerinden hastaneye getirildiğini ancak, askerlerde kuş gribine rastlanmadığını bildirdi. Askerler, kontrol amacıyla bir süre daha hastanede tutulacak.

SİVAS'TA TEST SONUÇLARI POZİTİF ÇIKAN HASTANIN GENEL SAĞLIK DURUMUNUN STABİL

Sivas'ta kuş gribi şüphesiyle Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan ve test sonuçları pozitif çıkan hastanın genel sağlık durumunun stabil olduğu, solunum sıkıntısı yaşamadığı bildirildi.
  
Sivas Valiliği İl Kriz Merkezi'nden yapılan açıklamada, kentte kuş gribiyle ilgili etkin mücadelenin devam ettiği, son olarak merkezden 2, Suşehri İlçesi'nden de 1 hastanın hastaneye yattığı, hastalardan alınan numunelerin, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'ne gönderildiği ifade edildi.
  
CÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'ne şu ana kadar 4'ü Yozgat'tan, 3'ü Sivas merkezden, 14'ü Kangal İlçesi'nden, 1'i de Suşehri İlçesi'nden olmak üzere toplam 22 “olası vaka” yatışı yapıldığı belirtilen açıklamada, Yozgat'tan gelen 3 kişiyle Kangal'dan gelen 1 hastanın taburcu edildiği, Sivas merkezden gelen 1 hastanın da kendi isteğiyle hastaneden ayrıldığı kaydedildi.
  
Bugün itibariyle yatarak tedavi gören hasta sayısının 17 olduğu bildirilen açıklamada, kuş gribi teşhisi pozitif çıkan hastanın genel sağlık durumunun stabil olduğu ve solunum sıkıntısı yaşamadığı belirtildi.    

MANİSA'DA KUŞ GİRİBİ PANİĞİ

Manisa'da öğle saatlerinde peş peşe gelen ölü güvercin ihbarları, yetkilileri harekete geçirdi. Tarım İl Müdürlüğü ekipleri bulunamayınca özel temizlik firmasına ait özel giysili temizlik ekipleri ölü güvercinleri bulundukları yerden toplayarak çöp konteynerine kapattı.

Öğle saatlerinde Manisa Belediyesi'ne ait 188 Beyaz Masa Hattı'nı arayan vatandaşlar, bir apartmanın aydınlatma boşluğunda hareketsiz güvencin olduğunu ihbar etti. İlk ihbarı alan ekipler, Manisa'da kent temizliğini üstlenen Ege Tem firması ekiplerini alarma geçirdi. Özel giysili ekipler, Utku Mahallesi Coşkun Sokak'taki 53 numaralı apartmanın boşluğuna düşmüş hareketsiz, ancak canlı güvercini bulup çöp konteynerine taşıdı. Peş peşe gelen ihbarları değerlendiren ekipler daha sonra Cumhuriyet Mahallesi İzmirli Sokak'ta oturan Barış Kanlıoğlu'nun evine gitti. Evin çatı katında ölü güvercinler olduğunu öğrenen özel giysili temizlik görevlileri, kafesi açtı ve 20 güvercinden 4'ünün öldüğü görüldü. Ölü güvercinler ayrı ayrı poşetlerde konteynere konuldu.

İSTANBUL'DA 9 BİN 500 KANATLI İTLAF EDİLDİ
 
İstanbul Tarım İl Müdürü Ahmet Kavak, karantina bölgesi ilan edilen 3 ilçedeki itlaf çalışmalarının sürdüğünü belirterek, bugün itibariyle yaklaşık 9 bin 500 kanatlı hayvanın itlafının gerçekleştirildiğini söyledi.
  
İstanbul'daki kuş gribi önlemleri hakkında AA muhabirine bilgi veren Kavak, karantinaya alınan Gaziosmanpaşa, Küçükçekmece ve Esenler'de itlaf çalışmalarının bugün de devam ettiğini dile getirerek, “Dün ve önceki güne göre yoğunluk biraz azaldı. Koordineli şekilde çalışma devam ediyor. Bugün itibariyle yaklaşık 9 bin 500 kanatlı itlaf edilmiş oldu” dedi.

AĞRI'DA 116 BİN 137 KANATLI HAYVAN İTLAF EDİLDİ

Ağrı'da kuş gribiyle mücadele kapsamında 116 bin 137 kanatlı hayvan itlaf edildi.
  
