Arı sokması sonucu ölüme tazminat istemi

Güncelleme Tarihi:

Arı sokması sonucu ölüme tazminat istemi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2005 00:00

SSK, Adana’da çalıştığı narenciye bahçesinde arı sokması sonucu ölen Hüseyin Kızgın’ın eşi ile çocuklarına yapılacak ödemeden doğacak gideri karşılamak üzere, bahçe sahibi baba oğula ‘arı sokmasına engel olmadıkları’ gerekçesiyle 28 bin 396 YTL’lik tazminat davası açtı.

YÜREĞİR İlçesi’ne bağla Akdam Köyü’nde çiftçilik yapan Mehmet İhsan Oral ve oğlu Cavit Oral’ın yanlarında aşçı olarak çalışan 38 yaşındaki Hüseyin Kızgın, 21 Nisan 2001 tarihinde arı sokması sonucu öldü. SSK’nın ‘iş kazası’ olarak değerlendirdiği ölümden 14 ay sonra eşi Hayriye ve 3 kızına hak ettikleri birikmiş maaş karşılığı olan 1800 YTL ödenip yine 4’ü için değişik miktarlarda aylık 320 YTL dul ve yetim maaşı bağladı. Ancak SSK gerekli güvenlik önlemlerini almadıkları gerekçesiyle işveren konumundaki çiftlik sahibi Mehmet İhsan Oral ile ortağı olan oğlu Cavit Oral hakkında Adana 2’nci İş Mahkemesi’nde ön dava açtı. Yaklaşık 1.5 yıldır süren davada mahkeme, kimin kusurlu olduğu konusunda dosyanın incelenmesi için dosyayı Ankara Nöbetçi İş Mahkemesi’ne göndedi.

Çiftlik sahiplerinin avukatı Ali Volkan Özgüven, davayı ‘trajikomik’ olarak nitelendirdi. Müvekilleri olan çiftlik sahibi baba ile oğlunun, narenciye üretimi yapılan bir çiftlikte arı sokmasının engellenebilmesi ve arı sokmasının ölüme sebebiyet vereceğini düşünmenin mantık dışı olduğunu öne süren Avukat Özgüven, ‘SSK, gökten meteor düşse iş kazası diyecek’ dedi. Ölen işçinin eşi Hayriye Kızgın ise, davanın kendilerini ilgilendirmediğini, muhataplarının SSK olduğunu belirtirken, ‘Şimdilik aylık alıyoruz. Toptan ödeme için herhangi bir başvurumuz yok’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!