İğneada'da nükleer santral tedirginliği

Güncelleme Tarihi:

İğneadada nükleer santral tedirginliği
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2015 11:42

Nükleer santral yapılması planlanan İğneada’ya gittik. Longoz ormanlarının sahile kavuştuğu bu noktada, yeni yapılan liman, tam bir sürpriz. Bölge sakinleri, başlangıçta anlam veremedikleri limanın, nükleer santral ve havuzlarının inşaasına malzeme taşıyacak gemiler için yapıldığını söylüyor. Çevredeki 17 köy, tedirgin.

Haberin Devamı

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun’un “3’üncü nükleer santralı yapmayı planlıyoruz” dediği İğneada’ya gittik. Yapılması planlanan santral sahasını, Demirköy Doğayı Kültürel Değerleri Koruma ve Tanıtma Derneği (DEKAD) Başkanı Sırrı Tayan (65) gösterdi. Burası, Beğendik ile Bulgaristan’ın sınır şehri Rezova’ya 3 kilometre uzaklıkta, Karadeniz sahilinde ıssız bir liman. Tayan, liman inşaatının sessiz sedasız ve tabelasız 5 yıl önce başladığını söylüyor ve “Anlam verememiştik. Köydeki dört balıkçı teknesi için yapmadıkları belliydi. Nükleer santral planı açıklanınca anladık” diyor. Tayan’a göre liman, santral inşaası sırasında malzeme getirecek gemiler için yapıldı. “Üst taraftaki meşe ormanına da santralı planlıyorlar” diyor.
Yapılması planlanan nükleer santralın etrafı, Avrupa’nın en büyük longoz ormanlarıyla çevrili. Çevresinde 5 göl, 3 longoz ormanı; deniz, kumul, göl, Istranca ve Rezve Deresi ekosistemleri bulunuyor.

Haberin Devamı

Enerji Bakanı: 3. Nükleer Santral İğneada'ya planlanıyor

TERMİK SANTRALı DURDURMUŞLARDI

İki yıl önce de aynı bölgeye yapılmak istenen termik santral, çevre köy ve ilçelerin tepkisi ve hukuk mücadelesi sonucu durdurulmuştu. Tayan, “Bölgenin ekoturizm bölgesi olması için 23 Eylül 2013’te Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuruldu. Bakanlık bir türlü imzalamadı. Biz turizm için uğraşırken karşımıza bu kez de nükleer santral çıktı” diyor.

Enerji Bakanı: Akkuyu'da bir sorun yok

AB VE DÜNYA BANKASI PARA VERMİŞTİ

Tayan, longoz ve Istranca ormanlarının ve biyolojik çeşitliliğin korunması için 10 yıl önce Orman Bakanlığı’na Dünya Bankası’ndan 10 milyon dolar, AB’den 3 milyon Euro hibe edildiğini söylüyor. “Nükleer santral kurulursa Dünya Bankası ve AB taraf olacaktır” diyor. Tayan, Bulgaristan’ın da projeye karşı çıkacağını söylüyor: “Termik santrala karşı eylemlerimizde başta komşu Rezovalılar olmak üzere Bulgarlardan çok destek gördük. Santrala da seyirci kalmayacaklardır.”

İğneadada nükleer santral tedirginliği

KÖYLÜLER ÖFKEYLE MEYDAN OKUYOR

Haberin Devamı

Planlanan nükleer santralın çevresinde 14 orman, 3 de balıkçı köyü var. Bakan’ın açıklamasından sonra hepsi tedirgin ve öfkeli. Gelirini orman ve denizden karşılayan köylüler için aç kalmak anlamına geliyor. “ Bu işin peşini bırakmayacağız” diyorlar. Dramatik Hasan lakaplı Hasan Çalkanat (53), “Biz yaşamışız yaşayacağımız kadar. Çocuklarımız, torunlarımız uğruna nükleer santral yapmaya gelenin kafasını koparırım” diyor. Abid Elçi (81), “Ben de varım. Radyasyon istemiyorum. Cennetimizde bizi rahat bıraksınlar.” Nükleer santral için Kıyıköy ile İğneada arasındaki Uzunkum mevkisinin de adı geçiyor. Mühendislerin bölgede gizlice ön araştırma yaptığı verilen bilgiler arasında..

Haberin Devamı

İğneadada nükleer santral tedirginliği

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!