Özel Harpçi Kürt Laz, Çerkez vardı

Güncelleme Tarihi:

Özel Harpçi Kürt Laz, Çerkez vardı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2006 00:00

Emekli Orgeneral Sabri Yirmibeşoğlu iki yıl başkanlığını yaptığı Özel Harp Dairesi’nde her meslek ve siyasi gruptan insan olduğunu söyledi. Teşkilatta çok sayıda Kürt, Laz ve Çerkez’in görev yaptığını belirten Yirmibeşoğlu ’Doğu ve Güneydoğuluların buraya alınmalarında asla tereddüt edilmemiştir. Onlarla iftihar ediyoruz’ dedi.

’ECEVİT’in vekilleri de Özel Harpçi’ydi’ açıklamasıyla gündemi sarsan emekli Orgeneral Kemal Yamak’a en güçlü destek, Özel Harp Dairesi’ndeki sağkolu emekli Orgeneral Sabri Yirmibeşoğlu’ndan geldi.

Özel Harp Dairesi Başkanlığı’nda 3 yıl süreyle Yamak’ın Kurmay Başkanlığı’nda bulunan, ardından da 2 yıl bu dairenin başında görev yapan Yirmibeşoğlu, Özel Harp Dairesi’nde her siyasi görüş ve partiden insan olduğunu söyledi. "Vatan savunması" için her biri genç yaşta özel olarak seçilen Özel Harpçi’ler arasından daha sonra işçi, memur, işadamı, avukat, üst düzey bürokrat olanlar gibi çeşitli partilerden milletvekili seçilenlerin de bulunduğunu bildiren Yirmibeşoğlu, Hürriyet’e şunları anlattı:

İFTİRALAR

Bu daireye yönelik bir iftira atıldı. Yok 6-7 Eylül olaylarını bu daire yapmış, yok Kızıldere’de görev almış diye... Hepsi iftira. 6-7 Eylül’ü bu dairenin başlattığı söyleniyor. o zaman daire daha kuruluş aşamasında değil ki, bu nasıl olacak?

HER CİNS ADAM VAR

Savaşta, bölge işgal edildiği zaman gayri nizamı harbi başlatıp ateşlemesi için her siyasi görüşten insandan oluşan bir savunma teşkilatı kuruyorsunuz. Bu teşkilatta her cins adam var. Her siyasi görüşten insan var. Bu insanlarla ülkenin iç meselelerine nasıl temas edebilirsiniz? Sonradan bunların bazıları milletvekili olmuş. MHP’den de, CHP’den de, başka partilerden de. Çünkü vatan savunması gibi böyle önemli bir görev için bunlar gençken herbiri özenle seçiliyor. Böyle kutsi bir görev olmasa bu arkadaşlar bu daireye girer mi? MİT, Emniyet çağırsa, ’ajan mı olacağım’ diye çekinir belki, ama bu kutsi bir görev.

KÜRT DE, LAZ DA

Bu teşkilat sonuçta Türkiye’nin mozaiğini oluşturuyor. İçinde Türk’ü de, Kürt’ü de, Lazı, Çerkezi de var. Hatta, Türkiye açısından işgale en açık bölgeler Doğu ve Güneydoğu olduğu için en çok da oralardan insanlar var. Doğu ve Güneydoğuluların teşkilata alınmalarında da asla tereddüt edilmemiştir. Oranın halkı da teşkilatın adamıdır. O insanların da bu teşkilat içinde böyle bir görev için yer alıyor olmasından gurur duymak lazım. Subaylığımda da ben, en önemli görev yerlerine Doğu ve Güneydoğuluları koyardım. Çünkü, örneğin önemli bir yere nöbetçi olarak koyduğunda, ’yasak’ dedi mi kimse giremezdi oraya. Onlarla iftihar ediyoruz.

BAKKAL DÜKKANI DEĞİL

Bu daire, savaşta yarın ülke bir işgale uğrasa bir caydırıcı güç olsun amacıyla kuruldu. Burası da bir devlet dairesidir ve mensuplarının sicilleri vardır. Birçok olay olmuş, bu teşkilatın tek bir üyesi bu olaylara karışmış mı, yakalanmış mı? Karışsa gizleyemezsiniz, çünkü sicilleri var orada. Bakkal dükkanı gibi bir yer değil ki orası.

