Koalisyonda süre ve model teklifi yarın

Güncelleme Tarihi:

Koalisyonda süre ve model teklifi yarın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2015 08:24

AK Parti ve CHP Genel Başkanlarının önceki gün Başbakanlık Resmi Konutu’nda yaptığı görüşmenin ayrıntıları netleşti. Liderler, içerik konusunda ilerleme sağlarken, AK Parti’nin süre ve model teklifini yarın Ankara Palas Devlet Konukevi’nde gerçekleşecek 2’nci görüşmede yapacağı öğrenildi. CHP ‘seçim hükümeti’ ile ‘azınlık hükümeti’ önerilerini reddetti. CHP yönetimi ise tercihen 4 yıllık bir çözüm hükümetine katılma kararı aldı.

Haberin Devamı

HÜRRİYET’in edindiği bilgiye göre, 4.5 saat süren toplantıda liderler, iki parti heyetlerinin yaklaşık 35 saat görüştüğü başlıklar üzerinden geçti. Anayasa, özgürlükler, Çözüm Süreci, eğitim politikaları, dış politika, başkanlık sistemi gibi konular temel görüşme başlıkları oldu. Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun başörtüsü konusundaki net tutumunun memleketin önemli bir sorununun çözümüne çok büyük katkı sağladığını ifade ederek kendisine teşekkür etti.

İMAM HATİPLERİN TEMİNATIYIZ

AK Parti ile CHP arasındaki en büyük anlaşmazlıklar eğitim ve dış politika konuları olarak biliniyordu. Toplantı sırasında bu konular da masaya yatırıldı. Kılıçdaroğlu, CHP’nin imam hatip okulları konusundaki tavrını şu şekilde aktardı: “Biz meseleye matematik modellerle bakmıyoruz. Biz Türkiye’yi orta gelir tuzağından kurtaracak, teknolojiyi, üretimi bir üst seviyeye çıkaracak bir altyapıyı oluşturacak eğitim modellerinin derdindeyiz. Modeliyle değil müfredatıyla ilgiliyiz. Diğer taraftan imam hatip okullarına karşı da değiliz. O okulları CHP kurdu ve biz de bugün o okulların teminatıyız.”

Haberin Devamı

SORUMLU DAVRANIRIZ

Kılıçdaroğlu ile Davutoğlu, dış politika konusunda da iki parti arasındaki derin görüş ayrılıklarını görüştü. Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin Ortadoğu konusundaki dış politikasının köklü bir şekilde değişmesi gerektiğini ifade etti. Ancak, bir koalisyon hükümetinde CHP’nin bağımsız bir şekilde davranmayacağının, MGK gibi devlet yapılanmalarının ortak akılla belirleyeceği siyasete saygı duyacaklarını vurguladı.

SÜRE VE MODEL NETLEŞMEDİ

Toplantıda anlaşılamayan en önemli konu koalisyonun modeli ve süresi oldu. Davutoğlu, Türkiye’yi erken seçime götürecek bir hükümete nasıl baktıklarını sordu. Kılıçdaroğlu erken seçim hükümetine ya da azınlık hükümetine karşı olduklarını ifade etti. CHP’nin Türkiye’nin kronik sorunlarına çözüm bulacak bir koalisyon modeli üzerinde durduğunu anlattı. Gönüllerinden de 4 yıllık iddialı bir hükümet geçtiğini söyledi. Başbakan Davutoğlu, çeşitli reformları içeren bir gündem ve protokolle süreli bir koalisyon konusunda nabız yokladı ve süre konusunda bir rakam söylemedi. AK Parti heyetinin süre teklifini ikinci toplantıda yapması bekleniyor.

Haberin Devamı

BAKANLIKLAR KONUŞULMADI

Kılıçdaroğlu ile Davutoğlu arasındaki görüşmede hangi bakanlıkların hangi partiye verildiği görüşülmedi. Bu aşamaya Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu’nun koalisyon hükümeti kurmaya karar vermelerinin ardından geçileceği ifade edildi. CHP lideri, bakanlıklar konusunda sayı değil nitelik konusunda hassasiyet gösteriyor. MGK’nın hükümet kanadında dengeli bir dağılımı ilk şart olarak koyuyor. Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri ya da Adalet Bakanlığı CHP’nin bakanlık pazarlığının ana unsurunu oluşturacak. Dışişleri Bakanlığı’nın da teammüller gereği koalisyonun küçük ortağına verilebileceği bildirildi. İki lider yarın Ankara Palas Devlet Konukevi’nde buluşacak. Formatın aynı olması bekleniyor. Yani komisyon başkanları Ömer Çelik ve Haluk Koç’un katılacağı bir toplantı planlanıyor. Eğer daha geniş bir katılım istenirse, AK Parti’nin koalisyona karar vermiş olarak toplantıya geleceği şeklinde yorumlanabilir.

Haberin Devamı

CHP YÖNETİMİ: SÜRE KONMASIN

CHP MYK toplantısı dün yapıldı. Kılıçdaroğlu, toplantı ile ilgili parti yöneticilerine bilgi verdi. MYK’nın Kılıçdaroğlu’na tam destek verdiği öğrenildi. Genel Başkan Yardımcıları, AK Parti’nin ‘geçici’ bir koalisyon anlamına gelecek süreli bir koalisyon talebiyle gelmesi halinde bunun kabul edilmemesini istedi. Koalisyonun gündemli olmasına itiraz gelmezken, reform hükümetine de destek çıktı.

AK PARTİ’NİN İKNA SÜRECİ UZUN

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ise koalisyon konusunda eli Kılıçdaroğlu kadar rahat değil. Parti tabanında CHP ile koalisyona bakış negatif. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ve ona yakın isimlerin de itirazları sürüyor. Ahmet Davutoğlu’nun perşembe günü toplantıya ‘koalisyon’ kararıyla gitmek için parti yönetimini, tabanını ve Cumhurbaşkanı’nı ikna etmesi gerekiyor.

BAKMADAN GEÇME!