Kuş gribine ilk kurban

Güncelleme Tarihi:

Kuş gribine ilk kurban
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2006 00:00

Doğubeyazıt’ta tavuk eti yedikten sonra hastalanan ve zatürree teşhisi konulduktan sonra hayatını kaybeden 14 yaşındaki Mehmet Ali Koçyiğit’in ’kuş gribi’nden öldüğü ortaya çıktı. Türkiye’de kuş gribinden ilk ölümü Sağlık Bakanı Recep Akdağ, basın toplantısı yaparak resmen açıkladı.

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, Doğubeyazıt’taki kuşkulu ölümün "kuş gribinden" olduğunu resmen açıkladı. Akdağ,
/images/100/0x0/55eb62d2f018fbb8f8bdc2b2
14 yaşındaki Mehmet Ali Koçyiğit’in kuş gribinden öldüğünün hem Hıfzıssıhha, hem de Çapa Tıp Fakültesi Viroloji Laboratuvarı’nda doğrulandığını, aynı aileden Fatma Koçyiğit’in de solunum cihazına bağlı olarak yaşatılmaya çalışıldığını bildirdi.

Akdağ, Türkiye’de kuş gribinden ilk ölümü dün gece saat 23.00 sıralarında Sağlık Bakanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Toplantıya bakanlık bürokratları ve bu konuda uzman bilim adamları da katıldı. Akdağ, Ağrı Doğubeyazıt’ta aynı aileden dört kişinin gribe yakalanması ve hastalanma öykülerinden, evin içinde besledikleri hastalıklı tavukların etini yediklerinin anlaşılmasından itibaren, ilgili kişilerin burun mukozalarından burun sürüntülerinin analizi için, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkez Referans Laboratuvarı’na gönderildiğini bildirdi.

Bakan, ilk analiz sonuçlarının pozitif çıkmadığını, ancak olayın önemsenerek yeni numunelerin alınarak hem Hıfzıssıhha, hem de Çapa Tıp Fakültesi Viroloji laboratuvarında yinelendiğini ve bu kez pozitif çıktığını bildirdi. Akdağ, ölen Koçyiğit’in akciğerinden alınan numunenin de her iki laboratuvarda tetkik edildiğini ve pozitif çıktığını belirtti.

Ölen Ali Koçyiğit ile komadaki kardeşi Fatma Koçyiğit’in kuş gribine yakalandıklarının kesinleştiğini, aynı aileden
/images/100/0x0/55eb62d2f018fbb8f8bdc2b4
üçüncü vakaya ise "şüpheli" tanısı konulduğunu ve Tamiflu adlı ilaçla kuş gribi tedavisi uygulandığını anlatan Akdağ, diğer şüpheli vakaların da sıkı biçimde izlendiğini kaydetti. Her iki laboratuvarca teyit edilen sonuçların, "kuş gribinden ölümü" kesinleştirdiğini bildiren Akdağ, derhal Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile temasa geçerek, aynı kişilerden alınan numunelerin İngiltere’deki evrensel bir referans laboratuvarına da gönderildiğini duyurdu.

Bu arada YYÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde önlemler üst seviyeye çıkarıldı. Çocuk Servisi boşaltılarak burada sadece kuş gribi şüphesiyle gelen hastaların tedavilerinin sürdürüleceği belirtildi.

Cenazesi kireçle gömüldü

TÜRKİYE"deki ilk ’kuş gribi’ kurbanı 14 yaşındaki Muhammet Ali Koçyiğit’in cenazesi kireçlenerek toprağa verildi. Daha sonra kirecin üstüne ot ve toprak dökülerek cenaze defnedildi. Defin işlemi sırasında Belediye imamı Fakrullah Çolak’ın maske takması dikkat çekti.

TEDAVİ GÖRENLER YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören 10 çocuğun isimleri şöyle: Fatma Koçyiğit (15), Hülya Koçyiğit (11), Ali Hasan Koçyiğit (6), Hatice Özcan (15), Ayşegül Özcan (8), Yusuf Özcan (3), Yusuf Tunç ve Sümeyye Mamuk.

Ölüm riski yüzde 58

BAKAN Akdağ, dünyada bugüne kadar kuş gribine yakalanan 170 insandan yaklaşık yarısının öldüğünü, bu gribe yakalananlarda ölüm oranının yüzde 58 olduğunu bilim adamlarına teyit ettirerek açıkladı. Hacettepe Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal da, "En erken tanı konsa, eksiksiz tedavi uygulansa dahi yüzde 58 oranında ölüm riski olan bir hastalık söz konusu" dedi. Bakan Akdağ, hem kuş gribinin görüldüğü bölge, hem de bütün ülke için yeterli ilaç stoğunun bulunduğunu bildirdi. Muhtemel bir grip salgını için "Ulusal Pandemi" programının da hazır olduğunu anlatan Akdağ, başta tavuk olmak üzere kanatlılarla teması olan vatandaşların ellerini sabunla iyice yıkamalarını, hastalıklı hayvanları yememelerini istedi.

En korkulan vaka değil

İSTANBUL Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Eraksoy da, kuş gribi konusunda dünyada korkulan senaryonun, "insandan insana virüsün geçmesi" olduğunu anımsatarak, Türkiye’de görülen vakaların "kanatlıdan insana geçme" şeklinde olduğunu, dolayısıyla şu anda yaygın bir salgının söz konusu olmadığını bildirdi.

150 milyon kişi ölebilir
/images/100/0x0/55eb62d2f018fbb8f8bdc2b6


DÜNYA Sağlık Örgütü (WHO) uzmanları, kuş gribi virüsünün insanlarda görülen grip virüsüyle birleşmesi halinde ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya kalınabileceğine ve 150 milyon kişinin ölebileceğine dikkat çekiyor. Dünya Sağlık örgütü’nün bulaşıcı hastalıklar özel danışmanı Guenael Rodier, Cenevre’de yaptığı açıklamada, "Ne yazık ki, Türkiye’deki ölümün insanlarda görülen H5N1 olduğundan eminiz" diye konuştu. Eski Dünya Sağlık Örgütü yetkilisi Dr. David Nabarro da Türkiye’deki ölümün henüz büyük bir endişe nedeni olmadığını söyleyerek, "Hayvanlarda kuş gribi görülen bir ortamda, ara sıra insanlarda kuş gribi vakaları görmeyi bekliyoruz. Salgın, hastalık insandan insana taşındığında başlar" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!