CHP'den Suriyeli sığınmacılar konusuna ilişkin Meclis Araştırması teklifi

Güncelleme Tarihi:

CHPden Suriyeli sığınmacılar konusuna ilişkin Meclis Araştırması teklifi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2015 12:50

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, Suriyeli mülteciler konusunu Meclis gündemine taşıdı. En fazla sığınmacıyı barındıran ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğine dikkat çeken Yedekci, sayıları 2 milyonu aşan Türkiye'deki sığınmacılara ilişkin Meclis Araştırması yapılmasını talep etti.

Haberin Devamı

Yedekci; Meclis Araştırması teklifinde, Suriyeli sığınmacı konusunun orta ve uzun vadede Türkiye'nin sosyolojik ve ekonomik yapısına etkilerinin araştırılarak, yaşanacak sorunlara önceden önlemlerin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

CHP'li Gülay Yedekci'nin Suriyeli sığınmacılar konusuna ilişkin TBMM Başkanlığı'na sunduğu Meclis Araştırması teklifinde yer alan gerekçe, şöyle: "Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Yurtta sulh cihanda sulh' anlayışı çerçevesinde şekillenen Türkiye Cumhuriyet'inin dış politikası 2000'li yıllara gelindiğinde AKP iktidarıyla birlikte önemli değişimlere uğramıştır. Türkiye son 13 yıldır, ateş çemberi konumundaki Ortadoğu'ya ilişkin politikalarını değiştirmiş ve coğrafyada etkin bir rol alma çabasına girişmiştir. Ancak geldiğimiz noktada bu siyaset değişikliği nedeniyle Türkiye'nin güney sınırları hiçbir devletin otoritesinin olmadığı, terörist grupların kontrolünde bir bölgeye dönüşmüştür. Irak ve Suriye bağlamında yaşanan gelişmeler Türkiye'nin sınır güvenliği sorununun çok ötesinde farklı sorunlara neden olmuştur. İçinden geçtiğimiz günler de göstermiştir ki dış politikada izlenen yanlışlar iç huzurumuzu, sosyal yapımızı, ekonomik dengelerimizi net olarak etkilemektedir. Türkiye neredeyse dünyada en çok savaş göçmenin sığındığı ülkelerin başında yer almıştır. 'Arap Baharı' adıyla başlayan 2011 yılının Mart ayından itibaren Suriye'ye sıçrayan ayaklanmalar ve paralelindeki çatışmalar nedeniyle Suriye'den Türkiye'ye sığınan mültecisi sayısı son rakamlara göre 2 milyon kişiye ulaşmış durumdadır. Uluslararası Af Örgütü'nün 2015 yılı başı itibariyle açıkladığı verilere göre Türkiye'ye sığınan mültecilerin 220 bini inşa edilen kamplarda kalırken, diğerleri başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde yaşamlarını sürdürmektedir. Savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan Suriyeli mültecilerin büyük çoğunluğu ülkemizde de yaşam savaşı vermektedir. Bu acı tablo acil çözümler beklerken Türkiye'nin sosyal ve ekonomik hayatında yeni sorunlar ortaya çıkmaktadır. Ulusal basında yayınlanan birçok haberde kampların dışında hayatlarını sürdürmeye çalışan birçok Suriyeli göçmenin 'ucuz iş gücü' olarak kaçak çalıştırıldığı ve çalışma hayatındaki ücretlerinin temel ücret olması gereken asgari ücretin de altına inmesine neden olduğu bilinmektedir. En az asgari ücretle çalışılması gereken işler, kayıt dışı çalışan Suriyelilere 400 - 500 liraya yaptırılmaktadır. Son olarak ulusal basında çıkan haberlerde İstanbul'un Bağcılar, Güngören, Esenler, Avcılar, Esenyurt gibi semtlerinde kira fiyatlarının yüzde 100 artmasının önemli nedenlerinden biri olarak Suriyeli göçmenler gösterilmektedir. Türkiye'deki Suriyeli göçmenlerin çok büyük bir bölümünün ülkelerindeki savaşın sona ermesi halinde bile geri dönmeyecekleri anlaşılmaktadır. Bu durumun kısa, orta ve uzun vadede çok daha değişik toplumsal, ekonomik, siyasal, güvenlik ve diğer alanlarda sorunlara yol açması kaçınılmazdır. Türkiye'nin Suriyeli göçmenler nedeniyle kısa, orta ve uzun vadede karşılaşacağı sorunların araştırılması ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını arz ederim"

BAKMADAN GEÇME!