3 boyutlu hatıralar

Güncelleme Tarihi:

3 boyutlu hatıralar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2011 21:42

Seyahatler, mezuniyet törenleri, doğumlar, doğum günleri veya yıldönümleri... Kısa ama insan hayatının güzel zamanlarına ait görüntüleri kim tekrar tekrar izlemeyi sevmez ki? Aile büyüklerinin elinde büyük kameralar görürdük eskiden. Bugün yerlerini cep telefonlarına ve küçücük el kameralarına bıraktılar. El kameralarının hafıza kartlısından dahili belleğe sahip olanlarına, üç boyutlu ve HD çekim yapanlara kadar pek çok çeşidi var.

Bugün avuç içinde kaybolan el kameraları artık üç boyutlu ve HD çekim yapabiliyor. Becerisinden şüpheye düşenler için, bazı kameralarda elle yapılan çekimlerde titremeyi önleyen görüntü sabitleyiciler bile var. Fiyatları, her teknolojik üründe olduğu gibi özelliklerinin gelişkenliğine göre artıyor.

En önemli konu hafıza. Karşınıza üç seçenek çıkacak: Dahili hafızalı, harici SD hafıza kartlı ve mini DVD’lere kayıt yapan DVCam’ler var. Dahili hafızası olan ürünlerin kapasiteleri çeşitlilik gösteriyor. İki GB’tan 120 GB’ta kadar hafızası olan ürünlerin bir kısmıysa aynı zamanda harici SD kartla kullanılabiliyor. Örneğin JVC’nin GZ-HD40 model ürünündeki 120 GB hafıza neredeyse 50 saate yakın HD kayıt alabiliyor. SD hafıza kartıyla çalışan ürünlerde iki-dört GB kartları kullanabiliyorken, SDHC tipi daha gelişmiş kartları destekleyen Panasonic HDC-SDT750 kamerasına 32 GB hafıza ekleyebilirsiniz. Memory Stick Pro Duo teknolojisini kullanan Sony HandyCam CX115’in hafıza seçenekleriyse iki ve dört GB.

Dahili hafızalar büyütülemiyor, dolayısıyla kamerayı sürekli boşaltmanız gerekebilir. Fakat harici hafıza kartıyla çalışanları tercih ederseniz, yedek kartlar hayatınızı kolaylaştıracaktır. Mini DVD’lere kayıt alan DvCam’ler, yedek DVD’yle dolaşmazsanız sizi zorlayabilir. Neticede ürünü kullanma sıklığınıza ve amacınıza göre seçim yapmanız önemli.

DAHİLİ 120 GB HAFIZA

Türkiye’de artık her markanın farklı modelleri bulunabiliyor. Sony, JVC, Canon, Panasonic, Samsung, Sunny ve Sanyo gibi markalar geniş bir fiyat aralığı sunuyor.
Hafıza kapasitesinden sonra seçiminizi etkileyecek bir diğer önemli özellik, yüksek optik zum imkanı veren lensler. Samsung, Sony ve Panasonic’in yüksek fiyatlı modellerinde Carl Zeiss, Leica ve Schneider Kreuznach gibi önemli lens üreticileriyle çalışılmış. Elbette fiyatlar lens kalitesine göre artıyor.

TELEVİZYON DA ÖNEMLİ

El kameralarının en gelişmiş özelliklerinden biriyse HD kalitesinde kayıt yapabiliyor olması. Pek çok model USB girişiyle bilgisayara aktarım yaparken, HDMI girişi kullanarak çektiklerinizi televizyonda izleme imkanı tanıyor. Tabii HD kayıtlarınızdan en iyi performansı almanız için HD destekli bir de televizyona ihtiyacınız var. Aynı şekilde üç boyutlu kayıtları ancak üç boyut teknolojisine sahip bir televizyondan izleyebilirsiniz.
Su altında HD çekim yapabilen kameralar da mevcut. Sanyo’nun SD ve SDHC tipi hafıza kartlarına HD kayıt alabilen WH1 modeli su altında bile görüntü sabitleyicisiyle çekim yapıyor.
Son olarak, yeni nesil el kameralarının en büyük özelliği, ağırlıklarının çok düşmüş olması. 500 gramın üstünde bir kamera yok gibi. JVC’nin GZ-HD40 HD modeli 454 gram, HD kayıt alan Samsung HMX-Q10 Switch Grip sadece 185 gram.

Alırken nelere dikkat etmeli

* DVD’ye kayıt alan ürünleri tercih ederseniz fazlasıyla yedekli olmanız gerekebilir.
* Alacağınız ürünün teknolojisi ne kadar ileriyse şarjı o kadar hızlı bitecektir. Yedek bir pil hayatınızı kolaylaştırabilir.
* Üç boyutlu çekim yapan bir ürün aldığınızda kaliteli bir seyir için üç boyutu destekleyen bir televizyona ihtiyacınız olacaktır. Kamera hevesinizin astarı yüzünden pahalıya gelebilir.
* Yanında bir tripod alırsanız titretme ihtimaliniz azalacaktır. Kol ağrısından da kurtulabilirsiniz.

Sanyo WH1

Pil Ömrü: 3 saat çekim
Ağırlık (Pilsiz): 311 gr
Medya: SD/SDHC Hafıza Kartı
Lens: Sanyo 30X
Bağlantı: HDMI + USB 2.0
LCD Ekran: Var
Fiyat: 465 Lira

Panasonic HDC-SDT750 3D

Pil ömrü: 107 dakika
Ağırlık (Pilsiz): 375 gr
Medya: SD/SDHC/SDXC Hafıza Kartı
Lens: Leica Dicomar 18x
Bağlantı: HDMI + USB 2.0
LCD Ekran: Var, dokunmatik
Fiyat: 3200 Lira

Sony HandyCam CX115 Full HD

Pil ömrü: 440 dakika
Ağırlık (Pilsiz): 280g
Medya: Memory Stick Pro Duo
Lens: Carl Zeiss Vario-Sonar T
Bağlantı: HDMI + USB
LCD Ekran: Var
Fiyat: 1200 Lira

Canon LEGRIA FS306

Pil ömrü: 3,5 saat çekim
Ağırlık (Pilsiz): 225g
Medya: SD Hafıza Kartı
Lens: Canon DIGIC DV
Bağlantı: USB
LCD Ekran: Var
Fiyat: 360 Lira

Samsung HMX-Q10 HD

Pil ömrü: 110 dakika
Ağırlık (Pilsiz): 185,85g
Medya: SD Hafıza Kartı
Lens: Schneider Kreuznach
Bağlantı: HDMI + USB 2.0
LCD Ekran: Var
Fiyat: 600 Lira

JVC GZ-HD40 HD

Pil ömrü: 50 saat
Ağırlık (Pilsiz): 454g
Medya: 120 GB dahili hafıza + SD Hafıza Kartı
Lens: Led ışıklı JVC lens
Arayüz: HDMI 1.3
LCD Ekran: Var
Fiyat: 2800 lira
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!