Hopa'da çamur ve balçıkla mücadele

Güncelleme Tarihi:

Hopada çamur ve balçıkla mücadele
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2015 14:33

Artvin'in Hopa İlçesi’nde 5 gün önce meydana gelen ve 8 kişinin hayatını kaybettiği, 3 kişinin kaybolduğu sel felaketi sonrası sular çekildi, ortada çamur ve balçık kaldı. Felaketi yaşayan Hopalılardan kimisi kaybettikleri yakınlarını, kimi kaybettiği eşyalarını, kimiyse kış mevsimi için çamurların arasından odunları topluyor... Trabzon Meteoroloji 11. Bölge Müdürü Mehmet Latif Gültekin ise, bugün itibarıyla Hopa'da 50 kilogramın üzerinde yağışlar beklendiğini açıkladı. Gültekin "Bu anda yağacak her bir yağmur damlası tehlike meydana getirebilir" dedi.

Haberin Devamı

Artvin’in Hopa İlçesi’ndeki sel felaketi sonrası suların çekilmesiyle balçık ve çamur ortada kaldı. Yaklaşık 1 metreye ulaşan balçıkla kaplanan Karadeniz Sahil Yolu Hopa geçişinde yol temizleme çalışması başlatıldı. Balçıkla kaplı mahalle ve köylerde çok sayıda otomobil ve kamyon kısmen toprak altında bulunuyor. Vatandaşlar, hasarlı ve çamurla kaplı yollardan araçları ile ilerleyerek köy ve mahallelerine ulaşmaya çalışıyor. Onlarca evin yıkıldığı, yüzlerce evin sel baskını sonrası hasar gördüğü ve balçıkla kaplandığı Sundura Mahallesi’nde vatandaşlar evlerini ve selden kurtarabildikleri eşyalarını temizliyor.

Hopada çamur ve balçıkla mücadele


HATALI DERE ISLAHLARINA TEPKİ

Sundura Mahallesi’nde 3 yıl önce Kotila deresinde yapılan ıslah çalışmalarındaki hatalı uygulamaların seldeki hasarı artırdığını öne süren vatandaşlar, duruma tepki gösterdi. Kanala alınan dere tabanından 1 metre yüksekten geçirilen ve elektrik hatları için yapılan bağlantı, sel sularının getirdiği ağaçlar nedeniyle menfezin tıkınmasına neden oldu.

Yine aynı bölgede 4 metre yüksekliğe sahip dere ıslah kanalının ortasından geçen mahalle köprüsünün dere tabanı ile arasında bir metre boşluk olduğu görülüyor. Köprünün dere yatağını tıkaması nedeniyle sel suları çevredeki evlerin bodrum ve zemin katlarını bastı. Sel mağdurlarından Aysel Kara, "Bu ıslah çalışması yapılırken uyardık ama bizi dinleyen olmadı. Kendi bildiklerini yapıp gittiler, şimdi zararını biz çekiyoruz" ifadeleri ile tepkisini dile getirdi.

Hopada çamur ve balçıkla mücadele


SELE KAPILAN ODUNLARINI TOPLUYOR

Sundura Mahallesi’ndeki tek katlı evi selde hasar gören ve deposundaki odunları sele kapılan 62 yaşındaki Asliye Topaloğlu adlı kadın da çamur ve balçığın içerisinde kalan odunlarını toplamaya çalışıyor. Selde tavuklarını kurtarmaya çalıştığı sırada ölümden döndüğünü anlatan Asiye Topaloğlu, odunlarının da suya kapıldığını belirterek "Kış yaklaşıyor, toplayabildiğim kadar odunu toplamaya çalışıyorum" dedi.

Hopada çamur ve balçıkla mücadele


EVLERİ BALÇIKLA DOLAN AİLE ORTADA KALDI

Hurdacılık yaparak geçimlerini sağlayan Hasan ile eşi Zübeyda Keklik’in, 4 çocuğu ile yaşadığı ev balçıkla kaplandı. Selden kurtarabildikleri eşyaları temizlemeye çalışan aile çocukları ile sığınabilecekleri bir ev istedi. Zübeyda Keklik, "Kirada oturuyoruz. Bu evimiz de perişan oldu. Hiçbir eşyamız kalmadı. Eşim hurda toplayabilirse geçinebiliyoruz. Devletimiz bize yardım etsin" dedi.

