300 Euro'luk Hermes kravat etik mi?

Güncelleme Tarihi:

300 Euroluk Hermes kravat etik mi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2016 00:37

POLİTİKACILARA ilişkin “etik” kurallar, malum yıllardır tartışılır.

Haberin Devamı

İktidar partisinin Meclis’e sunduğu “Siyasi Etik” yasa teklifiyle bu konuda önemli bir adım atıldı. Şu anda Anayasa Alt Komisyonu’nda ele alınmayı bekleyen teklifin geçen hafta AB Uyum Komisyonu’ndaki görüşmelerinde, “etik” tartışmasının hayli zorlu bir konu olduğunu gösteren önemli işaretler ortaya çıktı. Şöyle ki:

Teklifin en çok tartışılan, muhalefetin, hatta bazı iktidar partisi milletvekillerinin de itiraz ettiği noktası, milletvekillerinin kabul edeceği hediyeler. Teklif, bürokratlar için de geçerli olan kriteri baz alarak, yabancılardan kabul edilecek hediyelerin değerini, 10 net asgari ücret olarak belirledi. Asgari ücretin 1300 lira olduğu göz önünde bulundurulursa, bu rakam 13 bin lira.

İşin zorluğuna, AB Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar’ın verdiği örnek ipucu olabilir.

“Bana, geçen sene, Fransa Dostluk Grubu Başkanı olarak Fransa Senato Başkanı bir kravat hediye etti. Bakın, burada, belki, marka telaffuzu çok düzgün olmaz ama kravatı bir çevirdim Hermes. Gittim, piyasadan baktım, 300 Euro. Şimdi, ben bunu almıyorum desem olur mu? Yani koskoca Fransa Senato Başkanı size o ağırlamanın, o nezaketin karşılığı olarak bir kravat etti ama basının önünde. Avrupalının da bu hediye verme, hediye alma kültürü var. Buraya gelen büyükelçiler mesela, hepsi eli dolu geliyor.”

Gülpınar’ın hediye kravatı ‘belirlenen limitleri’ zorlamadığı için sorun olmayacak.

Ancak kafa karışıklığı öyle bir hal aldı ki muhalefet milletvekilleri, bu maddenin “hiç hediye alınmaması’ şeklinde değiştirilmesini önerdi.

AK Parti Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu, “Türkler yolsuzluktan korktukları için nezaket hediyelerini bile almıyorlar imajı yaratırız” diye itiraz etti. Sonuçta bu maddenin düzenlemesi tek başına ‘Türklerin hediye ile imtihanına’ dönüşmüş durumda.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!