3 kadın PKK'lı toprağa veriliyor

Güncelleme Tarihi:

3 kadın PKKlı toprağa veriliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2013 13:34

Fransa'nın başkenti Paris'te öldürülen 3 kadın PKK'lı toprağa verildi. Sakine Cansız'ın tabutunu Tunceli'de yine kadınlar omuzladı, 3 kilometre taşıdılar ve Zazaca ağıtlarla uğurladılar. Kahramanmaraş'ta toprağa verilen Fidan Doğan'ın babası şok bir iddiada bulundu.

Haberin Devamı

PKK'nın kurucularından Sakine Cansız Tunceli'de, Fidan Doğan Kahramanmaraş, Leyla Söylemez ise Mersin'de toprağa verildi.

3 PKK'lı kadın için dün Diyarbakır'da düzenlenen törende barış çağrıları yapılmış ve herhangi bir provokasyon olmadan kalabalık dağılmıştı.

TUNCELİ

PKK’LI SAKİNE CANSIZ TUNCELİ’DE ZAZACA AĞITLARLA TOPRAĞA VERİLDİ

Sakine Cansız’ın cenazesi, memleketi Tunceli’deki 10 bin kişinin katıldığı törende Zazaca ağıtlarla toprağa verildi.

DTK Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, BDP milletvekilleri Nazmi Gür, Halil Aksoy, Grup Başkan Vekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken ile İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’in de katıldığı cenaze töreninde, cenaze aracı helallik alınmak üzere şehir merkezinin Dağ Mahallesi’ndeki ailesinin evine götürüldü. Zazaca ağıtların yükseldiği yürüyüş sırasında kadınlar cenaze aracının yanından ayrılmazken, erkeklerin aracın arkasından yürümesi dikkat çekti.

Haberin Devamı

SAKİNE'NİN TABUTUNU KADINLAR TAŞIDI / Foto Galeri

Evinin önünde Cansız’ın annesi Zeynep ve babası İsmail Cansız tabuta sarılarak gözyaşı döktü. Burada duaların okunmasından sonra helallik alındı ve cenaze Cemevi'ne geri götürülmek üzere yeniden yola çıkarıldı.

Sakine Cansız’ın tabutunu omuzlayan kadınlar, yaklaşık 3 kilometre taşıdıkları cenazeyi, alkış ve sloganlarla yeniden Cemevi’ne getirdi.

Kepenklerin açılmadığı, araçların kontak kapattığı Tunceli’de öğle saatlerinde Cemevi’nde düzenlenecek törenden sonra Sakine Cansız’ın cenazesi, Asri Mezarlıkta toprağa verildi.

KAHRAMANMARAŞ

PKK'LI FİDAN DOĞAN'IN BABASINDAN ŞOK İDDİA

PKK’lı 3 kadından Fidan Doğan’ın cenazesi Kahramanmaraş’ın Nurhak İlçesi’ne bağlı Barış Beldesi’nde toprağa verildi.

Diyarbakır’daki törenin ardından Adıyaman’a getirilen Kürdistan Ulusal Kongresi Paris Temsilcisi Fidan Doğan’ın cenazesi Gölbaşı İlçesi’nde toplanan BDP’lilerin de katılımıyla yaklaşık 200 araçlık konvoy eşliğinde toprağa verileceği Nurhak İlçesi’nin Barış Beldesi’ne getirildi. Cemevi ve Kültür Merkezi’ne getirilen Fidan Doğan’ın cenazesi için düzenlenen törene BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, BDP’li milletvekilleri Nursel Aydoğan, Ayla Akat, Hasip Kaplan, İbrahim Binici, Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, Fidan Doğan’ın babası Hasan, annesi Fatma, kardeşleri Dilara, Ali ve Uzay Doğan ile yaklaşık 5 bin kişi katıldı.

Haberin Devamı

Törene katılanlar yası simgeleyen siyah elbiseler ile barışı simgeleyen beyaz kaşkol taktı. Fransa’da öldürülen 3 kadının posterlerinin taşındığı cenazede güvenlik güçlerinin törenin yapılacağı bölgeden uzakta beklemesi dikkati çekti.

BABA: KIZIMIN GÖZÜ OYULMUŞ

Cenaze töreni sırasında Fidan Doğan’ın annesi Fatma Doğan fenalık geçirdi. Cemevinde yapılan törende bir konuşma yapan baba Hasan Doğan, "Fidan Doğan barış ve demokrasi isteği için katledildi. Ey Fransa, demokrasi ve insan hakların bu muydu? Bir insan bir kurşunla ölür, bir insan 4 kurşunla ölmez, kadınların gözleri oyulmaz" dedi.

Cenaze törenine katılanlara, kendilerini yalnız bırakmadıkları için teşekkür eden Hasan Doğan, kızının gözünün oyulduğuna ilişkin gazetecilerin sorusu üzerine şunları söyledi:
"Her birinin yüzüne 3 mermi sıkılmış, Sakine ve Leyla’nın beyni dağılmış, benim kızımın gözü oyulmuş. Bu şekilde vahşice katledildiler. Sayın Başbakan’a sesleniyorum. Annesinin ayağının altını öptüğünü söyledi. Bu annelerin gözyaşını dindir. Barış bu kadar zor değil, barış olsun benim acım son olsun."