Brifingde Daire’ye özel övgü

YİRMİBEŞOĞLU, Ecevit’e Başbakan olarak 1974 yılında Özel Harp Dairesi’yle ilgili bir brifing verildiğini söyledi. Yirmibeşoğlu, Ecevit’in, bu brifingin ardından Özel Harp Dairesi için, "Savunmamız için fevkalade hayati bir teşkilattır" diye övgüde bulunduğunu açıkladı. "Dönemin Özel Harp Dairesi Başkanı olarak Kıbrıs Harekatı sırasında da ben kendisiyle çalıştım" diyen Yirmibeşoğlu, o dönem en yakınında yer almasına karşın sonradan karşılaştıklarında Ecevit’in kendisini tanımamasına şaşırdığını da söyledi.

ŞAH’A SEVİNMİŞ

Yirmibeşoğlu, dönemin Başbakanı olarak Ecevit’in, Sarıkamış ziyareti sırasında Şah’ın devrildiği haberini alınca, "iyi oldu, Şah’ın zaten bize pek hayırlı bakışı yoktu" dediğini açıkladı.

HARBİYE MARŞI

Sarıkamış ziyareti sırasında Ecevit ve eşine Orduevi’nde yemek verdiğini söyleyen Yirmibeşoğlu, Ecevit’in, eşi Rahşan Ecevit’e, "Dünyayı gezdik böyle güzel yemek yemedim" dediğini belirtti. Yirmibeşoğlu, yemeğin ardından da Ecevitlerle birlikte Harbiye Marşı’nı söylediklerini de bildirdi.

Ecevit’in ’Teşkilatta MHP’li var’ kuşkusu

YÜZDE YÜZ DOĞRU

Kurmay Başkanlığı’nı yaptığım Yamak Paşa’nın söyledikleri yüzde yüz doğrudur. Fevkalade dürüst bir insandır. Yani sansasyon yaratacak bir şey söylemez. Yaptığı, tamamen gerçekleri aksettiren, yerinde bir harekettir. Yanlış bilinen konularda çok güzel bir görev yerine getiriyor. Çünkü, herkes bilip bilmeden Özel Harp hakkında ağzına geleni söylüyor.

SÖYLENENLERE İNANAN BİR TİP

Herkeste, sanki bu teşkilatın MHP ile bir ilişkisi varmış gibi bir kuşku var. Sayın Ecevit de bu kuşkuyu dile getirdi. Öyle zannediyorum kendisi, tabiat itibariyle etrafında söylenenlere inanan bir tip. Muhayilesi de hayli geniş. Doğrusu insan hayret ediyor bütün bu söylenenlere.

MHP’Yİ BANA DA SORDU

Başbakan olarak Sarıkamış’a yaptığı o seyahat sırasında Tümen Komutanı olarak kendisini karşıladım. Bu seyahati sırasında bana, "MHP’li de oluyor mu bu teşkilatta?" diye sordu. Hayretle karşıladım tabii bunu. ’Vatan savunmasında siyasi görüş, parti mensubiyeti olur mu? Özel Harp’in barışta görevi yok ki, savaşta görevi var. Savaşta da her siyasi partiden insan yek vücut olur, savaşır’ dedim kendisine. ’Sarıkamış’ta da var mı?" diye sordu, ’var’ dedim.

DANS EDEN MHP’Lİ

Bu geziden dönüşünde verdiği beyanatlar çok tuhaftı. ’Sarıkamış’taki MHP’li ilçe başkanından talimat alıyorlarmış’ dedi. Hatta, kendisi için orduevinde verdiğim yemeğe bu ilçe başkanının da katıldığını ve orada dans ettiğini de söyledi. Bir kere Orduevi’ne giriş çıkış öyle disiplin altına alınmıştı ki, resmi zevatın dışında birilerinin oraya girmesi, dans etmesi mümkün değil.

BRİFİNG ALMIŞTI

Halbuki, 1974 Kıbrıs harekatından sonra daire hakkında kendisine bilgi verildi. Bu konuları bilmesi lazımdı. Hatta, Kıbrıs harekatı sırasında, ben Özel Harp Daire başkanıydım, kendisiyle uzun süre çok yakın çalıştık. O zamandan da daireyi çok iyi tanımaları lazımdı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!