35 bin kişi hemen

Güncelleme Tarihi:

35 bin kişi hemen
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Üç lider ile bakanların imzaladığı ‘‘şartlı salıverme’’ tasarısı Meclis'e sevkedildi. Adalet Bakanı Türk, ilk aşamada 30-35 bin kişinin hemen salıverileceğini söyledi.

Anayasa Mahkemesi'nin affın kapsamını genişleteyeceği konusunda ‘‘güvence’’ veren Bakan, ‘‘Öcalan, sokağa salıverilmeyecek’’ dedi. Türk, Erbakan'ın ise cezaevine girmeyeceğini bildirdi.

ADALET Bakanı Hikmet Sami Türk, bölücübaşı Abdulluh Öcalan'ın ‘şartlı salıverme modeli’ ile getirilen aftan yararlanmasının mümkün olmadığını savundu. Türk, ‘‘Öcalan'ın sokağa bırakılması gibi bir durum sözkonusu değil’’ dedi.

Af krizine son noktanın konulduğu son zirvede, liderleri Türk'ün ikna ettiği öğrenildi. Türk, tasarıyı teknik açıdan değerlendirip kapsamı hakkında bilgi verdikten sonra, kamuoyunun duyarlılıkları ve muhtemel tepkiler konusunda da rahatlatan bilgiler sundu. MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin çıkacak af yasası kapsamını Anayasa Mahkemesi'nin genişletebileceği kaygısını Türk, ‘‘Güvence veriyorum. Hiç böyle bir olasılık kalmadı. Gerekli tüm önlemleri aldık’’ sözleriyle giderdi. Türk'ün verdiği ‘garanti’ üzerine tasarıyı önce üç lider imzaladı, ardından diğer bakanlar imzaladı ve Meclis'e sevkedildi.

Ancak MHP, Öcalan konusunda huzursuz. Grup Başkanvekili İsmail Köse'nin ‘‘Böyle bir kaygımız kalmadı. Önlemler alındı, riskler ortadan kaldırıldı’’ demesine karşın; diğer Grup Başkanvekili Mehmet Şandır şu görüşü savundu:

‘‘1991'deki Şartlı Tahliye'de olduğu gibi kapsamın genişletilmesi kaygısını taşıyoruz. Bu endişe, Genel Başkanımızda da var. Tasarı komisyona gelince, bunları görüşeceğiz.’’

MHP grup yöneticileri ve hukukçu milletvekilleri dün sabah saatlerinden itibaren bu tereddütleri ele aldı. Tasarı, dışarıdan deneyimli hukukçulara da verilerek, Anayasa Mahkemesi'nin bozup bozmayacağı hususunda görüş istendi. MHP'lilerin, Meclis Başkanı olmadan önce MHP af görüşmelerini yürüten Ömer İzgi'den de gayri resmi görüş sorduğu öğrenildi.

Bakan Türk, MHP'lilerin iptal endişesini yanıtlarken, ‘‘Anayasa Mahkemesi'nin 125. madde üzerinden iptal kararı vermesi olasılığını zayıf görüyorum. O iptal kararının üzerinden sekiz yıl geçti. Anayasa Mahkemesi yeni bir görüş belirtebilir’’ diye konuştu.

Türk, idam cezalarının uygulanması gibi durumun zaten sözkonusu olmadığını, Öcalan'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurusunun ise ‘Eşitlik ilkesi açısından değil, adil yargılama açısından’ değerlendirileceğini vurguladı. Türk, ‘‘Bu bakımdan sorun olmaz’’ dedi.

Türk, şartlı tahliye ile ilk aşamada, 20-25 bin hükümlü ve tutuklunun salıverileceğini açıkladı. Türk, ‘‘Bu affın mahkum aileleri için bir bayram olmasına çalışıyoruz’’ dedi.

Necmettin Erbakan'ın aftan yararlanarak, cezaevine girmeyeceğini ancak siyasi yasağının süreceğini anlatan Türk, Recep Tayyip Erdoğan'ın da siyasi yasağının süreceğini belirtti. Türk, ‘‘Tayyip Erdoğan, cezasını çekti. Üç yıl aynı suçu işlemezse, siyasi yasağı kalkabilir. Bir yılı geçti, iki yılı daha var’’ anımsatmasında bulundu.

Moğultay: Af döner

ESKİ Adalet Bakanı, CHP Parti Meclisi Üyesi Mehmet Moğultay, açlık grevi ve ölüm orucuna girenleri, ‘‘Yeterince tepki gösterdiniz. Kendi yaşamınızla bedel ödetmeyin. Yaşamak güzel şeydir’’ diyerek eylemlerinden vazgeçmeye çağırdı.

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün, son eylemler karşısında 'acz' içinde olduğunu öne süren Moğultay, af yasa tasarısı için de, ‘‘Af mı, gaf mı anlamakta zorluk çekiyorum. Şartlı tahliye diye getirilen düzenleme, bugünkü haliyle Meclis'ten geçse bile, Cumhurbaşkanı'ndan geçmeyecek. Sonra da halka, ‘Biz çıkardık, Cumhurbaşkanı onaylamadı' denilerek, Türkiye oyalanacak. Öncelikle Anayasa'nın 87'nci Maddesi değiştirilerek, fikir suçlularının da affı sağlanmalı’’dedi.

CHP İl Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen, hükümlü ve tutuklu yakınlarının dertlerini de dinleyen Moğultay, F tipi cezaevlerinin yeni suçlular yaratacağını, bunların yapımından bir an evvel vazgeçilmesini istedi.

Şehit avukatı endişeli

ABDULLAH Öcalan'ın yargılandığı davada şehit yakınlarının avukatlığını üstlenen Ömer Yeşilyurt, ‘‘Anayasa'da Apo'nun şartlı salınması engelleyecek bir hüküm yok’’ dedi. Yeşilyurt, kamuoyunun yanıltıldığını öne sürerek, şöyle dedi: ‘‘Anayasa'nın 10. maddesi eşitliğin altını çizer. Bana göre şartlı salıvermeden sözde istifade etmeyecek olan Apo'nun eşitlik ilkesinden yola çıkarak idamdan kurtulmasının yolu hileyle açılmıştır. Çünkü Anayasa'nın bahsedilen 14. ve 87. Maddesi'nde Apo ve benzerlerine sadece özel ve genel af çıkarılamaz demektedir. Yani şartlı salıvermenin engeli Anayasa'da yok. Bu nedenle gözün aydın Apo ve yandaşları.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!