Eşim tifo başlangıcı nedeniyle tedavi gördü

Güncelleme Tarihi:

Eşim tifo başlangıcı nedeniyle tedavi gördü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2005 12:52

Malatya’da hastanelere ishal şikayetiyle başvuranlar iyice azalıp günde ortalama 16’ya düştü. Belediye Başkanı Cemal Akın, eşi Nurten Hanım’da tifo başlangıcı görülerek tedavi edildiğini doğruladı.

Kentte olayı araştıran Faruk Bildirici’nin izlenimleri şöyle:

BÜTÜN Türkiye’nin, kentte görülen binlerce ishal vakasına rağmen ‘Ben çeşme suyu içiyorum’ diyerek bir bardak suyu içerken çekilen fotoğrafıyla tanıdığı Malatya Belediye Başkanı Hüseyin Cemal Akın, eşinde tifo başlangıcı görüldüğünü doğruladı.

Başkan Akın, eşi Nurten Akın’ın, 43 yaşındaki ağabeyini ani bir kalp krizi sonucu kaybetmekten dolayı büyük sarsıntı
/images/100/0x0/55ea5783f018fbb8f879ab4e
geçirdiğini, bu nedenle de güçsüz düştüğünü söyledi. Son günlerde de doktorların ‘tifo başlangıcı’ teşhisi koyarak ayakta tedavi ettiklerini belirten Akın, ‘Ben çeşme suyu içiyorum, bende bir hastalık görülmedi. Çocuklarımda da bir şey yok’ dedi.

Malatya’nın belediye başkanı Akın’ın gündeminde dün sadece ‘ishal ’ vardı. İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, klor oranının artırılmasının ardından şebeke suyunun temiz olduğunu açıklarken, dün itibarıyla ishal şikayetiyle hastanelere başvurular azalmış, yüzlerle ifade edilen rakamlar 16’ya düşmüştü.

SU VE BARDAKSIZ

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve Malatya eski Belediye Başkanı Münir Erkal başkanlığındaki heyeti kabul ederken dikkati çeken, Başkan Akın’ın önünde bu kez su ve bardak olmamasıydı. Başkanla daha sonra ayaküstü sohbet imkanı buldum. İlk sorum, 21 Kasım’da ilk ishal vakasının görülmesinin ardından hemen olayı kabul etmemesi üzerineydi. Akın, şunları söyledi:

‘Şebeke suyumuzun ana kaynağında çok iyi bir klorlama sistemi kurulmuş. Dolayısıyla böyle bir hadise beklemiyordum. Malatya’da kış sebzelerinin yaygınlaştığı bu dönemde bu tür hastalıkların yaygınlaştığını da biliyoruz. Bu nedenle ilk başta mevsimsel gibi algıladık. Yoksa insan sağlığı üzerinde hiç kumar oynanmaz. ’

Kentte en çok üzerinde durulan ihtimal altgeçit yapımı sürecinde suyun dört gün kesilmesi sırasında şebekeye kanalizasyon suyunun karıştığı yönünde. Akın’a bu yaklaşımı anımsattım. Bu ihtimal üzerinde durduklarını da kabul ederek yanıtladı bu soruyu: ‘Karışmanın nedeni alt geçit inşaatı da olabilir. Başka sorunlardan da kaynaklanabilir. Alt geçit bağlantılarının bağlantılarını kullanılan sularda bu yaygınlık yok. Bu yaygınlık 4 gün su kesilmemiş olan kentin üst rakımlı mahallelerinde var. Karışma sadece kanalizasyon suyu değil, başka yüzey suları da olabilir.’

YETERLİ BİLGİ YOKTU

‘Neden ilk basın toplantısında iddiaları kabul edip harekete geçmediniz?’ sorusunu yöneltince Akın, ‘Yeterli bilgi yoktu. Ama ikinci basın toplantısında kabul etmiştik. Bilgi, belge ve duyumların intikalinde ihmali görülenlerle ilgili araştırma yapılıyor’ karşılığını verdi.

CAHİT ARAL GİBİ OLDUM

Madem suya karışma olduğunu biliyordu, öyleyse neden basın toplantısında su içti? Akın’ın gerekçesi ‘Faranjiti’nin olması. Bilerek, gösteri amaçlı su içmediğini anlattı: ‘Birinci toplantıda masamda ne su var ne bir şey. İkinci toplantıda faranjitim nedeniyle boğazımda gıcık oldu. Görevli su getirince içtim. Korkumdan bu basın toplantısında önümde su yoktu.’

Akın’ın şimdi en büyük üzüntüsü Çernobil olayı sonrasında çay içen fotoğrafları çekilen eski Sanayi Bakanı Cahit Aral ile ‘aynı konuma’ getirilmesi. ‘Ben suyu siz de için demedim’ diyor.

SORUŞTURMA AÇTI

Başkan Akın, ishal salgını sırasında kendisini yanlış bilgilendirdikleri gerekçesiyle Belediye Başkan Yardımcısı Hanifi Gül ile MASKİ Müdürü Sıtkı Şeker hakkında soruşturma başlattı.

Çeşmeden su içen hastanede

HACETTEPE Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde tedavi altına altında kalan tek çocuk, Mehmet Özkan... Okulda çeşmeden su içmiş. Bir daha bunu yapmayacağını söylüyor. Başhekim Dr.Mehmet Gündüz, birkaç gün öncesine kadar hastaneye gelen çocukları yatıracak hasta bulamadıklarını belirtiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!