376 oyla Sezer’de

Güncelleme Tarihi:

376 oyla Sezer’de
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2007 00:00

Türkiye’nin parlamenter rejiminde köklü değişikliklere yol açacak Anayasa değişikliği kabul edildi. Cumhurbaşkanı Sezer yasayı iade edebilir. Başbakan Erdoğan ise bu olasılık için "Her şeyi hesapladık" dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda, ’milletvekili genel seçimlerinin 4 yılda bir yapılmasını, cumhurbaşkanının halk oyuyla ve 5+5 sistemiyle seçilmesini’ de içeren Anayasa değişikliği teklifinin tümü, 1 ret oyuna karşılık 376 oyla kabul edildi. Anayasaya göre, paket, 376 oyla kabul edilmesi nedeniyle doğrudan referanduma gitmeyecek. Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulacak paketi Cumhurbaşkanı’nın 15 günlük inceleme yetkisi bulunuyor. Bu sürenin sonunda Sezer, ya Anayasa değişikliğini onaylayacak ya da yeniden görüşülmek üzere Meclis’e iade edecek.

AKP kulislerinde, Cumhurbaşkanı Sezer’in paketi iade etmesi durumunda gerekirse Meclis’i temmuzun ilk haftasında da çalıştırmayı planladığı konuşuluyor. Başbakan Erdoğan, dünkü ikinci tur oylamaların tümüne katıldı. Başbakan’ın TBMM mesaisi "milletvekillerine yakın markaj" olarak yorumlandı. AKP Grup başkanvekilleri de kuliste oturan milletvekillerini, oylamalara katılımı sağlamak için sık sık uyardı.

ANAVATANLILARI KUTLADI

CHP’liler, paketin tümü üzerindeki oylamalara katılmadı. Başbakan Erdoğan, oylamanın ardından da pakete tam kadro destek veren Anavatan sıralarına giderek önce Genel Başkan Erkan Mumcu, ardından da 19 Anavatan’lı milletvekilini kutladı.

Seçimler 4 yılda 1

Genel seçimler 4 yılda bir yapılacak.

Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek.

Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıl olacak. Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilecek. Cumhurbaşkanlığına TBMM üyeleri içinden veya dışından aday gösterilmesi 20 milletvekilinin imzasıyla mümkün olacak. En son yapılan milletvekili genel seçimlerinde aldıkları oy toplamları yüzde 10’u aşan partiler birarada aday gösterebilecekler. Cumhurbaşkanı seçilen kişinin, varsa partisi ile ilişiği kesilecek. TBMM üyeliği düşecek.

Bu paketle, Anayasa’da Cumhurbaşkanlığı seçiminde 367 krizine neden olan belirsiz ifade de değiştirildi. Buna göre, TBMM, tüm toplantı ve yapacağı seçimlerde üye tamsayısının en az üçte biri 184 ile toplanacak.

11. Cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylaması bu kanunun Resmi Gazete’de yayımını takip eden 40’ıncı günden sonraki ilk pazar günü, ikinci tur oylaması ise ilk tur oylamayı takip eden ikinci pazar günü yapılacak.

Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girecek ve halk oylamasına sunulması halinde tümüyle oylanacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!