30 ayrı noktaya çığ düştü

Güncelleme Tarihi:

30 ayrı noktaya çığ düştü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2006 17:54

Yurt genelinde etkili olan soğuk hava ve kar yağışı, yaşamı olumsuz etkiliyor.

Dün akşam saatlerinden itibaren etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle Hakkari-Çukurca ile Hakkari-Şırnak karayolunda 30 ayrı noktaya çığ düştü.

Karayolları 114. Şube Şefliği yetkilileri, kapalı yolun trafiğe açılması için karla mücadele çalışmalarına devam edildiğini, Hakkari'den Çukurca İlçesi'ne ve Şırnak'a giden çok sayıda aracın yolda beklediğini belirttiler.

Yetkililer, yol açma çalışmasına 2 greyder, 2 loder ve 2 bıçaklı kamyonla devam edildiğini kaydettiler.

Bu arada, Şemdinli İlçesi'nde de aralıksız devam eden kar yağışı nedeniyle elektrik direklerinin yıkıldığı ve ilçeye elektrik verilemediği bildirildi.

Şemdinli Kaymakamı Aytuğ Çağlar, Şemdinli-Yüksekova karayolunun Şapatan ve Haruna geçitlerine çığ düşmesi sonucu kapandığını ifade ederek, “Yoğun kar yağışı nedeniyle Şemdinli-Yüksekova karayolumuz trafiğe kapandı. Yüksekova'ya bağlı karayolları ekipleri yol açma çalışmalarına başladı. Ortaklar Karakolu mevkiinde 20 elektrik direğinin devrilmesi sonucu sabah saatlerinden bu yana ilçeye elektrik verilemiyor. Kar yağışı devam ettiği için köy yollarını açamıyoruz. Şemdinli'de birçok mevkiide çığ tehlikesi olduğu için yağışın durmasını bekliyoruz.”

DİYARBAKIR

Diyarbakır Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, elverişsiz hava koşullarının kent genelinde etkili olduğu ifade edilerek, vatandaşların karşılaşabileceği sorunların çözümü, ihtiyaçlarının karşılanması ve genel hizmetlerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için “kriz merkezi” oluşturulduğu bildirildi.

Şehir merkezinde özellikle ana arterlerde tuzlama çalışmalarına devam edildiği, kar yağışı ve tipi nedeniyle kapanan yollarda çalışmaların sürdüğü ifade edilen açıklamada, “İl merkezinde 15 karbonmonoksit zehirlenmesi, 5'i düşme olmak üzere toplam 31 hasta hastanelere sevk edildi. 800 köy ve mezraya elektrik verilemiyor” denildi.

Öte yandan kar nedeniyle Şırnak-Eruh karayolu ile 68 köy yolu ulaşıma kapalı. Siirt'te ise Pervari, Şirvan, Baykan ve Eruh ilçelerine bağlı toplam 112 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu bildirildi.

BİTLİS

Bitlis Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, il merkezi ve ilçelere bağlı 300 köy yolunun ulaşıma kapandığı bildirildi.
Açıklamada, tipi ve kar yağışı nedeniyle kapanan yolları ulaşıma açma çalışması yapılamadığı belirtilerek, tipinin durması halinde çalışmalara başlanacağı ifade edildi.

Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, merkezde kar kalınlığının 1 metre 20 santimetreye ulaştığını belirttiler.

Öte yandan Bitlis-Mutki, Bitlis-Hizan, Mutki-Kavakbaşı, Mutki- Meydan, Hizan-Kolludere, Hizan-Bahçesaray yollarının ulaşıma kapalı olduğu öğrenildi.

Bitlis-Tatvan karayolunun Rahva Bölgesi geçidinde de ulaşım, tipi nedeniyle güçlükle sağlanıyor. Karayolları ekipleri, sürücüleri zincirsiz yola çıkmamaları konusunda uyarıyor.

ÇANKIRI

Çankırı merkez ve ilçelere bağlı olan ve ulaşıma kapanan 292 köy yolundan 219'u ekiplerin çalışması sonucu açıldı. Ekiplerin halen kapalı bulunan köy yollarını ulaşıma açmak için çalışmalarını 15 ekip, 1 kar makinesi, 13 greyder, 1 dozer ve 12 kamyonla sürdürdükleri bildirildi.

Yolları kapanan köylerin yüksekte olması nedeniyle çalışmaların zor şartlar altında yapıldığını belirten yetkililer, köy yollarının yanı sıra şehirlerarası yollarda da buzlanmayı önlemek için çalışma yaptıklarını kaydettiler.
Bu arada Emniyet Müdürlüğü ekipleri de sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyarıyorlar.

ÇANAKKALE

Çanakkale Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme ile Bölge Trafik Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, olumsuz hava koşullarına yolda yakalanabilecek araç sürücülerini broşür dağıtarak uyardı.

Trafik ekipleri tarafından şehrin giriş çıkışları ile İskele Meydanı'nda, Çanakkale-Eceabat hattında çalışan feribotlara binen ve inen otomobil sürücülerine dağıtılan “Meteorolojik Uyarı” başlığındaki broşürlerde, şu uyarılara yer verildi:
“22 Ocak Pazar gününden itibaren sağanak yağmur, ardından da poyraz fırtınasıyla beklenen kar yağışı nedeniyle, hava sıcaklığının sıfırın altında 8 dereceye kadar ineceği tahmin edilmektedir.

Pazar gününden itibaren trafiğe çıkacak olan sürücüler, araçlarında mutlaka zincir bulundurmalı, gerektiğinde zincir takarak seyahat etmeleri gerekmektedir. Yoğun kar yağışı ve don olması halinde zincir takmayan hiçbir aracın trafiğe çıkmasına izin verilmeyeceğinin bilinmesi, vatandaşların mağdur olmaması için tedbirli davranmaları, trafik işaret ve işaretçilerine uymaları, zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları gerekmektedir.”

İNEBOLU

Kastamonu'nun İnebolu İlçesi'nde, etkili olan fırtına sonucu oluşan büyük dalgalar nedeniyle sahildeki 1 kilometrelik duvarda yer yer bozulmalar meydana geldi.

Zafer Yolu Caddesi'ndeki parkta da hasara yol açan ve karayoluna kadar ulaşan dalgalar nedeniyle bazı araçlar zarar gördü. Dev dalgalar nedeniyle İnebolu Limanı'nda inşaatı süren mendirekteki beton bloklar da yıkıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!