Siyasallastı deyip türbanını çıkarttı

Güncelleme Tarihi:

Siyasallastı deyip türbanını çıkarttı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2005 09:27

Almanya’da Milli Görüş’ün kurucusu Dr. Yusuf Zeynel Abidin’in kızı Emel Abidin Algan, ‘Konu politik yönden ön plana çıkarıldı, inanç anlayışıma uymuyordu’ diyerek, türbanını çıkardı. Algan, ‘Hálá inançlı bir insanım ama artık kendimi ‘Müslüman’ olarak değil, ‘insan’ olarak tanımlıyorum’ dedi.

MİLLİ Görüş’ün kurucusu ve fikir babası olarak bilinen ve Milli Görüş düşüncesinin politik alandaki savunucusu Necmettin Erbakan’ın her Berlin gezisinde mezarını ziyaret ettiği Dr. Yusuf Zeynel Abidin’in kızı Emel Abidin Algan, 30 yıl sonra türbanını çıkartarak başını açtı. Algan, ‘Katıldığım türban tartışmalarında, konunun daha çok politik yönleriyle ön plana çıkartıldığını gördüm. Bu da benim inanç anlayışıma ve sosyal sorumluluğuma uymuyordu’ dedi.

ÖRTÜNMEYE İHTİYACIM YOK

Berlin’de İslami kadın derneği Cemiyet-i Nisa’nın 10 yıl başkanlığını yapan ve kadın hakları hareketinin öncüsü olarak tanınan Algan, şöyle konuştu:
/images/100/0x0/55ea9d20f018fbb8f88b7afe


‘30 yıl aradan sonra İslami başörtünmeye ihtiyacım olmadığını idrak ettim. İslami Kadın Derneği başkanı olarak katıldığım türban tartışmaları sırasında, anlayış yerine politik nedenlerin daha çok ön planda olduğunu gün geçtikçe fark etmeye başladım. Bu ise benim inanç konusundaki anlayışım ve sosyal sorumluluğumla uyuşmuyordu. Bu, bana anlatılan herşeyi sorgulamama ve kendi tecrübelerimi gözeterek, bana anlatılanların, benimle örtüşüp örtüşmediğini sorgulamama yol açacak değişikliklere neden oldu. Ben bu duruşu kendi sorumluluğunu üstlenmek olarak tanımlıyorum.’

Yaklaşık 1.5 yıl öncesinden türban takmayı bırakan Algan, bunun yerine saçlarını ve boynunu örtmek için, modelini kendisinin çizdiği bir şapka üretti. Algan, ‘Bu örtünme şekli, insanda hemen İslami bir örtünme olduğu yönünde bir görüş oluşmasını engelliyordu’ derken, başörtüsünü tamamen çıkartma düşüncesine nasıl geldiğini ise şöyle anlattı:

‘Örtünme şeklimi değiştirmekteki amacım, bir gün örtünmeyi tamamen bırakma hedefi taşımıyordu. Bu yılın başında 2 ay boyunca kapalı mekanlarda tamamen başımı açmayı denedim. Neler olacağını gözlemeye başladım. En nihayetinde günah işliyordum. Ve erkek bakışlarına karşı da korumasızdım. Çok heyecan verici bir durumdu. Kendimi iyi hissettim ve erkekler de bakmıyordu.’

ÇEVREM OLUMSUZ KARŞILADI

Algan,
başını açmasından sonra çevresindeki yakınlarından çok olumsuz tepkiler adığını belirtti. Algan, insana bakış açısında bir takım değişikliklerin olduğunu söyledi ve ‘Ben hálá inançlı ve Allah’a bağlı bir insanım ama artık kendimi Müslüman olarak değil, ‘insan’ olarak tanımlıyorum ve bu nedenle de karşımdakileri ‘Müslüman olmayan’ olarak değil, ‘insan’ olarak algılıyorum’ dedi.

Babam saygı gösterirdi

EMEL Abidin Algan, Milli Görüş’ü kuran cerrah babası Dr. Yusuf Zeynel Abidin’in, hassas bir yapıya sahip olduğunu kaydetti. ‘Babam kızlarının hür ve eğitimli olmasını isterdi. Aldığım kararı kesinlikle saygıyla karşılardı. Hiçbir zaman Milli Görüşçü olmadım’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!