Genelevi kapatıyor

Güncelleme Tarihi:

Genelevi kapatıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2005 00:00

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ulus semtinde uygulayacağı yenileme projesi dahilinde, genelevi de kaldırıyor. Kararın netleştiğini Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Hürriyet’e açıklarken, ‘tepkilerden çekinmiyoruz’ dedi.

Haberin Devamı

Hacıbayram Camii ve türbesi ile Ankara Kalesi’nde turizmi canlandırmak için yeni bir proje başlattıklarını ifade eden Gökçek, proje kapsamında semtteki genelevinde yıkılacağını açıkladı. Projenin başlama tarihini ise Gökçek, ‘2006 yılının ilk ayları’ olarak gösterdi.

Ulus’u yeniden ayağa kaldırmak istediklerini ifade eden Gökçek, genelevin semtin havasını kaçırdığı ve halkın çok şikayetçi olduğunu da söyledi.

Hacıbayram’da yapacağı projeyi anlatırken, ‘O evler’ diye bahsettiği genelevin de yıkılacağını anlatan Gökçek

/images/100/0x0/55ea2f64f018fbb8f8703d2f
şunları söyledi:

‘Hacıbayram ve Ankara Kalesi’nin artık Başkent’e kazandırılması gerekiyor. O bölgedeki tarihi binalar dışındaki tüm binalar yıkılacak. Tabii o evler de yıkılacak. O evlerin bulunduğu sokağın adı Kevgirli Sokak’tır. İki tarafını da yıkıp, yeni bir çarşı yapacağız. Daha sonrada o çarşıya esnafı dolduracağız. Bölge tam anlamıyla bir turizm bölgesi olacak.’

YENİSİ AÇILACAK MI?

Gökçek, ‘Peki genelev yıkıldıktan sonra, başka bir bölgeye yenisi kurulacak mı?
Kurulma şartları ne olacak?’ sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

‘Yenisinin kurulup, kurulmayacağı, kurulacaksa nereye kurulacağı gibi soruların yanıtını Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi verir. Ben bu konuda bir şey söyleyemem.’

38 EVDE, 280 KADIN


Ankara Bentderesi Genelevi’nde 280 kadın çalışıyor. 38 evin bulunduğu geneleve gelen günlük ziyaretçi sayısı ise bilinmiyor. Emniyet kaynakları gelen sayısının tutulmadığı, ancak belirli günlerde (haftasonu) yoğun artış olduğunu bildirdiler.

İstanbul’da da taşınma hazırlığı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan da 1994’de kapatılan RP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayıyken, genelevi kapatmayı vaadetmişti. Erdoğan o dönemde, gönlündeki Beyoğlu’nu anlatırken, bazı gazetelerde şu açıklaması yer almıştı: ‘Kararlıyım. Genelevler kesinlikle kapatılacak. Çünkü ben öldüğümde arkamdan ‘karı sattırıyordu’, dedirtmem. Ben kadına şöyle, bakıyorum; Yaratıcının cenneti ayaklar altına verdiği bir varlık. Erkeğin ayakları altına sermiyor. Cennetin ayakları altına serildiği o yüce varlığı, nasıl olur da satarız?’

Erdoğan,
bu vaadini gerçekleştiremedi, ancak genelevin GalataPort Projesiyle kent dışına taşınması yeniden gündeme geldi. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, İstanbul Valiliğiyle genelevin kent dışına alınması için çalışma yapacaklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!