3’üncü yol iması tartışma yarattı

Güncelleme Tarihi:

3’üncü yol iması tartışma yarattı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2008 00:00

TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın, Anayasa Mahkemesi’nin AKP’yi kapatmak yerine uyarı cezası verilmesi anlamına gelen "3’üncü bir yol" iması, Meclis’te yeni tartışma başlattı.

Anayasa’ya göre, Anayasa Mahkemesi’ndeki bir kapatma davası için "kapatma, kapatmama veya Hazine yardımından yoksun bırakma" şeklinde üç seçenek bulunuyor. Partinin kapatılması durumunda, bundan sorumlu olan üyeler ve milletvekillerine siyasi yasak getiriliyor. Mevcut sistemde, parti kapatılmazsa üyelere de yasak getirilemiyor. Ancak Toptan’ın "Örneğin, parti kapatmadan, toplumda kapatmış gibi tutum alındığı algısına yol açacak bir içtihat üretilebilir" sözleri kulislerde değişik formülleri gündeme getirdi. Anayasa hukukçusu bir AKP kurmayı, Toptan’ın sözlerini şöyle yorumladı:

Oylama 6’ya 5 olursa "Kapatma kararı 4’e karşı 7 oyla verilebiliyor. Oylama 6’ya 5 çıkarsa ne olur? Mahkemedeki çoğunluk AKP’nin kapatılmasını istemiş, ancak parti kapatılmamış olur. Mahkeme farklı bir oylamayla, 7’ye 4 çoğunlukla Hazine yardımını da keser. Türbanla ilgili Anayasa değişikliği de iptal edilirse, sözü edilen yerine gelmiş sayılır."

7-8 yol var Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya da mahkemenin, bilinenlerin dışında içtihat geliştirebileceğini söyledi. İyimaya "En az 7-8 yol var. Örneğin iddianame kabul edildi. Ancak mahkeme bu safhada bile ’Bu bir ara karardır, nihai kararım iddianamenin iadesidir’ diyebilir" dedi.

AKP’yi dönüştürme Bir AKP yöneticisi ise Hazine yardımının kesilmesi veya az sayıda isme siyaset yasağı getirilerek, yeni bir içtihat yaratılması ihtimalinin az olduğunu söyledi. AKP’li yönetici, "Bu AKP’yi dönüştürme projesi olarak gündeme getiriliyor. AKP’yi DYP-ANAP çizgisine çekmek için garantiler istiyorlar. Bunun sonuç vereceğini sanmam" dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!