AK Parti'nin 'bir yıllık seçim koalisyonu önerisi' görüşmeyi bitirdi

Güncelleme Tarihi:

AK Partinin bir yıllık seçim koalisyonu önerisi görüşmeyi bitirdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2015 17:37

AK Parti-CHP arasındaki 1.5 saat süren koalisyon görüşmelerini ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı.

Haberin Devamı

Radikal'den Ercan Sarıkaya'nın haberine göre AK Parti'nin CHP ile 1 yıl süreli seçim hükümeti önerisinde bulunduğu CHP'nin ise bu teklife 4 yıl süreli reform hükümeti önerisi ile karşılık verdiği öne sürüldü.

Türkiye 'nin günlerdir beklediği koalisyon görüşmesi Ankara Palas'ta yapıldı. Görüşme sonrası ortak açıklama yapılmadı. Reuters, CHP kaynaklarına dayandırarak görüşmenin olumsuz sonuçlandığını duyurdu. AK Parti kaynakları "Görüşme olumsuz, 3 ay içinde seçime gidiyoruz" açıklaması yaptı. AK Parti-CHP arasındaki 1.5 saat süren koalisyon görüşmesinin ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. AK Parti'nin CHP ile 1 yıl süreli seçim hükümeti önerisinde bulunduğu CHP'nin ise bu teklife 4 yıl süreli reform hükümeti önerisi ile karşılık verdiği öne sürüldü. Görüşmenin burada düğümlendiği iddia edildi.

DAVUTOĞLU: SEÇİM ODAKLI SÜRELİ HÜKÜMET ÖNERDİM AMA...

Koalisyon görüşmeleri çerçevesine ilişkin açıklama yapan AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, şunları söyledi:

Reform ve restorasyon hükümetleri arasındaki farktan da kaynaklanan, ortaklık kurmak bakımından anlayış farklılıklarının olduğu aşikar. Geçtiğimiz pazartesi bir akşam yemeğinde, 4,5 saate yakın tek tek gözden geçirdik. Derin görüş ayrılıkları dolayısıyla, uzun dönemli koalisyonda doğabilecek sıkıntılar da göz önüne alınarak, başta seçenekleri de değerlendirmek üzere CHP tarafına, üzerinde mutabık kaldığımız hususlarda, süreli bir reform hükümeti kurularak, seçimleri de göz önünde bulunduran bir yaklaşımla birlikte bir çalışma yapmayı, bunun sonunda karşılıklı anlayış içinde Türkiye’yi hükümetsiz bırakmama, Türk siyasi zeminini istikrara kavuşturma yönünde teklifte bulundum.Sayın Kılıçdaroğlu kendi ben kendi MYK’mızda istişarelerde bulunduk. Bugün bir araya geldiğimizde, karşılıklı güvenin arttığı, üslup ve usül anlamında anlayışa dayalı siyasette yumuşama ortak zemini güçlendiren bir atmosferin devam ettiğini görmekten büyük memnuniyet duydum. Ancak Sayın Kılıçdaroğlu’da yaptığı istişarelerde, uzun dönemli bir koalisyon konusunda daha olumlu, ancak reform, kısa dönemde süratle reforma odaklı bir şey konusundaki kaygılarını ifade ettiler.Bu diyalogların karşılıklı anlayış içinde sürdürülmesi, hükümet ortaklığının gerçekleştirileceği zemin olmadığı yönünde bir kanaat oluşmuştur."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!