3 polis açığa alındı

Güncelleme Tarihi:

3 polis açığa alındı
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2005 18:01

İstanbul'da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü dolayısıyla 6 Mart'ta izinsiz gösteri yapan gruba müdahale eden polislerden 3'ü açığa alındı.

Söz konusu eylemde, göstericilere karşı aşırı güç kullanan 3 polis memurunun, "Amacı aşan şekilde güç kullandıkları" gerekçesiyle ve olayı soruşturan İçişleri Bakanlığı Müfettişleri’nin isteğiyle, açığa alındığı bildirildi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi düzenlenen eylemde, çok sayıda kadın gösterici dövülmüş ve görüntüler dünya medyasında da yer bulmuştu. İçişleri Bakanlığı, AB tarafından da kınanan olaylar sonrası bir soruşturma başlatmıştı.

56 GÖSTERİCİYE 5 YIL HAPİS İSTEMİ

Özden ATİK / İSTANBUL

Haberin Devamı

Emniyet güçlerinin tavrı yüzünden Türkiye'yi uluslararası arenada zor duruma düşüren "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" göstericilerine dava açıldı. 6 Mart'ta Saraçhane'de toplanıp Beyazıt Meydanı'na izinsiz yürümek istedikleri iddia edilen 56 göstericinin 5'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca tamamlanan soruşturmada, Dünya Kadınlar Günü'nü kutlamak için, 6 Mart 2005 günü toplanan 56 sanığın Beyazıt Meydanı'nda izinsiz gösteri yapmak istedikleri belirtildi. Saraçhane'de toplanan göstericilerin, güvenlik güçleri tarafından toplantının izinsiz olduğu ve dağılmaları yönünde uyarılmalarına karşın yola inerek trafiği engelledikleri iddia edildi.

Sanıkların ''HÖC'' imzalı ''Başeğmeyen kadınların yolundayız'' ve ''Tecrite son'' yazılı pankartlar açarak polisin uyarısına rağmen Beyazıt istikametine doğru yürüyüşe geçtikleri ifade edildi. Bir kısım sanığın emniyet ekiplerine ait iki araca taş atarak zarar vermeleri üzerine kaçarken yakalanan sanıklar polis tarafıdan gözaltına alındılar.

POLİSLER HAKKINDAKİ SORUŞTURMA SÜRÜYOR

Önümüzdeki günlerde İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak 56 sanığın, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüşleri Kanunu'na muhalefet ettikleri gerekçesiyle 3 yıldan 5 yıla kadar değişen hapis cezalarına çarptırılmaları talep edildi. Bu arada 18 yaşından küçük 9 kişi hakkında ve bazı sanıkların polis memurları hakkında yaptıkları şikayete ilişkin soruşturmalar ise halen sürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!