Ağrı Valiliği Kriz Masası'ndan alınan bilgiye göre, Doğubayazıt İlçesi'ndeki kuş gribi vakasından sonra kent merkezi ve ilçelerde kuş gribiyle ilgili çeşitli önlemler alındı. Bu kapsamda ilgili birimlerde görevli 124 kişiden oluşturulan 53 ekip, ilçelerde ve merkezde evleri gezerek kanatlı hayvanları topluyor.
  
Toplanan hayvanların şehir dışında gaz kullanılarak itlaf edildikten sonra açılan çukurlara üzerleri kireçlenerek gömüldüğü, bugüne kadar kent genelinde toplanan 116 bin 137 kanatlı hayvanın itlaf edildiği öğrenildi.
  
ESKİŞEHİR
 
Eskişehir'de Çamlıca Mahallesi Adak Sokak'ta yaşayan Mehmet Sap, polisi arayarak sığırcık sürüsünün evinin camına çarptığını, bir kısmının da öldüğünü bildirdi. Olay yerine gelen emniyet güçleri çevre önlemi alarak Tarım İl Müdürlüğü yetkililerine haber verdi.
  
Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri boş arazide bulunan ölü kuşları incelemeye aldı.
  
Ölü kuşlarla temas ettiği belirtilen Aydın K. ile Serken Ç. de gerekli sağlık kontrolü için Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürüldü.
  
KİLİS'İN BİR KÖYÜNDE TAVUKLAR ÖLDÜ
  
Kilis'in Polateli İlçesi'ne bağlı Kürtüncü Köyü'nde 4 tavuk öldü.
  
Köylülerin tavuk ölümlerini yetkililere haber vermesi üzerine harekete geçen Sağlık Müdürlüğü ekipleri, tavuklardan parça alıp tahlil için Adana'ya gönderdiler.
  
Kilis Sağlık İl Müdürü Mahmut Songur, ihbar üzerine gerekeni yaptıklarını, şimdiye kadar köyde olumsuz bir durum olmadığını, tahlil sonucuna göre gerekli tedbirlerin alınacağını söyledi.

KAYSERİ'DE KUŞ GRİBİNE RASTLANMADI

Kayseri'de, 6-12 Ocak tarihleri arasında kuş gribi şüphesiyle sağlık kuruluşlarına başvuran 21 kişide ve ölü tavuk numunelerinde kuş gribine rastlanmadığı bildirildi. Erciyes Üniversitesi (EÜ) Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Doğanay, Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Kadir Çetinkara ve Tarım İl Müdürü Adnan Akay, konuyla ilgili ortak basın toplantısı düzenledi.
  
Dr. Çetinkara, kuş gribi şüphesi ortaya çıktıktan sonra Valilik bünyesinde koordinasyon kurulu oluşturulduğunu, konunun uzmanlar tarafından çok yönlü araştırıldığını anımsattı.
  
Kayseri'de 6-12 Ocak tarihleri arasında 21 hastanın kuş gribi şüphesiyle EÜ Acil Servisi'ne başvurduğunu, bu kişilerde kuş gribine rastlanmadığını ifade eden Çetinkara, “Bu kişilerin gerekli muayeneleri yapılarak gerekli numuneleri alındı ve Ankara Hıfzıssıhha Enstitüsü'ne gönderildi. Hasta örneklerinden pozitif gelen olmadı” dedi.  

VAN

Van Valisi Niyazi Tanılır, Tarım İl Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda, kanatlı hayvanları itlaf çalışmaları kapsamında oluşturulan ekiplerle bir araya geldi. Kuş gribiyle mücadelede bugün dünyada bilinen en etkili yöntemin, kümes hayvanlarının itlafı olduğunu belirten Vali Tanılır, itlaf ekiplerine büyük görev ve sorumluluklar düştüğünü, vatandaşların ekiplerce bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi. Bölgenin sosyal ve ekonomik yapısı itibariyle hayvanlarla iç içe yaşanacak bir yapıda olduğunu ifade eden Tanılır, her evin bahçesinde bir kümes bulunduğunu, hayvanların yöre insanı için ekonomik kaynak oluşturduğunu kaydetti. 

