3 bin yıl sonra çözülen cinayet

Güncelleme Tarihi:

3 bin yıl sonra çözülen cinayet
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Genç firavun Tutankamon, 3 bin yıl önce Mısır'ın tek hakimiydi. Ama bir gün, sarayda esrarengiz bir saldırıya uğradı ve günlerce can çekişti. Tutankamon'un neden ve kim tarafından öldürüldüğü ise, ne 3 bin yıl önce, ne de daha sonra anlaşılabildi. Ama günümüzde yapılan yeni araştırmalar, bu cinayetin ardındaki esrar perdesini yavaş yavaş aralıyor.

The Sunday Times Gazetesi'nde yayımlanan bir habere göre 3 bin yıl önce işlenen Tutankamon cinayeti, çözülmek üzere. New York'taki Long Island Üniversitesi'nde çalışan Eski Mısır uzmanı Prof. Robert Brier'in yaptığı araştırma, 3 bin yıllık cinayete ışık tutuyor. Prof. Brier, Firavun Tutankhamon'u öldürme emrinin, Mısır'da tüm gücü eline geçirmek isteyen başdanışmanı tarafından verildiğini öne sürüyor. ‘‘Ay’’ adlı başdanışman, daha sonra Tutankhamon'un karısını kendisiyle evlenmeye zorlayarak tahta geçiyor.

Prof. Brier, 3 bin yıllık cinayetle ilgili olarak yaptığı araştırmayı ‘‘Tuthankamon'un Öldürülmesi’’ adıyla kitap haline getirdi. Kitap gelecek ay piyasaya çıkacak. Kitapta, firavunun öldürülme teorisini desteklemek için Tutankamon'un kafatası kemiklerinin röntgen filmine ve diğer tahlillere de yer verilmekte. Prof. Brier'e göre röntgen sonuçlarından firavunun kafasına, fazla keskin olmayan bir aletle vurulmuş. Yine kafatasının röntgen filminden Tutankamon'un, haftalarca can çekiştiği anlaşılıyor.

Prof. Brier, ‘‘Firavunun ölümünü saran esrar perdesini aralamaya çalıştığımda, Mısır'ın sonsuz kumları arasında müthiş bir iktidar hırsının yattığını fark ettim. Cinayetin ardında yaşlı bir adamın genç bir firavunu yok etmek için düzenlediği nefes kesici bir hikayenin saklı olduğunu anladım’’ diyor. Başdanışman Ay'ın cinayetle doğrudan bağlantısını destekleyen belgeler bulunmadığını belirten Prof. Brier, ancak iktidarı ele geçirmek için firavunun genç eşini kendisiyle evlenmeye zorlamasından cinayetteki rolünün açıklık kazandığını söylüyor.

Hitit kralına gönderdiği mektuplardan birinde Tutankamon'un genç eşi, Ay'la evlenmek istemediğini ve kendisiyle evlenmesi için, kraldan oğullarından birini Mısır'a yollamasını istiyor. Hitit kralının bu mektubun ardından Mısır'a yolladığı oğlu ise, ülkeye ayak basar basmaz, Mısır askerleri tarafından öldürülmüştü.

Çocuk yaşta tahta çıktı

MISIR'da 18'inci hanedan firavunlarından olan Tutankhamon, 1922 yılında bulunan müthiş mezarıyla tanındı. Tutankamon,

henüz 10 yaşındayken tahta çıktı ve Akhenaton'un kızıyla evlendi. Tahta geçtiğinde çocuk olduğundan ülke yönetimini başdanışmanı Ay ile başkomutan Horemheb

üstlendi. Tutankamon, onların yol göstericiliğinde sarayını Kahire yakınlarındaki Memphis'e taşıdı ve babasının Teb'deki sarayını onardı. Bir buyruk yayınlayarak

Tanrı Amon'u yeniden önplana çıkardı. Hükümdarlığının dokuzuncu yılında Tutankhamon, 18 yaşındayken beklenmedik bir şekilde öldü. Çocuklarından hiçbiri yaşamadığından yerine dul karısıyla evlenen Ay geçti.

Tutankamon’un mezarında bulunan hazineleri eski Mısır uygerlığının en zengin kültür ürünlerini oluşturuyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!