30 vekil usulsüz seçilmiş

Güncelleme Tarihi:

30 vekil usulsüz seçilmiş
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2001 01:47

Devlet İstatistik Enstitüsü'nün saptamalarına göre, 2000 yılındaki nüfus sayımıyla en büyük usulsüzlük Kahramanmaraş'ta yapıldı. İlde hayali 39 mahalle yaratıldı. Böylece kent 9 vekilden 3'ünü haksız elde etti.

DİE'nin 2000 yılında yaptığı nüfus sayımı Kahramanmaraş, Malatya ve Siirt'in de aralarında bulunduğu bazı illerin, nüfuslarını şişirip fazla sayıda milletvekili çıkardıklarını ispatladı. En büyük usulsüzlük Kahramanmaraş'ta yapıldı. 9 vekilden 3'ü usulsüz.

2000 yılında yapılan nüfus sayımında birçok il, ilçe, kasaba ve köy nüfusunun hayali olarak şişirildiği belirlenirken, son genel seçime kaynaklık eden 1997'deki nüfus tesbitinde de aynı durumun gerçekleştiği ve 30 milletvekilinin ‘‘usulsüz’’ seçilerek TBMM'ye geldiği ortaya çıktı. DİE'nin 2000 yılındaki nüfus sayımıyla en büyük usulsüzlüğün Kahramanmaraş'ta gerçekleştiği ve 9 milletvekilinden 3'ünün fazladan geldiği belirlendi. Kahramanmaraş'ta hayali olarak 39 mahalle yaratıldığı ve nüfusun bu şekilde şişirildiği de tesbit edildi. SP lideri Recai Kutan'ın seçim bölgesi olan Malatya ve Siirt'te de aynı durumun yaşandığını rakamlar ortaya çıkardı.

HÜRRİYET ÇIKARDI

2000 yılında yapılan sayımda, bazı belediyelerin hayali nüfus yarattığını ilk kez Hürriyet ortaya çıkarmıştı. O tarihte illerin nüfusları açıklandığında, artış oranlarının çok yüksek olduğu dikkat çekmiş, göç veren bir il olan Kahramanmaraş ve Bitlis gibi illerin nüfuslarındaki patlamaya işaret edilmişti. Hürriyet'in haberi üzerine DİE harekete geçmiş ve hayali nüfus yaratan illerde nüfus tesbitine gidileceğini açıklamıştı. Türkiye nüfusu sayım sonucunda 71 milyon 400 bin çıkarken, yapılan tesbit sonucunda bu rakamın 3 milyon abartıldığı da belirlenmişti.

39 HAYALİ MAHALLE

DİE'nin 2000 sayımıyla ilgili çalışmaları sonucunda 30 Kasım 1997'de gerçekleşen ve 1999 yılında yapılan milletvekili seçimine de kaynaklık eden seçmen kütüklerinin güncelleştirilmesi ve nüfus tesbitinde de usulsüzlüğün yapıldığı ortaya çıktı. 30 Kasım 1997'deki nüfus tesbitinde özellikle Kahramanmaraş'ta yaratılan 39 hayali mahallenin nüfusu ile 3 milletvekilinin fazladan elde edildiği ortaya çıktı. Böylece Kahramanmaraş 6 milletvekili çıkarması gerekirken, bu hayali nüfus artışı sonucu 9 milletvekili çıkardı. Konuyla ilgili üst düzey yetkili, ‘‘O dönemde de itirazlar olmuştu. Ancak, tesbitin hemen ardından seçim geldi ve sonuçları sağlıklı bir şekilde inceleme imkanı doğmamıştı. Şimdi herşey ortaya çıktı’’ dedi.

MALATYA'DA 40 BİN

Hayali nüfusun yaratıldığı bir diğer il de RP lideri Recai Kutan'ın da seçim bölgesi olan Malatya. Yetkili, 1997 nüfus tespitine göre sadece şehir merkezi nüfusu 400 bin olarak resmi kayıtlara geçen Malatya'da sağlamalı son sayımda nüfusun 360 bine düştüğü örneğini verdi. Yetkili, ‘‘Bu 40 bin fazla nüfusun mutlaka siyasi sonuçları da olacaktır’’ dedi. Malatya'nın 7 milletvekilinden birinin bu durumda fazladan elde edildiği kesinleşti. Aynı durumun Siirt'te de gerçekleştiği vurgulandı. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) illerin çıkaracağı milletvekili sayılarını, DİE'den alacağı gerçek nüfus sayımı sonuçlarına göre yeniden belirleyecek. Bu durumda, ‘Hayali Nüfus’a göre belirlenen bazı illerin milletvekili sayıları da düşecek, bazı illerin milletvekili sayısı ise artacak. Böylece, hayali nüfus sonucu bazı illerin lehine, bazı illerin ise aleyhine olan haksızlık giderilmiş olacak.

TOSKAY AÇIKLAMIŞTI

Hile iddiaları DİE'den sorumlu Devlet Bakanı Tunca Toskay'ın geçtiğimiz günlerde TBMM kürsüsünden yaptığı çarpıcı açıklamalarla açıklık kazanmıştı. 1990 yılında Kahramanmaraş'ın şehir merkezinin nüfusunun 228 bin, 1997'de ise 303 bin olduğunu söyleyen Toskay, 7 yılda 75 bin artışa karşılık, 2000 yılında merkez nüfusun 507 bin olduğunu vurgulamış ve şunları söylemişti: ‘‘Kahramanmaraş'ta 39 tane hayali mahalle ihdas edilmiş ve buradan nüfus yazılmış. 100 bin nüfus; 4 odalı, içinde sıcak ve soğuk suyu, banyosu olan banka müdürü ve öğretim üyelerinin yaşadığı geçici çadırlarda yazılmış. Kahramanmaraş Hali'nde 122 tane kabzımala ait dükkan var. Her dükkanda 5-6 katlı bina olduğu varsayılarak nüfus yazılmış. Bir boş arsada, 5 adet blokda nüfus sayılmış.’’

Kahramanmaraş savunması

DİE bizim ile kafayı takmış

Ali Sezal (AKP Kahramanmaraş Milletvekili)

DİE bir kere kafayı takmış Kahramanmaraş'a. Ben bu iddiaları saçmalık olarak görüyorum. Hadi, varsayalım fazla yazım olmuş. Bu da olsa olsa 3-5 bin, hadi hadi 10-12 bin olsun. Bu sayı, milletvekili sayısını etkilemez. Ama, sayın bakan Osmanlı tokatı vurur gibi 100 bin götürürse Kahramanmaraş'a ayıp eder.

Köydekiler şehire göçtü

Avni Doğan (AKP Kahramanmaraş Milletvekili)

Kahramanmaraş'ta nüfusu azalan ilçeler oldu, mesala Türkoğlu ilçesinin nüfusu azaldı. 10 kadar beldenin nüfusu azaldı. Aşağı yukarı 100 kadar köyün nüfusu azaldı. Şimdi bu azalan nüfusun ile gittiği kesin. Ama DİE, nüfusu azalan bu yerlere hiç itiraz etmiyor. Kahramanmaraş'ta nerenin nüfusu artmışsa bindirilmiş kıtalar gibi oralara müfettişler gönderildi.

Gidin, 3. olan ANAP'lıya sorun

Mehmet Sağlam (DYP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili)

Bu iddiaların benimle bir ilgisi yok. Fazla sayıda milletvekili çıktıysa da, üçüncü olan ben değilim... ANAP'lı arkadaşımız... Gidin ona sorun...
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!