2'nci Gelibolu felaketi

Güncelleme Tarihi:

2nci Gelibolu felaketi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Çanakkale Savaşı'nda dünyaya geçit vermeyen Gelibolu Yarımadası, bir saman alevine kurban gidiyor. 5 yıl önceki korkunç yangının ardından yaşanan bu ikinci felakette 400 hektarlık alan kül oldu. Söndürme çalışmalarında 1 orman işçisi şehit oldu, 3 asker yaralandı.

Çanakkale'nin Gelibolu Yarımadası Milli Parkı'nda 5 yıl arayla yaşanan ikinci felakette, 113 hektarı ormanlık alan olmak üzere toplam 400 hektarlık alan kül oldu. Önceki gün şehitler diyarında başlayan orman yangınını söndürme çalışmaları sırasında bir ormancı şehit düştü.

25 Temmuz 1994'te, mısır pişiren bir çocuğun yaktığı ateşten çıkan büyük yangın, şehitler diyarını küle çevirip 4 bin 49 hektar ormanı yok etmişti. Eceabat Beşyol Köyü yakınlarında başlayıp Kabatepe Kumkamp TEDAŞ ana trafo binasına kadar yayılan yangın burada kontrol altına alınıp söndürülmüştü. 5 yıl aradan sonra bu noktada, önceki gün saat 14.45'te alevler yükseldi.

BİR KIVILCIM YETİYOR

Kumkamp karşısındaki Davutbey Çiftliği'nde yapılan buğday hasatı sırasında makinelerden dökülen akaryakıtın bir kıvılcımla tutuşması sonucu çıkan yangında, Gelibolu bir kez daha karalar bağladı.

Yangın, saatteki hızı zaman zaman 70 kilometrenin üzerine çıkan şiddetli rüzgar yüzünden hızla yayıldı. Kızılçam ormanındaki kozalakların sıçraması ve alevler arasında kalan küçük orman canlılarının kaçışması da alevlerin yayılmasında etkili oldu.

Sabah 05.30'da yangın Kumtepeler Mevkii'nde deniz kenarındaki sarp kayalıkların bulunduğu alanda kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları başlatıldı. Yangının söndürülmesinde helikopterlerin büyük yararı oldu.

BAKAN ÇAĞAN ÜZGÜN

Orman Bakanı Nami Çağan, karayoluyla saat 01.30'da Çanakkale'ye geldi. Çağan ile Orman Genel Müdürü Hasan Basri Canlı'ya Truva Oteli'nde bilgi veren Vali Vekili Mehmet Seyman, yangının çıkış ve kontrol altına alındığı bölgeleri harita üzerinde anlattı.

Bakan Çağan, dün sabah Orman Genel Müdürlüğü'ne ait helikopterle havadan inceleme yaptı. Daha sonra gazetecilere açıklama yapan Çağan, ‘‘Bizi son derece üzen bir yangın atlattık. İki üzücü unsur daha var. Birincisi Tekirdağ Şarköy Orman İşletmesi'nden yangına müdahaleye gelen dozer oparetörü Cafer Yakşi'nin görev şehidi olması. İkincisi de bir askeri itfaiyenin kaza yapıp biri asteğmen üç askerimizin yaralanması’’ dedi.

400 hektar kül oldu Bir ormancı şehit

Gelibolu Yarımadası'ndaki yangına önce Eceabat Milli Park Müdürlüğü'nün arazözleriyle müdahale edildi. Orman Bölge Müdürlüğü'nden ‘‘Burası cehenneme dönüyor. Havadan müdahale şart’’ telsiz anonsuyla yardım istenirken, ‘‘Helikopterler nerede’’ yakarışları başladı. Saat 15.10'da Çanakkale ve Edremit'teki 2 helikopter, Kabatepe'ye doğru havalandı. Ardından İzmir'den 1 helikopter daha bölgeye geldi. Vali Vekili Mehmet Seyman, Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanlığı'ndan yardım istedi, asker sevkıyatı başladı.

KALP KRİZİ GEÇİRDİ

Saatlerin 16.30'u gösterdiği sevkıyat sırasında Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanlığı'na ait itfaiye aracı Kabatepe Limanı'na 50 metre mesafedeki virajı alamayarak devrildi. Kazada Asteğmen Fatih Sedir ile er Hakan Akcin hafif, araç sürücüsü er Yahya Şenol da ağır yaralanarak, Çanakkale Devlet Hastanesi'nde tedaviye alındı.

