Türkiye üç haftada karıştı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye üç haftada karıştı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2015 22:06

Türkiye’de 7 Haziran genel seçimlerinden bu yana çok şey değişti. Seçimlerin ardından toplumun geneline hakim olan iyimser hava ve seçmenin siyasetçilere verdiği “uzlaşın” mesajı; kısa sürede yerini terörün zirve yaptığı, kutuplaşmanın daha da arttığı bir ortama bıraktı. Dört yıldır devam eden barış sürecinin de fiilen sona erdiği Türkiye’de artık her güne yeni ölüm haberleriyle uyanıyoruz. Her gün bir ya da birden fazla ailenin ocağına ateşler düşüyor. Peki ne oldu da Türkiye bu kadar kısa sürede bu hale geldi? İşte 20 Temmuz’daki Suruç Katliamı’ndan sonra Türkiye’de yaşananlar:

Haberin Devamı

Türkiye’de 7 Haziran genel seçimlerinden bu yana çok şey değişti. Seçimlerin ardından toplumun geneline hakim olan iyimser hava ve seçmenin siyasetçilere verdiği “uzlaşın” mesajı; kısa sürede yerini terörün zirve yaptığı, kutuplaşmanın daha da arttığı bir ortama bıraktı. Dört yıldır devam eden barış sürecinin de fiilen sona erdiği Türkiye’de artık her güne yeni ölüm haberleriyle uyanıyoruz. Her gün bir ya da birden fazla ailenin ocağına ateşler düşüyor. Peki ne oldu da Türkiye bu kadar kısa sürede bu hale geldi? İşte 20 Temmuz’daki Suruç Katliamı’ndan sonra Türkiye’de yaşananlar:

20 TEMMUZ- SURUÇ KATLİAMI

Türkiye’de “90’lı yıllara geri mi dönüyoruz?” sorusunun sorulmasına neden olan terör olaylarının fitilini ateşleyen ilk terör eylemi Suruç’taki katliam oldu. Ülke tarihinin en büyük ve en kanlı bombalı saldırılarından biri olan katliamda, Kobani’ye yardım götürmek üzere Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde toplanan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi gençler basın açıklaması yaptığı sırada intihar saldırısı düzenlendi. IŞİD tarafından gerçekleştirildiği belirtilen saldırıda 32 kişi hayatını kaybetti, 104 kişi de yaralandı.

Haberin Devamı

22 TEMMUZ- POLİS CİNAYETLERİ

Suruç katliamının ardından gündemi sarsan ikinci olay, Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde 2 polis memurunun evlerinde ölü olarak bulunmasıydı. Başlarından vurulmuş halde bulunan polislerin öldürülmesini PKK üstlendi. Fırat Haber Ajansı’nın haberine göre, HPG Basın İrtibat Merkezi’nden yapılan açıklamada “22 Temmuz günü bir Apocu fedai timi, Suruç katliamına misilleme olarak bugün sabah 06.00 sularında Ceylanpınar’da DAİŞ çeteleriyle işbirliği içinde olan iki polise karşı bir cezalandırma eylemi gerçekleştirmiştir” denildi. Polis cinayetleriyle zaten kırılgan olan çözüm süreci üzerindeki baskı arttı.

25 TEMMUZ- IŞİD’E VE PKK’YA KARŞI HAVA OPERASYONLARI

Bu terör saldırılarının ardından 25 Temmuz’da Türk ordusu, hem Suriye’deki IŞİD, hem de Kuzey Irak’taki PKK mevzilerine karşı hava saldırıları düzenledi. Dört yıllık çözüm sürecinin ardından yoğunluklu olarak PKK mevzilerini hedef alan TSK jetleri Kuzey Irak’taki kampları vurdu. İngiliz The Economist dergisi, bu çatışmaların PKK ile hükümet arasındaki ateşkese kesin bir nokta koyduğunu yazdı. Bazı siyasi analistler ise Türkiye’nin PKK’ya karşı düzenlediği saldırılarının içeriye dönük bir siyasi amacı da bulunduğunu ve hükümetin amaçlarından birinin de olası bir erken seçimde HDP’nin yüzde 10 barajının altında kalması olduğunu savundu.

Haberin Devamı

25 TEMMUZ- ASKERİ KONVOY PATLATILDI, İKİ ASKER ŞEHİT OLDU

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde askeri konvoyun geçişi sırasında bomba yüklü araç patlatıldı. Olayda iki asker şehit oldu, 4 asker de yaralandı. Bölgede PKK’lıların yakalanması için operasyon başlatıldı.

25- 26 TEMMUZ- IŞİD, PKK VE DHKP-C OPERASYONLARI

Bu süreçte PKK emniyet güçlerine ve altyapıya üst üste saldırılar yaptı; hükümet ise PKK ve IŞİD’i hedef alan yoğun operasyonlara başladı. Emniyet güçlerinin ülke çapında yaptığı PKK, IŞİD ve DHKP-C operasyonlarında 1000’den fazla kişi gözaltına alındı.

