Efkan Ala'dan 'operasyona izin verilmedi' iddialarına yanıt

Güncelleme Tarihi:

Efkan Aladan operasyona izin verilmedi iddialarına yanıt
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2015 10:45

Eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Habertürk'te katıldığı televizyon programında PKK'ya yönelik operasyonlara izin verilmemesine ilişkin başlayan tartışmaları değerlendirdi. Ala, 'Jandarma ya da emniyet herhangi bir terörist faaliyete engel olmak için validen onay almak zorunda değildir' dedi. Dün açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan da kamu görevlilerinin eksik değerlendirmelerinin zafiyete yol açtığını söylemişti.

Haberin Devamı

Eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Habertürk'te katıldığı televizyon programında PKK'ya yönelik operasyonlara izin verilmemesi iddialarıyla ilgili konuştu. Efkan Ala şu açıklamaları yaptı:

"HERHANGİ BİR YETKİSİ ALINMADI"

"Şimdi ben size soruyorum. Jandarmanın ya da emniyetin o çözüm süreci boyunca söyledikleri herhangi bir yetkisi alınmış mı meclise getirilen bir yasayla? Hayır. Jandarmanın İç İşleri Bakanlığı'na bağlanması bile yeni. Hesabı da bizden soruyorlar. Tabii ki bize bağlı olmalı. Sivil otoriteye bağlı olmalı. Sivil otorite sorgulanıyor çünkü.

Sistematik olarak hükümeti sorgulayabilmeniz için somut bir düzenlemenin yapılmış olması lazım. Mesela kırsalda jandarma tam yetkilidir. Şehir içerisinde emniyet tam yetkilidir ve buralarda terörist faaliyetlerin hiç aksamadan durdurulması için her türlü yetkileri vardı, vardır zaten. Bunun ortadan kaldırılması için hiç bir düzenleme yapılmamıştır.

Haberin Devamı

SORU: Muhalefet sizi şöyle eleştiriyor. Valiliklere bilgi gidiyordu. 'Şurada bu var, buraya operasyon düzenleyeceğiz.' Valilikler, 'aman çözüm sürecine zeval gelmesin' diye bunları görmezden geldiler. İşte bu vesileyle de silahlar doldu yönünde eleştiriler var.

"VALİDEN ONAY ALMAK ZORUNDA DEĞİL"

Haberin Devamı

Bir kere jandarma ya da emniyet herhangi bir terörist faaliyete engel olmak için validen onay almak zorunda değildir. Böyle bir şey yok. Bu kimin için var biliyor musun? Bu Kara Kuvvetleri için var. Hava Kuvvetleri için var. O da zaten Hava kuvvetlerini de bizim meclis hiç duraksamadan otomatik olarak o tezkereyi yeniliyor. Kara Kuvvetleri de 1949 yılında çıkmış il idaresi kanunu. O günden beri valiler eğer Jandarma ve Emniyetle bir toplumsal olayın ya da bir terör olayının giderilemeyeceğini, baş edilemeyeceğini düşünürlerse valiler talep eder diyor. 6-7 Ekim olaylarında talep edildi. Askerler geldi, görevlerini yaptılar. Yani Jandarma kolluk kuvvetidir. Anlamadıkları, karıştırdıkları şey bu."

‘KAMU GÖREVLİLERİNİN YANLIŞ DEĞERLENDİRMESİ…’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamada şöyle demişti:

"Maalesef, demokrasi ve özgürlükler art niyetlilerin elinde istismara açık hale dönüşüyor. Bu süreçte terör örgütünün kötü niyetlerini hayata geçirmek için istismar ettiğini gördük. Kamu görevlilerinin gelişmeleri eksik veya yanlış değerlendirmesinin, bu konuda zafiyete yol açtığı anlaşılıyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!