Çaresiz Suriyeli Ege Denizi'ni böyle geçti

Güncelleme Tarihi:

Çaresiz Suriyeli Ege Denizini böyle geçti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2015 11:59

BODRUM’dan yasa dışı yollardan Yunanistan’ın İstanköy Adası’na geçmeye çalışan kaçaklar, ölümü göze alarak her yolu deniyor. Son olarak deniz yatağı ve can simidiyle denize açılan üniversite öğrencisi 3 Suriyeli kaçak göçmen akıntıya kapılıp sürüklenirken, Türk Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. Şambrel ile denize açılan bir başka Suriyeli ise kendisini bölgeden geçen bir yattakilerin iple çekmelerini sağlayarak İstanköy’e geçmeyi başardı.

Haberin Devamı

Hatay üzerinden Türkiye’ye giriş yapan Suriyeli üniversite öğrencileri Muhammet Talip Asır (24), Taleni Waja (22) ve Surmen Daga (23) iki hafta önce yasada dışı yollardan Yunan Adaları’na geçmek için Bodrum’a geldi. Sokaklarda ve parklarda yatarak, organizatörlerin kendilerini Yunan Adaları’na götürmesini bekleyen 3 üniversiteli genç, son paralarıyla bir deniz yatağı ve can simitleriyle, Yunanistan’ın İstanköy (Kos) Adası’na geçmek için saat 06.00 sıralarında Turgutreis Mahallesi, Ali Hoca Burnu’ndan denize açıldı.

İŞTE KARE KARE YAŞANAN O ANLAR / FOTO GALERİ

Çaresiz Suriyeli Ege Denizini böyle geçti



AKINTIYLA SÜRÜKLENDİLER

Bir poşete doldurdukları eşyalarını da yanlarına alan kaçak göçmenler, Turgutreis’e 4 mil mesafedeki Yassıada açıklarına geldiklerinde, akıntıyla sürüklenmeye başladı. Bölgeden tesadüfen geçen yatlar ölümüne yolculuk yapan Suriyeliler’i farkedip, durumu Sahil Güvenliğe bildirdi. Turgutreis Limanı’ndan çıkan Sahil Güvenlik botları bölgeye gelerek, 7 saat boyunca denizde olan kaçak göçmenleri kurtardı. Sahil Güvenlik Botu’na alınan 3 kaçak göçmen Turgutreis Limanı’na getirildi.

Haberin Devamı

Çaresiz Suriyeli Ege Denizini böyle geçti


ASKERE ALMAK İSTEDİLER KAÇTIM

Kurtarılan kaçak göçmenleren Taleni Waja, Süriye’nin başkenti Şam’daki bir üniversitede öğrenci olduğunu belirtip, "Asker olup, savaşacaksınız dediler, baskı yaptılar. Okulu bırakmak zorunda kalıp, iki arkadaşımla Türkiye’ye geldik. İki hafta içinde organizatörlere 4’er bin dolar kaptırdık. Paramız bitince, çareyi deniz yatağı ve can simidi ile yüzerek İstanköy Adası’na geçmekte bulduk. Sabah saatlerinde hava çok durgun ve güzeldi ancak öğleden sonra bozdu ve akıntı ile sürüklenmeye başladık. Ne yaptıysak ne Yunan adasına geçebildik ne de Türkiye’ye geri dönebildik. Etrafımızdan geçen yatlara el salladık çoğu bizi görmedi. Eğitimimizi sürdürebilmek için Avusturya’ya gidebilmek için başka bir yoldan da olsa tekrar geçmeyi deneyeceğiz" dedi. Kaçak göçmenler, Sahil Güvenlik’teki işlemlerinin ardından jandarmaya teslim edildi.

Haberin Devamı

Çaresiz Suriyeli Ege Denizini böyle geçti


YATTAKİLERİ ŞAMBRELİ PATLATMAKLA TEHDİT ETTİ

Akyarlar Mahallesi’nden denize açılan başka bir Suriyeli kaçak göçmen ise uyanıklığı sayesinde İstanköy Adası’na geçmeyi başardı. Şambrel ile yüzerek İstanköy Adası’na 1 mil kadar yaklaşmayı başaran kaçak göçmen, kendisini farkeden bir yattakiler, can simidi ve ip atarak kurtarmak istedi. Ancak tekneye çıkmayı kabul etmeyen kaçak göçmen, yattakilerden iddiaya göre, kendisini İstanköy Adası’na 200 metre kalana kadar çekmelerini, aksi takdirde boynundaki şambreli patlatacağını söyledi. Çaresiz kalan yattakiler, kaçak göçmenin bu isteğini yerine getirip, İstanköy Adası’na kadar çekerek geçmesini sağladı.

Haberin Devamı

Çaresiz Suriyeli Ege Denizini böyle geçti


Teknenin kaptanı H.S., "Yapabileceğimiz bir şey yoktu, İngiliz konuklarımız denizin ortasında sürüklenen bir kişiyi görünce şoke oldular. Hemen yardım etmek istedik. Çok iyi derecede İngilizce konuşuyordu. Çaresiz, dediğini yaptık, sahile yaklaşınca ipi bırakıp, yüzerek karaya çıktı" diye konuştu.

http://www.hurriyet.com.tr/dunya/29925918.asp

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!