İtlaf çalışmalarının kurallara uygun yapılması gerektiğini vurgulayan Tanılır, “Geçen gün Kurubaş mevkiinde açılan çukurlara giden yollar çamur olduğu için araçlar olay yerine gidemedi. Ancak o sırada bir görevli topladıkları hayvanları açıkta araziye bırakarak gitmiş. Daha sonra bazı gazeteciler bunu haber yaptı. Bu olayın bir daha yaşanmaması gerekiyor. Yaptığımız bütün çalışma bir anda boşa çıktı. Bu arkadaşlar hakkında soruşturma başlattık” diye konuştu. 

İtlaf ekiplerin çalışma yaptığı bölgeye vatandaşların ve basın mensuplarının girmemesi gerektiğini kaydeden Tanılır, aksi halde polis ve jandarma aracılığıyla gerekli tedbirlerin alınacağını sözlerine ekledi.

ADANA

Adana'da 4 yaşındaki Yağmur Erzin, kuş gribi şüphesiyle tedavi altına alındı.

Merkez Yüreğir İlçesi’ne bağlı Sofulu Beldesi Gültepe Mahallesi’nde oturan Yağmur Erzin, dün gece rahatsızlanınca ailesi tarafından Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne götürüldü. Muayene edilen küçük kız, kuş gribine yakalanmış olabileceği şüphesiyle İntaniye (bulaşıcı hastalıklar) Servisi’ne yatırıldı.

Adana’da geçen hafta biri çocuk 3 kişi kuş gribi şüphesi ile gözlem altına alınmış, ancak yapılan tahlillerde bu kişilerin kuş gribi olmadıkları belirlenmişti.

OSMANİYE
    
Osmaniye'nin Düziçi İlçesi'ne bağlı Atalan Beldesi'nde ölü tavuk bulunması üzerine başlatılan karantina uygulamasının kaldırıldığı bildirildi. İlçe Tarım Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, geçtiğimiz günlerde 2 tavuğun ölü bulunduğu 3 kilometrelik bölgede, önlem amacıyla başlatılan karantinanın, kaldırıldığı belirtildi.

Beldede 1320 kanatlı hayvanın itlaf edildiğini hatırlatan yetkililer, ölen 2 tavuktan birinden alınan ve Adana'daki Veteriner Araştırma Enstitüsü'ne gönderilen tahlil sonucunun, bugün belli olacağını bildirdiler. 

İZMİR

İzmir'in Buca İlçesi'ndeki Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'na (SHÇEK) bağlı yuvada kalan 10 çocuk rahatsızlanınca kuş gribi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı, ancak çocukların rahatsızlığının soğuk algınlığından kaynaklandığı belirlendi.
  
Alınan bilgiye göre, Şehit Asteğmen Adem Dertsiz Çocuk Yuvası'nda kalan, 6 ile 12 yaşları arasındaki 10 çocuk dün gece rahatsızlandı. Bahçesinde kanatlı havyan beslenilen yuvadaki 10 çocuğun birden hastalanmasından şüphelenen yuva görevlileri, çocukları ambulansla Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi Çocuk Acil Servisi'ne kaldırdılar.
  
Muayenelerinde, Gizem Oflaz (12), Bahtiyar Yoldaş (12), Emine Taşdemir (12), Yiğit Şahin (11), Dilan Ceverli (9), Şebnem (9) ve Hüseyin Ölçer (6), İlayda Öner (9), Erol Arbay (9) ve Hatice Gündoğan'ın (8) rahatsızlıklarının soğuk algınlığından kaynaklandığı belirlendi.
  
Taburcu edilen çocuklardan, tahlil yapılmak üzere kan örnekleri alındığı öğrenildi.
  
BAHÇEDEKİ KANATLI HAYVANLAR TOPLANDI
  
Olayın ardından İzmir İl Tarım Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, yuvanın bahçesinde beslenen toplam 20 kaz, ördek ve tavukla 1 muhabbet kuşunu toplayarak götürdüler.
  
Yuvaya gelen Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, gazetecilerin sorusu üzerine, çocukların sağlığının iyi olduğunu, şüpheli bir durumun bulunmadığını söyledi.
    
