Erbakan 10 günde iade etti Demirel 8 gün esneklik tanıdı

Güncelleme Tarihi:

Erbakan 10 günde iade etti Demirel 8 gün esneklik tanıdı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2015 11:04

AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun hükümeti kurma görevini 9 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan almasının üzerinden 40 gün geçti ancak CHP, MHP ve HDP ile görüşen Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmelerinin sonucunda hükümeti kurma görevini gerçekleştiremedi. Geçmişte koalisyon görevini alan liderlerden Erbakan 10 gün sonra görevi iade etmişti ayrıca 45 günlük hükümeti kurma sürecini eski Cumhurbaşkanı Demirel 8 gün esnetmişti.

Haberin Devamı

Türkiye dün akşam Ak Parti ile MHP'nin yaptığı kolasyon görüşmesine kilitlendi ancak görüşmeden olumlu bir sonuç çıkmadı. Kolasyon görüşmesinin sonuçsuz kalması üzerine CHP Başbakan Davutoğlu'ndan hükümeti kurma görevini iade etmesini isterken geçmişte aynı şekilde hükümeti kurma görevini aldıktan sonra koalisyon kuramayan liderlerin görevi iade etme sürelerini akıllara getirdi.

ERBAKAN, ÇİLLER VE ECEVİT GÖREVİ İADE ETMİŞTİ

1982’den sonra ANAP’ın tek başına iktidarının ardından 1991’de Türkiye yeniden koalisyon hükümetleriyle tanıştı. Davutoğlu’nun aksine bu süreçte görev alan isimler, başarı sağlayamayınca 10-20 gün içinde görevi iade ettiler.

ERBAKAN 10, ÇİLLER 15 GÜNDE

24 Aralık 1995 seçiminden 16 gün sonra Cumhurbaşkanı Demirel, hükümeti kurma görevini en fazla vekil çıkaran RP lideri Necmettin Erbakan’a verdi. Erbakan 10 gün boyunca hükümeti kuramayınca görevi iade etti ve Demirel, 19 Ocak 1996’da DYP lideri Çiller’i görevlendirdi. Çiller de görevi 3 Şubat’ta iade etti. Demirel aynı gün ANAP genel başkanı Mesut Yılmaz’ı görevlendirdi. Yılmaz’ın başbakanlığında DSP’nin dışarıdan desteklediği ANAP-DYP koalisyonu 6 Mart’ta kuruldu. 45 günlük süre 25 Şubat’ta dolmasına karşın Demirel, 8 gün esneklik sağladı.

Haberin Devamı

ECEVİT 19, EREZ 14 GÜNDE

26 Kasım 1998’de, Mesut Yılmaz ve Devlet Bakanı Güneş Taner hakkında Türkbank ihalesiyle ilgili verilen gensoru önergesi kabul edildi ve 30 Haziran 1997’de kurulan ANASOL-D hükümeti düşürüldü. 2 Aralık’ta Demirel, DSP lideri Bülent Ecevit’i hükümeti kurmakla görevlendirdi. Hükümet kuramayan Ecevit, 21 Aralık’ta görevi iade etti. Demirel, 23 Aralık’ta dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez’i hükümeti kurmakla görevlendirdi ancak o da hükümet kurmayı başaramayınca 6 Ocak’ta görevi iade etti. Görev yeniden Ecevit’e verildi ve azınlık hükümeti kuruldu.

BİR İLK OLACAK

45 günde hükümet kurulamazsa Cumhurbaşkanı, seçim hükümeti kurmak üzere Meclis’ten birini başbakan atayacak. Cumhuriyet tarihinde geçici Bakanlar Kurulu ile seçime ilk kez gidilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!