3 oyla kurtuldu

Güncelleme Tarihi:

3 oyla kurtuldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, örtülü ödenek davası onama kararındaki bir cümlenin çıkarılmasına yönelik itirazı, dün Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda 14'e karşı 17 oyla reddedildi. Usül yönünden alınan ret kararı, ‘‘Çiller, Yüce Divan'a gitse de artık ceza almaz’’ diye yorumlandı.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, ‘Örtülü ödenek davası’nda 6. Ceza Dairesi'nin onama kararındaki bir cümlenin çıkarılmasına yönelik itirazını usül yönünden 14'e karşı 17 oyla reddetti. Yargı çevrelerinde ret kararı için ‘‘Çiller, Yüce Divan'a gitse de ceza almaz. Örtülü ödenek dolandırıcılığından mahkûm olmaktan kurtuldu’’ yorumu yapıldı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, 6'ncı Ceza Dairesi'nin Selçuk Parsadan ve Hüseyin Cahit Parsadan ve Mukadder Balkan'ı örtülü ödeneği 5.5 milyar lira dolandırmaktan mahkûm ederken, DYP Lideri Tansu Çiller'i kurtaran cümlenin çıkarılması için yaptığı itiraz dün 2'nci kez görüşüldü.

24 Şubat'ta yapılan ilk toplantıda, Genel Kurul'a katılan 27 üyeden 16'sı ‘itirazı kabil değil’, 11'i de ‘itirazı kabil’ yönünde oy kullanmıştı. Ancak Yargıtay Yasası'na göre, ilk görüşmede katılanların üçte iki çoğunluk oyu arandığı için usül tartışması aşılamamıştı. Dün 2'nci kez Çiller'in kaderini çizecek oylama yapıldı.

11 ceza dairesinin başkan ve üyelerinden oluşan Genel Kurul'un usül oylamasına dün 31 üye katıldı. Üyelerden 14'ü, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itiraz yetkisinin bulunduğu gerekçesiyle ‘İtirazı kabil’, 17'si ise yetkisi bulunmadığını savunarak, ‘İtirazı kabil değil’ diye oy kullandı. 2'nci tur görüşmede karar çıkması için salt çoğunluk arandığı için, itiraz 3 oyla, esasa geçilmeden reddedildi. Genel Kurul tam sayı ile toplansa 56 kişiyle görüşme yapılacaktı. Ancak 25 üye kritik toplantıya katılmadı.

Dün saat 9.15'te başlayan Genel Kurul son derece tartışmalı geçti. 4'üncü Ceza Dairesi Başkanı Sami Selçuk, 7'nci Ceza Dairesi Başkanı Koparan Başal, 8'inci Ceza Dairesi Başkanı Naci Ünver, 9'uncu Ceza Dairesi Başkanı Demirel Tavil, 10'uncu Dairesi Başkanı Şenel Güngör, 11'inci Ceza Dairesi Başkanı Sabih Kanatoğlu, sert bir tavır takınarak, Başsavcılığın itirazının reddinin, CMUK'un 322'inci maddesinin 4'üncü fıkrasının ‘açıkça ihlali’ olacağını belirttiler. 6 başkan, ‘Genel Kurul, ’Başsavcı itiraz edemez' diye bir karar veremez. Ancak itirazın haklı olup olmayacağına bakar. İtiraz kabul edilip, esastan görüşmeye geçilmelidir'' dediler.

Genel Kurul Başkanı Mater Kaban ile Çiller'e yakınlığıyla tanınan DYP Milletvekili Turhan Güven'in eşi Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi Başkanı Türkan Güven ise itirazın reddi yönünde oy verdiler. Çiller'i kurtaran cümleyi Parsadan kararına koyan 6'ncı Ceza Dairesi'nin üyelerinden Refahyol döneminin Adalet Bakanlığı Müsteşarı Cengiz Yelbaşı ise süpriz şekilde oyunu değiştirdi, dün kabul yönünde oy kullandı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!