27 TEMMUZ- BİNBAŞI ARSLAN KULAKSIZ ŞEHİT OLDU

Muş’un Malazgirt İlçesinde İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Arslan Kulaksız, beraberinde eşi ile birlikte evine giderken PKK tarafından silahlı saldırıya uğradı. Teröristlerin açtığı ateş sonucu ağır yaralanan Binbaşı Kulaksız yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Eşi ise saldırıyı hafif yaralarla atlattı.
Aynı gün Bağcılar’da düzenlenen terör operasyonunda öldürülen Günay Özaslan’ın cenazesi için Gazi Mahallesi’nde toplanan kalabalığın yürüyüşüne polis ekipleri müdahale etti. Polis ile göstericiler arasında çıkan çatışmada 1 polis şehit oldu.

Haberin Devamı

28 TEMMUZ- ŞEMDİNLİ’DE UZMAN ÇAVUŞ ŞEHİT EDİLDİ

HAKKARİ’nin Şemdinli İlçesi’nde PKK’lıların düzenlediği silahlı saldırıda Uzman Çavuş Ziya Sarpkaya şehit oldu. Genelkurmay’dan yapılan açıklamada, ‘’Piyade Uzman Çavuş Ziya Sarpkaya sivil kıyafetli olarak banka işlemleri için gittiği bir bankanın önünde bölücü terör örgütü mensubu bir terörist tarafından silahla başından vurulmuştur’’ denildi.

28 TEMMUZ- CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN “ÇÖZÜM SÜRECİNİ DEVAM ETTİRMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR” DEDİ

Çözüm sürecinin aldığı darbe bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da telaffuz edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin ziyareti öncesinde yaptığı açıklamalarda; çözüm süreci istismar edildiğini belirterek, “Bu ülkede milli birliğimize, kardeşliğimize kastedenlerle bir çözüm sürecini devam ettirmek öyle zannediyorum ki mümkün değildir” dedi. Aynı gün, Türkiye’nin “ulusal güvenliğimize yönelik son saldırılar ve tehditler üzerine terörizme karşı almakta olduğumuz tedbirler ve icra ettiğimiz operasyonlar hakkında müttefiklerimizi bilgilendirmek ve istişarelerde bulunmak amacıyla” toplanmaya çağırdı NATO üyesi 28 ülkenin temsilcisi, Brüksel’de toplandı.

Haberin Devamı

29 TEMMUZ- 657 TERÖR EYLEMİ

Diyarbakır’ın Çınar İlçesi’nde devriye görevi yapan polis otomobiline düzenlenen silahlı saldırıda 1 polis şehit oldu, yoldan geçen bir sivil vatandaş hayatını kaybetti, 1 sivil vatandaş da yaralandı. Aynı gün Ağrı’da jandarma birlikleriyle PKK’lılar arasında çıkan çatışmada, biri ağır 3 asker yaralandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran seçimlerinden o güne kadarki süreçte IŞİD, PKK ve DHKP-C tarafından 657 terör olayı gerçekleştirildiğini açıkladı.

SİYASETÇİLERİN SERT SÖYLEMLERİ

Bu süreçte siyasetçilerin sert söylemleri de ülkedeki kutuplaşmayı ve gerginliği artıran bir başka unsur oldu. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, gözaltı operasyonlarına yönelik, AKP’nin “7 Haziran’da tek başına iktidarı kaybedince büyük bir öfkeyle hareket edip yeniden tek başına iktidar olmanın yolarını aradığını” savunurken, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ise HDP’yi “Barajı geçmek için süreci feda etmekle” suçladı, süreci bitirenin HDP’nin ‘Erdoğan’ı başkan yaptırmayacağız’ kampanyası olduğunu yönünde açıklamalar yaptı.

Haberin Devamı

30 TEMMUZ- ŞIRNAK’TA 3 ŞEHİT

Şırnak’ta yol güvenliğini sağlayan askeri konvoya ateş açıldı, izinden dönen silah arkadaşlarını koruyan 3 asker şehit oldu. Çıkan çatışmada 1 PKK’lı terörist öldürüldü.
Saldırının ardından geniş çaplı operasyon başlatıldı. TSK, PKK’nın Kandil, Zap, Metina ve Haftanin bölgelerindeki kamplarına 30 savaş uçağıyla operasyon düzenledi. 23’üncü Sınır Tümen Komutanlığı’ndan kalkan kobra helikopterler, Küpeli Dağı’nda PKK kamplarının bulunduğu noktaları bombaladı. PKK, aynı gün Kars’ın Sarıkamış ilçesinde Soğanlı Tren İstasyonu’nda çalışan demiryolu işçisi Necdet İnanç’ı (63) öldürdü.

