3000 yılında dünya sular altında

Güncelleme Tarihi:

3000 yılında dünya sular altında
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2006 00:00

Eğer küresel ısınmaya önlem alınamazsa 1000 yıl sonra dünyanın haritası değişecek. Birçok bölge sular altında kalacak. Kutuplarda buz kalmayacak. Hava sıcaklığı 15 derece daha fazla olacak.

Haberin Devamı

ABD’de yapılan bir araştırmaya, günümüzde deniz seviyesinin sanıldığından daha hızlı yükseldiğini ortaya çıkardı. Bunun nedeni, yapılan araştırmalara göre Grönland buzullarının erimesi nedeniyle Atlas Okyanusu’na dökülen suların 5 yılda iki kat artması.

Araştırma, uydu verilerinden faydalanılarak yapıldı ve küresel ısınmanın Grönland’dan giderek artan bir hızla buzul parçalarının koptuğunu kanıtladı. Grönland’da buzulların kapladığı alan yaklaşık 1.7 kilometrekare; yani yaklaşık Meksika’nın yüzölçümüne eşit ve 3 kilometre kalınlığında. Bu çok büyük su kütlesinin tamamen erimesi, yeryüzünün biçimini değiştirebilecek ve felaketlere neden olacak.

7 METRE YÜKSELECEK

Son 20 yılda Grönland’da hava sıcaklığı 3 derece arttı. Bunun sonucunda Atlas Okyanusu’na dökülen su miktarını da hızlandırmış oldu. Bilim adamlarına göre, son on yıl içinde buz kütlesindeki erime yaklaşık üçe katlandı.

Grönland’daki buz kütlesinin erimesiyle deniz seviyelerinin 7 metre yükseleceği tahmin ediliyor. Son zamanlara kadar böyle bir gelişmenin bin yıl alabileceği düşünülüyordu.

Ancak araştırmacılar, son veriler ışığında bunun daha erken gerçekleşebileceği uyarısında bulunuyorlar. Deniz seviyesindeki yükselmenin yaratacağı en büyük tehlike, Londra’dan İstanbul’a, New York’tan Kahire’ye, New Orleans’tan Venedik’e birçok büyük kentin de içinde bulunduğu kara parçalarının sular altında kalması. Deniz seviyesinden yüksekliği pek fazla olmayan adalar da sular altında kalacak.

İKLİMLER ALTÜST

Buzulların böyle büyük oranda erimesi, yerkürenin her şeyi etkileyecek. Atlas Okyanusu’ndaki Golf Stream akıntısı yok olduğu için Avrupa ve Amerika’nın bugünkü iklimi ortadan kalkacak ve daha kurak bir iklim gelecek. Dolayısıyla bu iki kıtanın bitkilerinden hayvanlarına tüm ekosistemi altüst olacak.

Haberin Devamı

3000 yılında dünya sular altında

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!