1 Kasım sürprizleri

Güncelleme Tarihi:

1 Kasım sürprizleri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2015 07:14

AK Parti, Hürriyet’e saldırıya önderlik eden İstanbul milletvekili Abdurrahim Boynukalın’ı aday göstermedi, Tuğrul Türkeş’i aday yaptı. MHP’de Meral Akşener listeye giremedi. CHP’de Umut Oran yine yok.

1 Kasım sürprizleri
İşte AK Parti, CHP, MHP ve HDP il il milletvekili aday listeleri

Haberin Devamı

AKP’de 3 dönemlik 24 isim aday gösterildi. Ekonomi kurmayları Ali Babacan ve Mehmet Şimşek de listede. 7 Haziran’da seçilen Uğur Işılak, Osman Can, Muhsin Kızılkaya ve Hüseyin Yayman listede yok. Genel başkan Davutoğlu’nun yakın çalışma ekibinden 6 isim listeye girdi.

CHP’de 7 Haziran listesi çok değişti. Her ilde artı 1 milletvekili daha almak için plan yapıldı. Yeni isimlerde öncelik HDP’ye giden oyların geri alınmasına verilirken, Karadeniz ve milliyetçi oylarda artış da amaçlandı. Eski Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz Ardahan adayı oldu.

1 Kasım sürprizleri
CHP'NİN +1 ADAYLARI

Bahçeli, Meclis Başkanlığı adaylığı için adı geçtiğinde, “Eğer çok sık kullanırsanız, o devre dışı kalır” tepkisi gösterdiği Meral Akşener’i listeye koymadı. Oktay Vural, Tuğrul Türkeş’in AKP’den adaylığı için “Bunun eski ‘Güneş Motel’ yeni ‘ak motel’ modeli olduğunu ifade etmiştik” dedi.

Haberin Devamı

1 Kasım sürprizleri
Devlet Bahçeli onu çizdi, onları bir sıra öne aldı

HDP, Gezi protestolarında öldürülen Ethem Sarısülük’ün ağabeyi Mustafa Sarısülük’ü Ankara’dan aday yaptı. Listede EMEP’in kararı üzerine Davutoğlu’nun bakanlık teklifini kabul etmeyen milletvekili Levent Tüzel ile eşcinsel aday Barış Sulu yer almadı.

1 Kasım sürprizleri
HDP listesinde iki büyük sürpriz

1 Kasım sürprizleri

LİSTEDE OLAN İSİMLER

AK PARTİ'NİN 1 KASIM AYARI

7 Haziran seçimlerindeki başarısızlık, AK Parti’nin 5 ay sonra yapılan erken seçimler için hazırladığı milletvekili aday listesini büyük ölçüde yenilemesine yol açtı. AK Parti kongresinde başlayan Saray etkisi, listelere de yansıdı; Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ekibi listelerde ‘ince ayar’ yaptı. AK Parti, bir önceki seçimde dikkate almadığı bazı isimleri ve partinin ağır topu olan abilerini, bölge ve il dengelerini gözönünde bulundurarak yeniden listeye taşıdı.

Tek başına iktidar ve 7 Haziran’da alınan yüzde 40 oyu arttırmak için kriz masası kuran Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Doğu ve Güneydoğu’daki 12 il ile İstanbul’da isim isim tarama yaptırdı. Genel Merkez’de yeni MKYK’dan oluşan üst kurul, Babakan Ahmet Davutoğlu’nun katıldığı çalışmada taslak listeyi hazırlarken, aynı zamanda Saray’daki ekibe bilgi verildi. Genel merkezde hazırlanan taslak, Saray’da kesinleştirildi. Davutoğlu Konya’da kaldı.