SİİRT
    
Siirt Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Siirt ve ilçelerinde 9 bin 500 kanatlı hayvanın itlaf edildiğini söyledi. Vali Mutlu, Siirt Öğretmen Evi'nde yapılan bayramlaşma töreninde, kuş gribi nedeniyle endişe edilecek bir durum olmadığını belirtti. 

Siirt ve ilçelerinde gerekli önlemleri aldıklarını ifade eden Mutlu, “Siirt merkez ve ilçelerinde toplam 9 bin 500 kanatlı hayvan itlaf edildi. İl Tarım Müdürlüğü ve Sağlık ekiplerinin izinleri kaldırıldı. Çalışmalar aralıksız sürdürülüyor” dedi. 
    
 MALATYA
    
Malatya Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü veteriner hekim Nedim Şahingil, yaptığı açıklamada, kentte şu ana kadar kuş gribi virüsünün tespit edilmediğini söyledi. Vatandaşların şüpheye kapıldığı için tavuklarını keserek yollara attıklarını kaydeden Şahingil, “İncelenmek üzere Elazığ'a gönderdiğimiz 44 kanatlı hayvan numunesinin çoğu, yollara atılan tavuklardan oluşuyor. İncelemesi biten numunelerden, kuş gribi virüsü tespit edilen yok. Vatandaşlar, şüphe üzerine tavuklarını kesecekse, yollara atmak yerine gömsünler”dedi.

Sulak alanların bulunduğu Battalgazi ve Kale ilçelerinde, kaymakamlıkların duyarlılıkları sonucu kontrollerin yapılmaya devam ettiğini kaydeden Şahingil, tavukların kümeslerden çıkarılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

IĞDIR'DA 85 BİN 311 KANATLI HAYVAN İTLAF EDİLDİ
  
Iğdır'da şimdiye kadar 85 bin 311 kanatlı hayvan itlaf edildi. Iğdır Valiliği Kriz Merkezi'nden yapılan açıklamada, il genelinde kuş gribi hastalığına karşı alınan önlemler çerçevesinde kanatlı hayvanların itlafının sürdüğü bildirildi.
  
İtlaf çalışmasında 378 kişilik ekibin görev yaptığı ve şimdiye kadar il genelinde 85 bin 311 kanatlı hayvanın toplanarak itlaf edildiği belirtildi.
  
Kente giriş-çıkış yapan 3 bin 252 aracın da dezenfekte edildiği kaydedildi.
  
BANDIRMA
  
Balıkesir'in Bandırma İlçesi'nde, bahçelerinde besledikleri tavuklardan biri ölen ailenin, ölen tavuğun da arasında bulunduğu 23 tavuğuna el konuldu.
  
Alınan bilgiye göre, Yeni Mahalle 1157 Sokak'ta oturan Tahsin Altın'ın bahçesinde beslediği 23 tavuktan biri, kümeste ölü bulundu.
  
Tarım İlçe Müdürlüğü, ölen tavuk ile diğer 22 tavuğa, kuş gribi şüphesiyle el koydu. Tavuklardan alınan numuneler, tahlil için İzmir'e gönderildi.
  
Ailesinin ihtiyacını karşılamak için tavuk beslediğini söyleyen Altın, “Sabah kalktığımda 23 tavuğumdan birinin kümeste öldüğünü gördüm. Yetkilileri arayarak yardım istedim. Gelişmeleri kaygıyla bekliyorum” dedi.
  
GAZİANTEP
  
Gaziantep Sağlık İl Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, şimdiye kadar Gaziantep'te kuş gribi vakasına rastlanmadığını söyledi.
  
Yıldırım, yaptığı açıklamada, daha önce hastalık şüphesiyle Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alınan 3 kişide yapılan tahlilleri sonucunda hastalığa rastlanmadığını ve bu kişilerin tedavileri yapıldıktan sonra taburcu edildiklerini ifade etti.
  
Tıp Fakültesi'nde halen 2 hastanın bulunduğunu belirten Yıldırım, şöyle dedi:
  
“Yakınları tarafından kuş gribi şüphesiyle hastanemize getirilen 2 kişinin tedavisi devam ediyor. Üst solunum yolu rahatsızlığı bulunan bu kişilerde, hastalık bulgusuna rastlanmadı. Müdürlük olarak, bu konuda ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Hastanelerimizde görevli doktorlarımız, en küçük bir hastalık şüphesinde dahi, alınan parçaları tahlil için Ankara'ya gönderiyor. Bu konuda paniğe kapılmaya gerek yok.”
  