Haberin Devamı

CENAZEDE BABASININ İDDİASI ŞOKE ETTİ / Foto Galeri

BAYDEMİR VE KIŞANAK KONUŞTU

Daha sonra Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, 5 dakika süren Kürtçe bir konuşma yaptı. Ardından da Gültan Kışanak kürsüye gelerek yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Keşke daha çok mücadele etseydik, keşke daha çok direnseydik. Keşke kadınlarımız bizimle beraber olsaydı. Doğdukları topraklara hasret gitmeselerdi. Kürt kadınlarına söz veriyoruz bu üç kadına söz veriyoruz. Bu topraklara barışı ve özgürlüğü getireceğiz. Artık Kürt halkı Kürdistan’da kendi değerleriyle yaşayacak. Artık hiçbir Kürt kadını memleketine hasret gitmeyecek. Fidan Doğan ile yurt dışında görüştüğümüzde bize 'Hadi çabuk olun artık memleket hasretine dayanamıyoruz, özgürlüğü yaşayalım' diyordu. Yoldaşlarımızı yitirmenin acısı yüreğimizde kor gibi yanacak. Belki özgürlüğü getirirsek acılarımız biraz olsun diner, sözümüzü de tutmuş oluruz. Fidan’ımızı kırarak bu soluğu kesmek istediler ama yanılıyorlar, bu topraklarda tohumu atılmış Fidan’ın bayrağını devralacak binlerce Fidan var. Bu topraklarda dünyanın ilk barış anlaşmasına imza atan kadın var. Bu halk mücadele etmesini de barışmasını da bilir. Acımız çok büyük, 3 kadını katlederek Sayın Öcalan’ın İmralı’daki barış girişimlerini de baltalamak istediler. Ama başarılı olamayacaklar."

Haberin Devamı

KIŞANAK: KATİLLER İNSANLIKLARINI YİTİRMİŞLERDİ

Gültan Kışanak, 3 PKK’lı kadının nasıl öldürüldüğüne ilişkin soruları yanıtlarken, "Paris’te iken avukatları otopsiden sonra ailelere cenazelere teslim etmek için geldiklerinde 'Rica ediyoruz aileler cenazelere bakmasın' dediler. Bunun üzerine aileden bunu rica ettik. 'Fidan’ın gülen yüzünü hatırlayalım' dedik. Ama baktılar mı bilmiyoruz. Kafalarına kurşun sıkılması kafalarının da dağılması anlamına geliyor. Katiller bu kadar vahşi, acımasız ve insanlıklarını yitirmişlerdi" dedi.

ALEVİ DEDESİ CENAZE NAMAZI KILDIRDI

Daha sonra Alevi dedesi cenaze namazı kıldırdı. Ardından cenaze kadınlar tarafından omuzlara alınarak Diyarbakır Belediyesi’ne ait cenaze aracına konuldu. Cenaze yine konvoy eşliğinde Barış Beldesi’ne 5 kilometre uzaklıktaki Hançıplak Mahallesi’ne getirildi. Cenaze mahalle mezarlığında kadınların ağıtları arasında toprağa verildi.

Haberin Devamı

MERSİN

Fransa'nın başkenti Paris'te öldürülen Leyla Söylemez'in cenazesi Mersin'de toprağa verildi.

Söylemez'in cenazesi, Diyarbakır'daki törenin ardından Kayapınar Belediyesine ait cenaze aracıyla önce Adana'nın Ceyhan ilçesine, buradan da Mersin'e getirildi. Cenaze, Nur Camisi'nde Cuma Namazı'na müteakip kılınan cenaze namazının ardından toprağa verilmek üzere Güneykent Mezarlığı'na götürüldü. Söylemez'in cenazesi burada defnedildi.

Bu arada Mersin Emniyet Müdürlüğü'nün yanı sıra çevre illerden gelen çok sayıda polis ekibi, mezarlık ile cami arasındaki kavşaklarda güvenlik önlemi aldı.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, mezarlık yakınında kurulan platformda yaptığı konuşmada, Paris'teki olayın “başlamak üzere olan müzakere sürecini durdurmak için yapıldığını” savundu.

Hiçbir ananın ağlamadığı, topraklarında silah sesinin duyulmadığı, sorunların müzakereyle çözüldüğü bir ülke hayal ettiklerini ifade eden Demirtaş, Kürt halkının provokasyona gelmeyen bir halk olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
“Bugünlerde yaşanan ve halkın provokasyona gelmemesiyle, komplo teorilerini üretenler belki biraz ezilmiştir. Kürt halkı kendi ülkesinde kendi dilini özgürce yaşamak isteyen bir halktır. Bunu anladığımız gün çözümün gerçekleşmesi sadece saat meselesidir. Kürt halkının beklentileri kimsenin malına, mülküne göz diken beklentiler değildir. Kendine ait olanları istiyorlar. İşte biz bu sürece barış süreci diyoruz.”

Demirtaş, katliam olarak nitelendirdiği Paris'teki cinayetlerin barış sürecini tıkamamasını istedi.

Leyla Söylemez'in babası Cumali Söylemez de, ölümlerden her zaman üzüntü duyduklarını belirterek, “Biz Kürtlerin de Türklerin de askerlerin de ölümünden üzüntü duyuyoruz. Ölümlerin son bulmasını istiyorum” dedi.

Konuşmaların ardından güvercinlerin uçurulduğu cenaze törenine BDP'li bazı milletvekilleri de katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!