1 Kasım sürprizleri
Abdurrahim Boynukalın aday olamadı, Twitter'da şu açıklamayı yaptı

Haberin Devamı

BABACAN SÜRPRİZİ

Bir önceki seçimde üç dönem kuralına takılan partinin abilerinin bir bölümü listelerde yine başı çektiler. Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık arasında sık sık tartışma konusu olan ekonomi yönetiminin önemli ismi Ali Babacan sürpriz yapılarak listeye alındı. Babacan, Ankara’dan aday oldu. Çözüm Süreci’nin mimarlarından Yalçın Akdoğan’ın, Ali Babacan’ın ardından listeye girmesi dikkat çekti.

1 Kasım sürprizleri
Ali Babacan'ın vekil adaylığı sosyal medyayı salladı

1 Kasım sürprizleri

LİSTEDE OLMAYAN İSİMLER

DUAYANLER LİSTEDE

Cemil Çiçek de Ankara’dan aday gösterildi. Beşir Atalay Van’dan, Taner Yıldız Kayseri’den, Hayati Yazıcı İstanbul’dan, Mustafa Şentop İstanbul’dan, Süleyman Soylu Trabzon’dan, Recep Akdağ Erzurum’dan, Mehmet Şimşek Gaziantep’ten, Veysel Eroğlu Afyon, Mehmet Müzezinoğlu ve Efkan Ala ile birlikte Bursa’dan, Ömer Çelik Adana’dan, Binali Yıldırım İzmir’den, Nurettin Canikli Giresun’dan, Mehmet Ali Şahin Karabük’ten, Mevlüt Çavuşoğlu Antalya’dan, Volkan Bozkır İstanbul’dan, Numan Kurtulmuş Ordu’dan, İsmet Yılmaz Sivas’dan aday yapıldı.

Haberin Devamı

Bülent Arınç, Hüseyin Çelik, Nihat Ergün, Sadullah Ergin, Nimet Baş gibi isimler listede yer almadı. Bu isimlerin hiçbiri adaylık başvurusu yapmadı, ancak parti tarafından da davet edilmedi. Adaylık başvurusu yapan Beşir Atalay, seçim bölgesi Kırıkkale yerine Van’dan aday gösterildi. Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce listede yer almadı. Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam da siyasete veda edenlerden oldu.

1 Kasım sürprizleri
Savcı Sayan Twitter'dan isyan etti, İhsan Özkes Twitter hesabını kapattı

FARUK ÇELİK KRİZİ

Listelerin YSK’ya verilmesine birkaç saat kala, kulisleri Faruk Çelik’in Bursa yerine Urfa’dan aday yapılmasına itiraz edip adraylıktan çekildiği haberleri yer aldı. Çelik ikna edildi ve Urfa listesinde kaldı.
AK Parti’nin Gençlik Kolları Başkanı olan ve Hürriyet gazetesi baskınında yer alan, gazete yöneticilerini tehdit eden İstanbul Milletvekili Abdurrahim Boynukalın listeye konulmadı. “Meclis’e uyumaya gitmiyorum” sözlerinin ardından Genel Kurul’da uyuyan fotoğrafları çıkan şarkıcı Uğur Işılak’ın da milletvekilliği 6 ay sürdü. Çözüm sürecinde akil adam kadrosunda yeralan Hüseyin Yayman da siyasete kısa sürede veda etti. AK Parti’nin, çözüm süreci bağlamında vekil yaptığı Muhsin Kızılkaya da 6 ay sonra listeye konulmadı.

Haberin Devamı

1 Kasım sürprizleri
İbrahim Tatlıses'e 3. kez veto

İLGİNÇ İSİMLER

Refahyol döneminin bakanlarından Birlik Vakfı Başkanı İsmail Kahraman yıllar sonra siyasete döndü. MHP Lideri Devlet Bahçeli için “Bütün o köpükleri itinayla yalayacağı yeni bir süreç başlıyor” diyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eski danışmanı Aydın Ünal Ankara’dan aday gösterildi. HDP’ye oy verenlere, “Şehitlerimizin vebali HDP’ye oy veren şerefsizlerin üzerindedir” diyen İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık da listede. 7 Haziran’da üç döneme takılan Zeyit Aslan yeniden Tokat’tan aday oldu. Meclis’teki kavgalarda sık sık adı geçen ve kadın gazetecilere “Ben de sizin bacak aranızı çeksem” diyen Aslan listede yer aldı.
İstanbul’dan aday olacağı iddia edilen Başbakan Ahmet Davutoğlu, Konya teşkilatının ısrarı üzerine yine seçim bölgesini seçti. Davutoğlu’nun yakın çalışma ekibinden Taha Özhan Malatya’dan, Ertan Aydın Ankara’dan, Ali Sarıkaya İstanbul’dan, Vedat Bilgin Ankara’dan, Adnan Boynukara Adıyaman’dan, Ekonomi Başdanışmanı Emine Nur Günay Eskişehir’den aday.