İZMİT 
  
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kuş gribi vakaları için ekip oluşturdu.
  
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, veteriner hekim Bahadır Bilgin başkanlığında 6 kişilik ekip oluşturuldu. Ekip, Zabıta Müdürlüğü'nde “Alo 153 Zabıta” hattına gelen ihbarları değerlendirerek, Tarım İl Müdürlüğü ile koordineli çalışacak.
  
Araç tahsis edilen ekip, olası kuş gribi şüphesinde özel maske ve eldivenle kanatlı hayvan ölüsü bulunan yerden numune alıp, dezenfekte çalışması yapacak.
  
AMASYA
  
Amasya Özel Şifa Tıp Merkezi Müdürü Dr. Nihat Uluslu, kuş gribiyle ilgili şüphesi bulunan çok sayıda vatandaşın acil servislere başvurduğunu söyledi.
  
Uluslu, yaptığı açıklamada, son günlerde Türkiye gündeminde önemli yer işgal eden kuş gribi vakalarının vatandaşlarda tedirginliğe neden olduğunu belirtti. Bu yüzden çok sayıda vatandaşın acil servislere başvurduğunu söyleyen Ulusu, şunları kaydetti:
  
“Son günlerde yaşanan tedirginlik nedeniyle şüphelenen çok sayıda vatandaş, acil servislerimize başvuruyor. Kurban Bayramı dolayısıyla hayvanlardan virüs bulaşabileceği korkusunu yaşayan vatandaşlar servislerimizde kendilerini muayene ettirip, tedirginliklerini ortaya koyuyorlar.”
  
Uluslu, şimdiye kadar Amasya'da şüpheli bir duruma rastlanmadığını da söyledi.
  
YILDIZELİ
  
Sivas'ın Yıldızeli İlçesi'ne bağlı bazı köylerde tavuk ölümleri olduğu yönünde ihbar gelmesi üzerine, ekipler bu köylerdeki kanatlı hayvanlardan numune aldı.
  
İlçeye bağlı Direkli, Bayat ve Demiroluk köylerinde tavuk ölümleri meydana geldiği yönünde Yıldızeli Tarım İlçe Müdürlüğü'ne ihbar gelmesi üzerine, ekipler bu köylerde çalışma başlattı. Bu yerleşim birimlerinde 2'si ölü 15 tavuktan numune alan ekipler, bu numuneleri incelenmek üzere Samsun'a gönderdi.
  
Köylerde şu ana kadar kuş gribi virüsüne rastlanılmadığını belirten yetkililer, ilçe merkezi ve bağlı köylerde hastalığa karşı her türlü tedbirin alındığını kaydettiler.

PROF. DR. ÖNER: HÜLYA KOÇYİĞİT'İN TAHLİLLERİ NEGATİF ÇIKSAYDI, BU DURUMU AÇIKLAYAMAZDIK
  
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Faik Öner, ”Hülya Koçyiğit'in tahlilleri negatif çıksaydı, bu durumu açıklayamazdık” dedi.
  
Öner, yaptığı açıklamada, Hülya Koçyiğit'in Hıfsızssıhha Enstitüsü'ne gönderilen ve negatif çıkan ilk tahlilin boğazdan alınan numuneler olduğunu belirtti.
  
İlk sonucun negatif çıkmasının normal olduğunu, çünkü boğazdan alınan numunelerin her zaman için doğru sonuçlar vermediğini ifade eden Öner, şunları kaydetti:
  
“Hülya Koçyiğit'in ölümünden sonra akciğerinden doku alarak tahlile gönderdik. Akciğerlerden alınan dokular daha doğru sonuç verir. Hastamızda kuş gribinin pozitif çıkması beklediğimiz bir durumdu. Çünkü hastanın sağlık durumu, belirtileri ve ölümü bu ihtimallerimizi yükseltti. İlk sonuçlar negatifti, ama bugün Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada sonuçlar pozitif çıktı. Zaten sonuçların negatif çıkması halinde bu durumu açıklayamazdık.”

Koçyiğit ailesinin çocukları Mehmet Ali 1 Ocak, Fatma 5 Ocak, Hülya ise 6 Ocak'ta hayatını kaybetmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!