Söndürme çalışmalarına Tekirdağ Şarköy Orman İşletme Müdürlüğü'nden katılan dozer operatörü 39 yaşındaki Cafer Yakşi, saat 21.15'te fenalaşarak kalp krizi geçirdi.

Bölgede bekleyen 112 Acil Yardım ekiplerinin müdahalesine rağmen kurtarılamayan Yakşi'nin cenazesi, toprağa verilmek üzere memleketine gönderildi.

Ormanı korumak insanlık görevi

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Gelibolu'da önceki gün meydana gelen orman yangınından büyük üzüntü duyduğunu bildirerek, yangının daha büyük bir felakete yol açmadan kontrol altına alınabilmiş olmasının sevindirici olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden dün yapılan açıklamada, Demirel, yaklaşık 400 hektarlık bir alanda etkili olan yangının daha fazla büyümeden kontrol altına alınmış olmasının sevindirici olduğunu vurguladı. Demirel, açıklamasında şu görüşleri ifade etti:

‘‘1994 yılında meydana gelen orman yangınının acı hatırası hálá yüreklerimizdedir. Gelibolu bugün, yeniden ağaçlandırılarak bir Barış Parkı haline gelmiştir. Bu vesileyle, yangının söndürülmesi konusunda fedakarca çalışan bütün görevlilerimize ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Devlet ve millet olarak; biricik varlığımız Türkiyemizin ormanlarına sahip çıkmak ve onu korumak, kendimize ve bizden sonraki nesillere olduğu kadar, insanlığa karşı da üstlenmemiz gereken bir görevdir.’’

6 çiftçi gözaltına alındı

Buğday hasatında kullanılan helezon vasıtasıyla tahıl ürününü kamyonlara yükleyen çiftlik çalışanlarından Yılmaz Yorulmaz, Özcan Özışık, Cafer Ersöz, İsmail Kırmızıgül, Özgür Yeni ve Rüstem Öztürk, makinelerden dökülen akaryakıtın bir kıvılcımla tutuşup anız yangınına, oradan da orman yangınına yol açtıkları gerekçesiyle jandarma tarafından gözaltına alındı.

887 kişi mücadele verdi

5 yıl önceki facianın yaşanmaması için seferberlik başladı. Ayvacık, Bayramiç, Ezine, Lapseki ve Biga ilçelerinden söndürme ekipleri ve arazözler olay yerine çağrıldı. 3 helikopter, 200 söndürme ekibi, 3 dozer, 2 greyder, 26 arazözden oluşan orman ekibini 500 asker takviye etti. Köylüler ve 24 teknik elemanla birlikte yangında 887 kişi görev aldı.

15 saatte söndürüldü

İlk belirlemelere göre, yangında 60 hektarı yeni dikilen sahalar, kalanı bozuk orman alanı olmak üzere 113 hektar orman kül oldu. 14 saat 45 dakikada söndürülen yangında, ormanın dışında makilik ve hasat edilmiş anızların bulunduğu boş alanlar da yandı. Yangından zarar gören alanın 400 hektara ulaştığı bildirildi.

Marmaris zararı: 115 milyar

Marmaris Ziraatcılar Kampı'nın üzerindeki ormanlık alanda 10 Haziran'da meydana gelen yangının, ormanlık alandaki enerji nakil haklarından çıktığı kesinleşti. Yangın, 109 hektar alanda etkili olurken, tamamen yanan 55 hektarlık alanda maddi zararın 115 milyar 320 milyon lira olduğu açıklandı.

20 yılın değerlendirmesini yapan Muğla Orman Bölge Müdürü Cavit Tığ, en fazla orman yangının 1992'de meydana geldiğini belirterek, ‘‘Yangınların en büyük nedeni insanlar. İhmal ve dikkatsizlik ormanları yakıyor’’ dedi.

Kurtulamadı

Antalya'nın Kumluca İlçesi Kasapçayırı Mahallesi ile Balçıklı mevkiindeki ormanlık alanda, yüksek gerilim hatlarının kopması sonucu yangın çıktı. Alevler, Beykonak ve Kumluca Belediyeleri itfaiye ekipleri tarafından kontrol altına alındı. Cehennemde, bir kaplumbağa da alevlere yenik düştü. Kumluca Orman İşletme Müdürü Ercan Uçak, bu yıl yüksek gerilim hattı yüzünden çıkan ikinci yangın olduğunu söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!