Ramazan Doğru: Yeni maden sahası için AK Parti mitingine katıldık

Güncelleme Tarihi:

Ramazan Doğru: Yeni maden sahası için AK Parti mitingine katıldık
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2015 13:49

Manisa'nın Soma İlçesi’nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 8’i tutuklu 46 sanıklı davanın görülmesine, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün de, Soma Kömür İşletmeleri AŞ Genel Müdürü Ramazan Doğru’nun çapraz sorgusuyla devam edildi. Doğru, '2011 yılında yeni bir maden sahasının açılması için ihale talebimiz vardı. Bu süreçte, biz 3 bin işçiyle AK Parti’nin Manisa’da yaptığı mitinge katıldık" dedi.

Haberin Devamı

AK Parti mitinglerine işçileri götürüp götürmediğine ilişkin bir soru üzerine Doğru, üretim yapılan havzalardan birinin kapanmak üzere olması nedeniyle 3 bin madencinin işsiz kalma riski bulunduğunu belirterek, "2011 genel seçimleri vardı ve yeni bir maden sahasının açılması için ihale talebimiz vardı. Bu süreçte, biz 3 bin işçiyle, Ak Parti’nin Manisa’da yaptığı mitinge katıldık" dedi.

Soma’da geçen yıl 13 Mayıs’ta meydana gelen faciada, 301 madencinin yaşamını yitirmesi ardından başlatılan adli soruşturmada, haklarında, ’Olası kastla öldürme’, ’Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma’, ’Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama’ suçlarından 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan toplam 46 sanığın yargılanmasına, bugün kaldığı yerden devam edildi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşmasında, tutuklu sanıklar Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy, emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik’in yanı sıra tutuksuz sanıkların bir bölümü hazır bulundu. Ölen işçilerin aileleri de, avukatlarıyla birlikte duruşmayı takip etmek için mahkeme salonuna geldi.

RAMAZAN DOĞRU’NUN SORGUSUNA DEVAM EDİLDİ

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma yoklamayla başladı. Ardından dün yarım kalan Ramazan Doğru’nun çapraz sorgusuna devam edildi. Sorumlusu olduğu ocaklarda daha önce meydana gelen işçi kazalarından dolayı ceza aldığının hatırlatılması üzerine Ramazan Doğru, dünyanın en ağır işini yaptıklarını, ne kadar önlem alsalar da bu tür üzücü kazaların yaşandığını anlattı.

İŞÇİ SAYISINI ÜRETİM DEĞİL SOMA’NIN GELECEĞİ İÇİN ARTTIRDIK

Ocakta 2011 yılından sonra mekanik üretime geçtikleri halde neden işçi sayısının azalmayıp arttığı yönünde avukatlardan gelen soruya Ramazan Doğru, ilginç bir yanıt verdi. İşçileri üretim amaçlı değil eğitim amaçlı istihdam ettiklerini ileri süren Ramazan Doğru, "Soma’nın geleceğini düşündük. Bu kişilere eğitim vermek istedik. Yeni işyerleri için elemana ihtiyaç olacaktı. Soma’nın geleceği, madenciliğin geleceği, havzanın geleceği için eğitim amaçlı fazla eleman çalıştırdık. Ben bu işçileri özellikle aldım. Çünkü mekanize sistemin gelişmesi lazımdı. İşçilerin öğrenmesi lazımdı" dedi.

YENİ ALANLARIN İHALEYE AÇILMASI İÇİN MİTİNGE


İşçi sağlığı ve güvenliği konusunda Yönetim Kurulu’nun kendisine yetki devri verdiğinden haberi olmadığını, zaten kararda yer alan imzanın da kendisine ait olmadığını söyleyen Ramazan Doğru’ya, Ak Parti mitinglerine işçileri götürüp götürmediği yönünde soru gelmesi üzerine tartışma çıktı. Avukat Deniz Erşahin’in bu yöndeki sorusuna Ramazan Doğru’nun avukatları itiraz etti.

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, sorunun iddianameyle ilgili olmadığını söyleyip kabul etti. Bu kez söz alan Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı, sorunun, şirketin siyasetle ilişkisi açısından önemli olduğunu ifade edip soruyu yeniledi.

DİĞER FİRMALAR DA MADENCİLERİ AK PARTİ MİTİNGİNE GÖNDERDİ

Avukatlarının itirazına rağmen bu konuya açıklık getirmek istediğini söyleyen Ramazan Doğru, "Bizim üretim yaptığımız kömür havzalarından birisi kapanmak üzereydi ve 3 bin madencinin işsiz kalması söz konusuydu. O zaman 2011 genel seçimleri vardı ve yeni bir maden sahasının açılması için ihale talebimiz vardı. Bu süreçte, biz 3 bin işçiyle, Ak Parti’nin Manisa’da yaptığı mitinge katıldık. Ama sadece biz değil, İmbat Madercilik ile Uyar Madencilik şirketleri de işçilerini, o mitinge gönderdi. Zaten sonra da, o ihale yapıldı. Biz de katıldık ama Demir Export firması kazandı" dedi.

Ramazan Doğru, şirketlerinin bünyesine yeni katılan Merzifon madene ocağı içinde kendisi inceleme yaptıktan sonra güvenlik sorunu olduğu için kapatma kararı verdiğini, bunu da Can Gürkan’a söylediğini anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!