31 TEMMUZ- İKİ POLİS KENDİNİ SİPER ETTİ

Adana Pozantı’da, uzun namlulu silahlar ve el bombalarıyla İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne girmeye çalışan PKK’lı teröristleri çatışarak durduran müracaattaki iki polis şehit oldu. İki PKK’lı da öldürüldü.

1 AĞUSTOS- PKK’DAN MAYINLI TUZAK, 2 ŞEHİT, 8 YARALI

Kars’ın Kağızman-Erzurum Karayolunun 35. kilometresinde yol güvenliğini sağlayan askeri birliğe PKK’lı teröristler tarafından mayınlı tuzak kuruldu. Mayına basan 35 yaşındaki Uzman Çavuş Ali Gökçe şehit oldu. Mardin’in Midyat ilçesinde de askeri aracın geçişi sırasında PKK’lıların yola önceden döşediği mayın patladı. Olayda bir asker şehit olurken, 8 asker de yaralandı.
Aynı gün, TSK tarafından Kandil’deki PKK kamplarına yönelik hava operasyonları düzenlendi. Bu süreçte PKK ayrıca, çok sayıda araç, TIR, iş makineleri ile PTT ve Türk Telekom gibi kuruluşların şubelerini ateşe verdi.

2 AĞUSTOS- İNTİHAR SALDIRISINDA İKİ ŞEHİT, 31 YARALI

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan Karabulak Jandarma Karakolu’na PKK intihar saldırısı düzenledi. İki ton patlayıcı yüklü traktörle yapılan intihar saldırısında, 2 asker şehit oldu, 31 asker ise yaralandı. Mardin’deki mayınlı saldırıda 1 asker şehit oldu.

3 AĞUSTOS- TUNCELİ- ERZİNCAN KARAYOLU KAPATILDI

Tunceli- Erzincan Karayolu, “vatandaşların can ve mal güvenliğine yönelik tehditlerini önlemek amacıyla” ulaşıma kapatıldı.

4 AĞUSTOS- DÖRT ASKER ŞEHİT OLDU

PKK’lı teröristlerin Şırnak’ta yola sakladıkları bombayı patlatmaları sonucunda 3 asker, Silopi’de nöbet kulübesine yapılan saldırıda da bir asker şehit oldu.

7 AĞUSTOS- AĞRI’DA ONBAŞI, CİZRE’DE POLİS ŞEHİT OLDU

Ağrı’da Doğubayazıt- Çaldıran Karayolu’nu kesen PKK’lı teröristler 5 aracı yaktı, bir İran otobüsü tarandı, muavin öldü. Olay yerine giden time açılan ateşte Uzman Onbaşı Muhammet Oruç şehit oldu. Cizre’deki zırhlı araca yapılan roketli saldırıda da bir polis şehit oldu, bir polis yaralandı. Aynı gün Şırnak’ın Silopi ilçesinde PKK yandaşları tarafından güvenlik güçlerinin ara sokaklara geçişini engellemek için bazı sokaklara açılan hendekleri kapatmak isteyen polis ekiplerine düzenlenen silahlı saldırıda 3 kişi öldürüldü, 2 polis yaralandı.

8 AĞUSTOS- İKİ POLİS ŞEHİT OLDU

Silopi ve Midyat’ta meydana gelen terör saldırılarında iki polis şehit öldü, bir polis yaralandı.

9 AĞUSTOS- SULTANBEYLİ’DE KARAKOLA BOMBA

İstanbul Sultanbeyli’de, Fatih Polis Merkezi’ne bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. PKK’nın üstlendiği saldırının ardından çıkan çatışmada bir polis memuru hayatını kaybetti, iki saldırgan öldürüldü, en az 10 kişi yaralandı. İstanbul ve Şırnak’ta gerçekleştirilen terör saldırılarında toplam 5 polis ve 1 asker şehit düştü.

10 AĞUSTOS- ABD KONSOLOSLUĞU’NA SALDIRI

İstanbul’da ABD Başkonsolosluğu’na silahlı saldırı düzenlendi. Konsolosluğa kadar yürüyerek gelen iki kadın terörist, uzun namlulu silah ve tabancayla nöbet tutan polislere ateş açtı. Polislerin karşılık vermesi üzerine çatışma çıktı. Saldırganlardan biri yaralı olarak yakalanırken diğeri kaçtı.

TOPLAM 392 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hava operasyonlarında ve çatışmalarda aralarında örgütün üst düzey yöneticilerinin de olduğu 392 terörist etkisiz hale getirilirken, 400 teröristin yaralandığı belirtildi. Bu dönemde teröristler tarafından 110’dan fazla araç ateşe verildi. Çatışmalarda 14 terörist öldürüldü, çok sayıda terörist de yaralı ele geçirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!