Erken seçim bütçeye 354 milyon liralık yük

Güncelleme Tarihi:

Erken seçim bütçeye 354 milyon liralık yük
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2015 21:53

ERKEN seçim olması halinde partilere yine Hazine yardımının yapılması gerekeceği belirtildi. Aynı yıl içinde iki kez seçim yapılması halinde siyasi partilerin Hazine yardımı alıp almayacağı yolunda farklı değerlendirmeler yapılıyordu. Yasada bu düzenleme ile ilgili net bir hüküm yer almamasına karşın Maliye uzmanları, “erken seçim” kavramının günlük hayatta seçime verilen bir isim olduğuna dikkat çekerek, “Her seçim hukuki anlamda seçimdir” dediler. 2015 yılında partilere genel seçimler için 3 kat yardım yapılmış ve 531 milyon liralık ödeme gerçekleştirilmişti.

Haberin Devamı

Partilere yıllık ve seçimlerde nasıl Hazine yardımı yapılacağı 2820 Sayılı Yasa’da düzenleniyor. Ek 1’inci maddeye göre partilere son milletvekili seçimlerine göre yardım yapılıyor. Partilere her yıl yıllık yardım yapılıyor. Bütçe 1 Ocak tarihinde yürürlüğe girdikten sonra gelirlerin 5 binde 2’si üzerinden hesaplanıyor ve partilerin aldıkları oy sayılarına göre ödeme yapılıyor.

2014 yılında yapılan bir değişiklikten sonra milletvekili seçimlerinde toplam geçerli oyların yüzde 3’ünden fazlasını alan partilere de ödeme gerçekleştiriliyor. Partilere seçimlerin yapıldığı yıllarda daha fazla Hazine yardımı söz konusu oluyor. Milletvekili genel seçimlerinin yapıldığı yıl 3 kat, yerel seçimlerin yapıldığı yıl ise 2 kat ödeme gerçekleştiriliyor. Eğer hem genel hem yerel seçim aynı yıl içindeyse ödeme 3 kat olarak yapılıyor. Bu maddede genel seçimlerin aynı yıl iki kere yapılması halinde yeni bir ödeme yapılacağına ilişkin hüküm bulunmuyor. Ancak yetkililer, seçimlerin bu yıl yeniden yapılması halinde hukuken bunun da bir milletvekili seçimi olacağı için Hazine yardımı yapılacağını kaydettiler.

Haberin Devamı

2 KAT YARDIM ÖDENECEK

Bu yılın başında partilere 177 milyon lira yıllık Hazine yardımı ödendi. Seçim olduğu için 354 milyon liralık daha ödeme gerçekleştirildi. Böylece toplamda 531 milyon lira ödeme yapıldı. Kasım ayında erken seçim kararı alınırsa partilere sadece genel seçim kararı için ödeme yapılacak. Yani partilere 354 milyon liralık ödeme daha gerçekleştirilecek. Yılın başında ocakta yapılan ödeme partilerin yıllık yardımı olduğu için hesaba dahil olmayacak. Ödemelerde bu sefer kıstas 7 Haziran seçimleri olacak. 7 Haziran seçimlerinde yüzde 3’ün üzerinde oy aldığı için HDP’ye de ödeme yapılacak.

BAKMADAN GEÇME!