Aziz Sancar Nobel Kimya Ödülünü aldı - Aziz Sancar Kimdir?

Güncelleme Tarihi:

Aziz Sancar Nobel Kimya Ödülünü aldı - Aziz Sancar Kimdir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2015 17:09

2015 Nobel Kimya Ödülünü Türk asıllı Aziz Sancar kazandı. Ödüle layık görülen kişiler arasında ABD vatandaşı Paul Modrich ve Tomas Lindalh'da vardı.

Haberin Devamı

2015 Nobel Kimya Ödülünü Aziz Sancar kazandı. 2006 yılında Orhan Pamuk'ta Nobel Edebiyat Ödülünü kazanmıştı.

Prof. Dr. Aziz Sancar, Lindahl ve Modrich; hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde kazandı. Ödülün sahiplerinin açıklanmasının ardından Twitter'da Nobel Ödülü hesabından tweet atıldı.

Aziz Sancar Nobel Kimya Ödülünü aldı - Aziz Sancar Kimdir

AZİZ SANCAR KİMDİR?

Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik bölümü öğretim üyesi bilim insanı. Hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı. Ödüle ABD'li Paul Modrich ve İsveçli Tomas Lindahl ile birlikte layık görülen Sancar daha önce de kanser tedavisinde 'ritmik saat' buluşunu yapmıştı.Kanser oluşumunda ve tedavisinde önemli bir unsur olan DNA onarımı üzerinde yıllardır çalışan Sancar bu mekanizmayı 35 yılda çözdüklerini, ancak bunun hastalara ulaşmasının biraz zaman alacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Aziz Sancar, Nobel Ödülü alan Türkiye doğumlu ilk bilim insanıdır. Bu ödülü daha önce Orhan Pamuk, edebiyat alanında almıştır.

AZİZ SANCAR ÖDÜLÜNÜ 10 ARALIK'TA ALACAK

Bu yılın başarılı isimleri Nobel Ödülü'nü Alfred Nobel’in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık'ta teslim alacak. Ödül, 3 milyon İsveç kronu (Yaklaşık 2.8 milyon TL) tutarında.
2014 yılı Nobel Kimya Ödülü ‘nano dünyaya kapı aralayan’, ‘süper çözünürlüklü floresan mikroskobu’ geliştiren çalışmaları nedeniyle ABD'li kimyagerler Eric Betzig ve William E Moerner ile Alman kimyager Stefan W. Hell'e verilmişti.

Aziz Sancar Nobel Kimya Ödülünü aldı - Aziz Sancar Kimdir

Nobel Kimya Ödülü'nün sahiplerinin açıklandığı basın toplantısında sergilenen DNA modeli

AZİZ SANCAR DUYGULARINI ŞÖYLE İFADE ETTİ

Kendim ve memleketim için çok sevindim. Çünkü bana çok güzel öğretim veren kendi memleketimdir. Bana olağanüstü tıp eğitimi verdi ve o buradaki başarımının kaynağı oldu. O bakımdan ana vatanıma çok minnettarım. Bütün Türk milletine sevgi ve selamlarımı iletiyorum.

Nobel ekonomi ödüllerini kazananlar

Haberin Devamı

Aziz Sancar'IN ALDIĞI ÖDÜLLER VE BAŞARILAR

1- ABD Ulusal Bilim Vakfı (National Science Foundation) Genç Araştırmacı Ödülü (1984)
2- Amerikan Fotobiyoloji Derneği (American Society for Photobiology) Ödülü (1990)
3- 1997 TÜBİTAK Ödülü
4- 2005 yılında ABD Ulusal Bilimler Akademisi üyesi seçildi.
5- 2007 yılında Vehbi Koç Ödülü
6- 7 Ekim 2015'te Nobel Kimya Ödülü

BAKMADAN GEÇME!