NECLA'YI TOPRAK ALTINDA ARIYORLAR

Artvin’in Hopa ilçesinde yaşanan sel ve heyelanlarda kaybolan 5 yaşındaki Taha Su, Melike Kakşi ile yeğeni 18 yaşındaki milli atlet Nejla Kakşi’yi arama çalışmaları günün ilk ışıkları ile birlikte yeniden başladı. Sugören Köyü’nde sel sularına kapılan Melike ve Nejla Kakşi iç Jandarma Özel Arama Kurtarma (JÖAK) su altı timleri dere boyunca, AFAD ekipleri ise karada arama çalışmasını sürdürüyor. AFAD ekipleri iş makinelerinin yardımı ile toprak ve balçık altında olabileceği düşünülen iki kişiye ait cesetleri arıyor. Büyük bir felaket yaşadıklarını anlatan kayıp iki kişinin akrabası Murat Aslantürk, "Kayıplarımızın bu bölgede olduğu sanılıyor. Ancak çamurdan dolayı zemine ulaşamadık, bekliyoruz" diye konuştu.

Hopada çamur ve balçıkla mücadele


HELİKOPTERLER GIDA VE SU TAŞIYOR

Bu arada Hopa limanından kalkan Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı helikopterler karadan ulaşılamayan köylere su ve gıda maddesi taşıyor. Kızılay ekipleri de mahallelerde vatandaşlara su dağıtımına devam ediyor. İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyelerinden özel araçlarla gelen ekipler mahallelerde temizlik çalışmalarını sürdürüyor.

ÇÖP DAĞI KALDIRILIYOR

Artvin’in Hopa ve Arhavi İlçeleri’nde meydana gelen sel ve heyelan afetinin ortaya çıkardığı çöp dağı için harekete geçildi. Hopa İlçesi Çamlıkköy ve Fener Mevkisi arasındaki dağın arka yamacındaki alanda oluşturulan vahşi depolama alanına Hopa ve Arhavi belediyeleri yıllarca çöp döktü. Bölgede yaşanan son sel afeti sonrası taşan yan dereler, çöpleri yamaçtan sahile taşıdı, Karadeniz Sahil Yolu’nda adeta çöp dağları oluştu. Sel sularının sürüklediği çöpler sahil yolu boyunca yayıldı. Karayolları ekipleri bu sabah bölgede temizlik çalışması başlattı. Karayolları çalışanları, "Belediyelerin pisliğini biz temizliyoruz" diye yakınırken bölgeden 500 kamyon çöp çıkabileceği belirtildi.

METEOROLOJİ’DEN YENİ UYARI

Hopa'nın Türkiye'nin en fazla yağış alan bölgelerinden biri olduğuna işaret eden Gültekin, "Hopa'da bugün itibarıyla da 50 kilogramın üzerinde yağışlar bekleniyor. Dere yatakları hafriyat ve çamurlarla dolu. Dolayısıyla şu an bu mevsimde bu anda yağacak her bir yağmur damlası az da olsa tehlike meydana getirebilir" diye konuştu.

Gültekin, beklenen yağışın sele yol açma ihtimali bulunduğunu kaydederek vatandaşlara "dikkatli olmaları" uyarısında bulundu. Alınması gereken bireysel önlemlere dikkati çeken Gültekin, "Vatandaşlarımızın dere yataklarından uzak durmaları gerekir. Dere yataklarında yapılaşmaya gidilmemesi gerekir. Dere yataklarının temiz tutulması önemlidir. Özellikle köprü menfezlerini, dere yataklarını tıkayacak hafriyatların oraya dökülmesinden kaçınılmalı. Binaların da sağlam zemine oturtulması gerekir" görüşünü dile getirdi.

Böyle bir felaketin bir daha yaşanmamasını dileyen Gültekin, "Biz elimizden gelen tedbirleri aldıktan sonra takdir Allah'ın. Bu son felaket gerçekten önüne geçilmesi mümkün olmayacak bir felaketti" dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!