Soma davası ertelendi

Güncelleme Tarihi:

Soma davası ertelendi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2015 10:07

Manisa Soma'da bulunan Eynez Ocağı'nda 13 Mayıs 2014'te meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili duruşmaya avukatlar, Ankara'da cumartesi günü yaşanan bombalı saldırı nedeniyle girmeme kararı aldı. Mağdur avukatları mahkeme heyetine ulusal yas nedeniyle mazeret dilekçesi sunarken, sanık avukatları da bu talepte birleşti. Mahkeme heyeti duruşmayı yarın sabaha erteledi.

Haberin Devamı

Aralarında Soma A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın da bulunduğu 8'i tutuklu toplam 46 sanıklı dava için sabah saatlerinde madenci aileleri yine Akhisar'daki özel mahkeme salonunun önündeydi. KESK, Eğitim-Sen, Birleşik Haziran Hareketi ve Soma Sosyal Haklar Derneği'ni ve aileler duruşma saatinden önce yürüyerek salona giden kontrol noktası önünde basın açıklaması yaptı.

İçlerinde Ankara'daki bombalı saldırının meydana geldiği mitinge katılan şehit ailelerinin de bulunduğu grup, mahkeme salonu girişindeki yüksek güvenlik önlemlerine tepki gösterdi. "Bu kadar önlem, Ankara'da, Soma'da madende alınsaydı bu kadar insan ölmezdi" dendi. Daha sonra duruşma salonuna geçildi. Mağdur avukatları ulusal yas nedeniyle mahkemeye dilekçe sundu. Sanık avukatları da bu talebe katılınca mahkeme heyeti duruşmayı yarına erteledi.

Haberin Devamı

Duruşma salonu çıkışında avukatlar adına konuşan Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Selçuk Kozağaçlı, tarihi bir an yaşandığına vurgu yaparak şunları söyledi:
"Madenlerde denetim yapılmıyor olmasının, üretim baskısının, işçi hayatına değer verilmiyor olmasının, diğer özgürlük ve emek taleplerinden hiçbir farkı yok. Dolayısıyla demokrasi ve özgürlük için mücadele edenlerin başına ne geliyorsa, ekmek için mücadele edenlerin de başına o geliyor. Bugün burada tarihsel bir anda olduğumuzu düşünüyorum. Türkiye’nin en büyük maden katliamı davasının tarafları, Türkiye’nin en büyük siyasi saldırısının, katliamının mağdurlarıyla dayanışmak için bugün duruşma yapmıyor.
Bütün ülkenin bunu değerlendirmesi gerektiğine inanıyorum. Bugün ülkenin her yerinde iş bırakılması gerektiğine inanıyoruz. Bugün ölenlerimizin arkasından düşünmek, onların hesaplarını sormak, onlar için adalet istemek için, bir araya gelmek için bir fırsat olarak kullanılmalıdır diye düşünüyoruz. O yüzden son derece isabetli ve tarihsel bir karar verildiğini hep birlikte ve böyle bir anda olduğumuzu düşünüyorum.

Sevgili ailelerimiz değerli meslektaşlarım, bugün buraya Soma katliamı davasının yeni duruşma periyodunun ilk günü için toplandık. Ankara’da yaşadığımız katliam Türkiye tarihinin tek seferde en çok kayıp verdiğimiz, en büyük katliamında hayatını kaybettiğimiz insanlarla, Soma madeninde kaybettiğimiz insanların kardeş olduğunu, aynı ekmek, aynı onur aynı özgürlük mücadelesi içerisindeyken katledildiklerini biliyoruz. Biz bu dosyanın müdahil avukatları olarak ailelere, avukatlığını yaptığımız insanlara bu konudaki düşüncelerimizi anlattık ve onlardan da aldığımız cevap şu oldu; onların yası devam ederken elimizden ne geliyorsa onlar için yapalım, hep birlikte yapalım.

Haberin Devamı

Ölülerimiz ayırmak mümkün değil ve hem üç günlük ulusal yas programının hem de bütün hukuk örgütlerinin, emek ve meslek örgütlerinin Pazartesi ve Salı günü için ilan ettiği genel grev, boykot kararına uygun olarak bugünkü duruşmaya katılmama kararı aldık. Fakat bunula bitmedi, içeri girdiğimizde tutuklu sanık avukatlığı yapan meslektaşlarımızın da bu kararımızı kabul edip desteklediklerini gördük."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!