'Soluk kesen' müdahale

Güncelleme Tarihi:

Soluk kesen müdahale
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2015 06:50

ABD’li eski komando Tracey Lynn Brown’ın, 2 yıl önce Atatürk Havalimanı’nda tartıştığı polisler tarafından sırtına uzun süre baskı uygulanması sonucu nefessiz kalarak yaşamını yitirdiği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Tracey Lynn Brown (48) isimli ABD vatandaşı kadın Chicago'ya gitmek üzere 4 Nisan 2013’te İstanbul Atatürk Havalimanı'na geldi. Brown, 13 saat boyunca beklediği dış hatlar terminalinde Pasaport Kontrol Büro Amirliği'ndeki polislerle tartıştı. Brown, 6 saat sonra geri döndü ve polislerin iddiasına göre evrakları dağıtmaya başladı. Görüntülerde polislerin, kelepçe taktıkları kadının sırtına ve ellerine, dizleri ile bastırdığı görünüyor. İddianame ve Adli Tıp Kurumu raporuna göre polisler tarafından çağrılan doktor Mesut Ö., sakinleştirici iğne yapıyor. Bir süre sonra kadının nabzının atmadığı fark edilerek sağlık ekibi geri çağırılıyor. Doktor 7 dakika kadına kalp masajı yapıyor.

Haberin Devamı

GÖĞÜS VE BOYUNA BASKI


Brown, önce Bakırköy Dr. Sadi Konuk Hastanesi'ne sonra Üsküdar Devlet Hastanesi'ne, 8 Nisan 2013’te de Haydarpaşa Numune Hastanesi'ne gönderiliyor ve olaydan 13 gün sonra yaşamını yitiriyor.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, adli tıptan aldığı üç raporda da polislerin eylemi ile ölüm arasında bağlantı bulundu. Raporlarda, "Ölümün, göğüs ve boyun bölgesine uzun süreli baskı uygulanması sonucu meydana geldiği" ifade edildi. Başsavcılık, 12 polis ve doktor hakkında dava açtı. Polisler hakkında ‘zor kullanma yetkisini aşarak ölüme neden olma’ suçundan 12’şer yıldan 16’şar yıla, doktor hakkında da ‘taksirle ölüme neden olma’ suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istendi.

Haberin Devamı


DENİZ KOMANDOSU


Sanık polisler Brown’ın saldırgan bir şekilde bağırdığını, bir polisin kolunu ısırdığını bir diğerini de yaraladığını, ‘bir kadından beklenmeyecek güç ve çeviklikle’ sandalyeyle kalkıp polise vurduğunu ve kelepçelerden
kurtulduğunu iddia etti. İfadelerde kadının hırsızlık yaptığı da öne sürüldü. Üzerinden çıkan belgeden Brown’un Amerikan Deniz Kuvvetleri’nde komando olduğu ve bu birimden atıldığı öğrenilmişti. Ocak 2015’te Bakırköy 15’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan davanın bugüne kadar 4 duruşması görüldü. Bir sonraki duruşma ise ekim ayında yapılacak.

Soluk kesen müdahale

Kayıtlara göre Brown, saat 21.48’de Pasaport Kontrol Büro Amirliği’ndeki polislerle tartışma yaşıyor.

Haberin Devamı

Soluk kesen müdahale


6 saat sonra tekrar geliyor, polislerle yaşadığı münakaşanın ardından saldalyeye kelepçeleniyor.

Soluk kesen müdahale

Kelepçeden kurtulan Brown tekrar yakalanıyor, sakinleştirici iğne yapılıyor ve 17 dakika boyunca üstüne basılarak yerde tutuluyor.

Soluk kesen müdahale

‘Doktor yüz yüze temas kurmadı’

İLK iki raporda müdahaleyi yapan doktor Mesut Ö. hakkında suçlama yapılmadı ancak 2 Temmuz 2014 tarihli raporda, Mesut Ö.’nün hastayı muayene etmediği, yüz yüze temas kurmadığı belirtilerek kusurlu olduğu vurgulandı. Doktor Mesut Ö. ise ifadesinde uygulamış olduğu tedavi ve enjeksiyonun ölümle doğrudan bağlantısı olabileceğini düşünmediğini, uygulanan doz itibari ile herhangi bir yan tesirin olamayacağını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!