MİT TIR'ları davasında gizlilik kararı

Güncelleme Tarihi:

MİT TIRları davasında gizlilik kararı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2015 21:58

MİT’e ait TIR’ların Adana ve Hatay’da durdurulmasıyla ilgili davanın ilk duruşması dün görüldü. Yargıtay’ın yeniden yapılandırılmasından sonra kurulan yeni terör dairesi olan Yargıtay 16. Ceza Dairesi ilk derece mahkemesi sıfatıyla yaptığı ilk duruşmaya tutuklu sanıklar eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, eski Adana İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Özkan Çokay, savcılar Aziz Takcı, Özcan Şişman ve Ahmet Karaca ve avukatları katıldı.

Haberin Devamı

CHP’li bazı milletvekilleri, YARSAV Başkanı Murat Arslan, Özgürlük ve Demokrasi İçin Avrupalı Yargıçlar ve Savcılar Birliği (MEDEL) Yönetim Kurulu üyesi George Almpouras da duruşmayı izledi.


SANIKLAR KARŞI ÇIKTI
Mahkeme Başkanı Eyüp Yeşil, davanın sır olup olmadığının yargılama sonucu belli olacağını belirtti. Daha sonra görüşü sorulan Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Kenan Zeybek, sanıklara isnat edilen suçların vasıf ve mahiyetiyle dosya kapsamına göre kamu güvenliğini kesin olarak gerekli kılması nedeniyle duruşmanın kapalı yapılmasını talep etti. Ancak sanıklardan Aziz Takcı soruşturmanın merkezinde olduğunu vurgulayarak, ulaştığı devlet sırrı oluşturabilecek hiçbir belge bulunmadığını yargılamanın açık yapılması gerektiğini savundu. Sanık Özkan Çokay da devlet sırrı olması için durumdan Genelkurmay Başkanı ve Jandarma Genel Komutanının da bilgisinin bulunması gerektiğini belirterek, talebin reddini istedi. Sanık Süleyman Bağrıyanık sakladığı hiçbir şey olmadığını belirterek, “Ekranda gözüme bakarak yalan söyleyip söylemediğimi herkesin görmesini istiyorum” dedi. Daha sonra ara kararı açıklayan Başkan Yeşil, duruşmanın kapalı yapılmasına oy birliğiyle karar verildiğini açıkladı. Duruşma basın mensupları ve izleyicilerin çıkarılmasının ardından kapalı devam etti.

Haberin Devamı


‘YARGILAMA AÇIK OLMALI’
Duruşma çıkışı CHP’li Eren Erdem, “IŞİD’e silah taşıdığı tescillenmiş TIR’ları durduran insanların vatan haini olarak yargılanması, vatana ihanetin belgesidir” dedi. CHP’li Mahmut Tanal ise “Duruşmanın kapalı yapılması, Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesine aykırılık teşkil etmektedir” dedi. MEDEL Yönetim Kurulu Üyesi Almpouras da yargılamaların açık ve şeffaf olması gerekliliğine inandığını söyledi.


Bağrıyanık eşiyle özlem giderdi


Tutuklu sanıklar duruşmaya jandarma eşliğinde getirilirken Süleyman Bağrıyanık eşine, “Sıkıntı yok, iyiyim” dedi. Bunun üzerine eşi Süreyya Bağrıyanık da “Bana hiç sıkıntı yok sevgilim” diye karşılık verdi. Süreyya Bağrıyanık, eşine sarılarak özlem giderdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!