3 milyon mark aldım

Güncelleme Tarihi:

3 milyon mark aldım
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

İtalya’ya hareket ediyorum Musa

MİT'in 1982'de hazırlayıp Abdi İpekçi davasının görüldüğü İstanbul 1 Numaralı Sıkıyönetim Mahkemesi'ne gönderdiği, 18 yıl sonra ortaya çıkan 'GİZLİ' ibareli 'Mehmet Ali Ağca Raporu'nda İpekçi suikastinin yanısıra Papa suikastinin karanlıkta kalan bazı noktalarına dikkat çekildi. Raporun Mehmet Ali Ağca’nın Yurtdışındaki Temasları' başlıklı bölümde Ağca'nın 1981 yılında İspanya'nın Mayorka kentinden dönemin Avrupa Ülkücü Türk Dernekleri Başkanı Musa Serdar Çelebi'yi telefonla arayarak Papa suikasti için vaadedilen 3 milyon mark ile ilgili olarak, ‘‘Parayı aldım. İtalya'ya hareket ediyorum’’ dediği belirtildi.

ADRES, ÇELENK

Raporda ünlü kaçakçı Bekir Çelenk'in Papa suikastinde 'idareci para kaynağı' olduğu iddiasına yerverildi. Ağca, geçen hafta Türkiye'ye iade edildikten sonra karıştığı bir soygun olayıyla ilgili mahkemede verdiği ifadesinde ‘‘Tüm sırlar Bekir Çelenk'in ölümüyle toprağa gömüldü’’ demişti. Raporun ‘‘Mehmet Ali Ağca'nın Yurtdışındaki Temasları’’ başlıklı bölümde Ağca'nın İpekçi suikastinden sonra önce İran'a ardından tekrar Türkiye'ye giriş yapıp bu kez Bulgaristan'a kaçırıldığı, burada Vitoşa, Moskovo Park ve Grand Nova otellerinde kaldığı hatırlatıldı. Ağca'nın daha sonra Yugoslavya, Paris, Zürih, İtalya, Tunus, Napoli, İsviçre, Macaristan ve Avusturya'da dolaştığı, son olarak İtalya'ya geçip 13 Mayıs 1981'de Papa suikastini gerçekleştirdiği belirtildi. Aynı bölümde Ağca'nın yurtdışında Ömer Mersan (Abuzer Uğurlu'nun adamı), Musa Serdar Çelebi, Abdullah Çatlı, Oral Çelik, Mehmet Şener, Ömer Ay, Ömer Bağcı ile sürekli teması olduğu, Ağustos 1980'de Uğurlu'nun ‘‘Yanımda tezgahtar olarak çalışırdı’’ dediği Mersan'ın patronu kanalıyla temin ettiği 1000 DM'ı Ağca'ya verdiği, Doğan Yıldırım'ın da bu bağlantıda rol aldığı anlatıldı. Uğurlu'nun bu iddiayla ilgili verdiği ifadesinde Yıldırım'ın kendisine gelerek, yurtdışında 'Metin' isimli arkadaşlarının zor durumda olduğunu bildirip yardım istemesi üzerine adamı Mersan'a bu parayı gönderdiğini kabul ettiği, 'Metin' kod adlı kişinin daha sonra Ağca olduğunu öğrendiğini söylediği bildirildi. Raporun ‘‘Mehmet Ali Ağca ile ilgili son gelişmeler’’ başlığı altında ise Papa suikastine değinildi. Bu bölümde Ağca ile Musa Serdar Çelebi'nin 1980 Aralık ayında Milano'da buluştukları, Çelebi'nin kendisine 1000 DM verdiği, 81 Mart ayında yaptıkları görüşmede ise Çelebi'nin Papa suikasti için vaadedilen 3 milyon Markı kendisine ulaştırma işini üstlendiği bilgileri aktarıldı.

Ağca'nın 81 Nisan ayında Mayorka'dan Çelebi'yi telefonla arayarak parayı aldığını ve suikasti gerçekleştirmek üzere İtalya'ya hareket edeceğini söylediği, İtalya'dan da sık sık bu kişiyi arayarak bilgi verdiği öne sürüldü. Bu görüşmelerin telefon faturalarının incelenmesi ve 3 Kasım 82'de yakalanan Çelebi'nin Alman Savcısı'na verdiği bilgilerden doğrulandığı, ünlü kaçakçı Bekir Çelenk'in suikast olayında 'idareci para kaynağı' rolünün bulunduğu anlatıldı. Ağca'nın itirafı üzerine hakkında tutuklama kararı çıkarılan Çelenk'in Bulgaristan'a kaçtığı da hatırlatıldı.

Kuyumcu gaspından da yargılanacak

MEHMET Ali Ağca, Kadıköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki gasp davasının dışında, Kadıköy 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, kuyumcu gasp etmek suçundan hákim karşısına çıkacak. 1. Ağır Ceza Mahkemesi, daha önce verdiği ‘Muvakkad tatili’ kararını kaldırarak, 10 Temmuz 2000 tarihine duruşma günü verdi. Ağca, aynı gün Kadıköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde de yargılanacak. İtalya ve Adalet Bakanlığı arasındaki iade sözleşmesinde, Mehmet Ali Ağca'nın, Kadıköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davasından yargılanmasına yer verilirken, 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki gasp davasından yargılanıp yargılanmayacağı konusu belirsizdi. Kadıköy 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Erdal Şahin, davanın niteliği dolayısıyla Ağca'nın bu davadan da yargılanabileceğini belirterek, ‘‘Ağca'nın mahkememizdeki gasp dosyasını inceledik. Daha önce verdiğimiz muvakkad tatili kararını kaldırarak, davanın tekrar görülmesi için 10 Temmuz'a gün verdik. Duruşmada ifadesinin alınması için, Ağca'nın tutuklu bulunduğu Kartam Özel Tip Kapalı Cezaevi'ne tebligat gönderdik’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!