37 hâkim ve savcının mesleğe kabulü iptal

Güncelleme Tarihi:

37 hâkim ve savcının mesleğe kabulü iptal
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2015 01:32

HÂKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 3. Dairesi, 2012’deki avukatlıktan hakim ve savcılığa geçiş sınavındaki kopya iddialarıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma sürerken dün çarpıcı bir karar verdi. HSYK, kopya çektikleri tespit edildiği gerekçesiyle 37 hakim ve savcının mesleğe kabûl kararlarını kaldırdı.

Haberin Devamı

Eski CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, 30 Mayıs 2012’deki “Avukatlar İçin Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adaylığı Yarışma Sınavı”nda usulsüzlük yapıldığı ve soruların servis edildiği iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, şikayet üzerine yürüttüğü soruşturmayı, takipsizlik kararıyla sonuçlandırmıştı. Ancak, ortaya çıkan yeni deliller üzerine daha sonra resen soruşturma açılmıştı. Soruşturma sırasında bilirkişi raporuyla kopya iddiası araştırılmıştı. 2012 yılındaki sınavda 80 ve üzeri alanların kitapçıklarını inceleyen bilirkişi, 57 kişi için “Soruları sınavdan önce elde ettiklerine yönelik kuvvetli kanaat olmuştur” tespiti yapmıştı. Rapora göre en yüksek puan alan ilk 2 kişi evliydi. Başarılı adaylar arasında 15 çift vardı. Sınavı geçenlerden 39’unun hâkim ve savcı olarak atandığı tespit edildi. Sınav sorularını önceden gördüğü öne sürülen isimler arasında, tahliye krizi nedeniyle Hâkim Mustafa Başer için verilen tutuklama kararında muhalefet şerhi yazan Hâkim A.S. ile Şanlıurfa’da paralel yapı şüphelisi polisleri dosyayı incelemeden bıraktığı öne sürülen Hâkim H.K. de yer alıyordu. Savcı, bilirkişi raporlarında isimleri yer alan 57 kişi hakkında işlem yapılması için dosyayı HSYK’ya gönderdi.

Haberin Devamı

Bu dosyanın incelenmesinin ardından, HSYK soruşturma kapsamı ve Bilirkişi Raporu ışığında, kopya çektikleri tespiti yapıldığı iddiasıyla 37 kişinin mesleğe kabul kararını kaldırdı. HSYK kaynakları Hürriyet’e, bunun ihraç kararı olmadığını, mesleğe kabul kararları kaldırılan 37 hâkim ve savcının aday statüsüne döndükleri ve açılan davanın sonucuna göre haklarında işlem yapılacağı bilgisini verdiler.


HİLELİ ŞEKİLDE GEÇTİLER


Adalet Bakanı Kenan İpek, yaptığı yazılı açıklamada, HSYK’nın kararları hakkında bazı basın-yayın organlarında, 37 hâkim ve cumhuriyet savcısının meslekten ihraç edildiği haberlerine yer verildiğine dikkati çekerek, kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla açıklamaya ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. İpek şunları kaydetti:

“Haklarında inceleme yapılan 37 hakim-savcının, 6 Mayıs 2012’deki Avukatlar için Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adaylığı Yazılı Yarışma Sınavı’nda birlikte hareket ettikleri, soruları ve cevaplarını sınavdan önce elde edip kullanmak suretiyle sınavı haksız ve hileli şekilde geçtikleri belirtilmiştir. Verilen kararla halen görevini yürüten 37 hâkim ve Cumhuriyet savcısının, mesleğe alındıkları sırada Hâkimler ve Savcılar Kanunu’nun 8. maddesinin (ı) bendinde yer alan, ‘yazılı yarışma sınavında başarı gösterme’ ve (j) bendinde yer alan ‘hâkimlik ve savcılık mesleğine yakışmayacak tutum ve davranışlarda bulunmamış olmak’ koşullarını taşımadıklarının sonradan anlaşılması karşısında, aynı yasanın 53. maddesinin (b) bendi uyarınca haklarındaki mesleğe kabul kararının kaldırılması ile görevlerinin sona erdirilmesine, soruşturmanın yürütülmesi için dosyanın bir nüshasının Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na, ilgililerin hâkim ve Cumhuriyet savcısı adayı statüsüne dönmeleri nedeniyle disiplin yönünden soruşturma için dosyanın bir nüshasının Adalet Bakanlığı’na gönderilmesine karar verilmiştir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!