Haberin Devamı

1 Kasım sürprizleri
AK Parti’de bir dönem resmen sona erdi

MKYK’DA AMA LİSTEDE YOK

MKYK üyelerinden Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel listeye konulmazken, oğlu Emrah Karayel Kayseri’den listede. Saray’a danışmanlık yapan Bülent Gedikli de MKYK’da olmasına karşın listede yer almadı. MKYK üyelerinden Edibe Sözen, Alev Dedegil, Asuman Erdoğan, Metin Doğan, Selçuk Öztürk de milletvekili adayı yapılmadı.

1 Kasım sürprizleri
Abdurrahim Boynukalın: Başbakanımızdan affımı istedim

53 isim Meclis’e veda etti
7 Haziran’da milletvekili olan 258 isimden 53 milletvekili listelere konulmadı. Bu isimler şöyle: “Sadullah Kısacık (Adana), Halil Ürün, Remziye Sıvacı (Afyonkarahisar), Nevzat Palta (Aksaray), Mehmet Sadım Atay (Aydın), İsmet Su, Önder Matlı (Bursa), Cahit Bağcı (Çorum), Mehmet Yüksel, Bilal Uçar (Denizli), Şemsettin Emir (Edirne), Şuay Alpay, Serpil Bulut (Elazığ), Talha Erol Durmaz (Erzincan), Adnan Yılmaz (Erzurum), Salih Koca (Eskişehir), Turhan Alçelik (Giresun), Kemalettin Aydın (Gümüşhane), Mehmet Alğan (Hatay), Recep Özel (Isparta), İdris Güllüce, Osman Can, Alev Dedegil, Hüseyin Yayman, Ethem Tolga, Sevim Savaşer, Özlem Zengin, Abdürrahim Boynukalın, Uğur Işılak, Mustafa Afşin Yazıcıoğlu (İstanbul), Cemil Şeboy (İzmir), Sevde Beyazıt Kaçar (Kahramanmaraş), Osman Kahveci (Karabük), Mehmet Uçum (Kars), Mustafa Gökhan Gülşen (Kastamonu), Ahmet Doğan, Yaşar Karayel, Kemal Tekden, Havva Talay Çalış (Kayseri), Kağan Köksal (Kırıkkale), Hamdi Irmak (Kırklareli), Cemalettin Kaflı (Kocaeli), Rüveyde Gülseren Işık (Konya), Mustafa Muhammet Gültak, Muhsin Kızılkaya (Mersin), Hasan Kökten(Muğla), İhsan Şener (Ordu), Ayşenur İslam, Ali İnci (Sakarya), Seyip Eyüpoğlu, Mazhar Bağlı, Hamide Sürücü (Şanlıurfa), Fatma Gaye Güler (Tokat)”

481 erkek, 69 kadın aday
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bekir Bozdağ, partisinin milletvekili aday listelerini YSK’ya sunarken adaylarının 481’inin erkek, 69’unun kadın olduğunu söyledi. Bozdağ, “Bu seçimde üç dönemliklerden 24 arkadaşımız aday gösterildi. 7 Haziran’da milletvekili seçilen, aday gösterilen arkadaşlarımızdan 312’si yeniden aday” dedi.

1 Kasım sürprizleri
’Olmasaydı da olurduk’ ilanı veren Eyüp Gökhan Özekin, bu kez listede yok

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!