Rum direndi deklarasyon çıkmadı

Güncelleme Tarihi:

Rum direndi deklarasyon çıkmadı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2005 01:48

AB temsilcilerinin dünkü toplantısında Rumlar, Türkiye tarafından müzakere sürecinde tanınma konusunda ısrar edince, karar 26 Eylül’e kaldı. Rumlar’a Çekler’den sürpriz destek geldi.

AVRUPA Birliği Daimi Temsilcileri (COREPER), dün gerçekleşen ‘olağanüstü’ toplantıda, ‘Kıbrıs Deklarasyonu’ üzerinde mutabakata varamadı. Kıbrıs Rum Kesimi, ‘tanıma’ konusunda geri adım atmayacağı yönünde tutum aldı ve AB Dönem Başkanı İngiltere, bir saat sonunda toplantıya son verdi. Rumların bu tavrı Çek Cumhuriyeti tarafından ‘destek’ görürken, Atina’nın ise onları ‘yalnız bırakmadığı’ öğrenildi.

AB Dönem Başkanı İngiltere, COREPER toplantısına, beklentilerin aksine Fransa ile üzerinde mutabık kalınan taslağı sundu. Taslakta, Türkiye’nin ‘üyelikten önce’ Kıbrıs Rum Kesimi’ni tanıması ifadesi yer aldı. İngiltere bildiride ayrıca, Rumların istekleri doğrultusunda da bir değişiklik yaptı ve Türkiye’nin Gümrük Birliği’ne yönelik yükümlülüklerine tam olarak uymaması ve uygulamada eksiklik olması halinde, bunun ‘müzakere sürecinin tamamını etkileyeceği’ ifadesine yer verdi.

Ancak Kıbrıs, tanıma konusundaki tutuma itiraz etti. Tanımanın, ‘müzakere süreci’nde olması ve bunun için bir takvim belirlenmesinde ısrarcı oldu. Rumlar, Prag’ın desteğini alırken, Atina’dan da ‘yanınızdayız’ mesajı geldi. Böylelikle İngiltere’nin çağrısıyla ‘olağanüstü’ gerçekleşen COREPER toplantısı bir saatlik süre sonunda sona erdi.

BAKANLARA KALDI

AB’nin Kıbrıs Daimi Temsilcisi’nin toplantıda İngiltere’yi üstü kapalı ‘tehdit’ ettiği, tanınma ile ilgili talep ettiği ifadeye bildiride yer verilmemesi halinde, Müzakere Çerçeve Belgesi’ne ‘tanıma talebini’ sunacağını söyledi. İngiltere ise, tanıma konusunun, Türkiye ile AB arasındaki müzakerelere ‘yol haritası’ niteliği taşıyan Müzakere Çerçeve Belgesi’nde yer almamasını istiyor. İngiltere’nin ikili temaslarını sürdüreceği, uzlaşma zeminini bulursa 19 Eylül Pazartesi günü yeniden ‘olağanüstü’ COREPER toplantısı yapabileceği söyleniyor. COREPER’in 21 Eylül’de ‘olağan’ toplantısına da sarkabilecek olan konuyla ilgili bir anlaşma sağlanamazsa, 26 Eylül’de AB Dışişleri Bakanları’nın ‘Türkiye’ konulu bir toplantısı gerçekleşebilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!