Sıkıntılı başlıklara ‘gizli’ protokol

Güncelleme Tarihi:

Sıkıntılı başlıklara ‘gizli’ protokol
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2015 00:13

AK Parti ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinde doğrudan gündeme gelmese de iki konu ‘sıkıntılı’ notuyla öne çıktı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı’nın konumu ve örtülü ödeneği ile 17-25 Aralık başta olmak üzere yolsuzluk iddialarına ilişkin “Olası koalisyon halinde bu konular ‘resmi’ protokole girmez ancak her iki parti de bu konulardaki tutumlarını en üst düzeyde birbirlerine ileterek bir anlamda ‘gizli’ protokole not ederler” denildi.
Kulislere göre CHP, bu konuları “hükümet protokolü değil Meclis süreçleriyle ilgili” diye değerlendirirken, aynı şekilde düşünen AK Parti’nin ise Meclis sürecinde olası ortağın alabileceği tutuma ilişkin endişe taşıdığı belirtiliyor. Liderlerin pazartesi akşamı yapacakları görüşmede bu konulardaki görüşlerini muhataplarına iletmeleri bekleniyor. AK Parti çevrelerinde de konuya ilişkin şu değerlendirmeler öne çıktı:


ORTAKLIK HUKUKU

“Bazı şeyler bütün açıklığıyla konuşulup resmi kayıtlara geçirilmese de sonuçta her ortaklığın da asgari bir zemini, kendine özgü bir hukuku vardır. Daha işin başında sıkıntılı alanlarda gereksiz çıkışlarla hassasiyetler kaşınırsa elbette bu sıkıntı yaratır. Öncelikle Cumhurbaşkanı’nın konumu da yetkileri de bir anayasal sistem sorunudur. Başbakan’ın da ifade ettiği gibi partimiz de yolsuzluklarla mücadeleyi hep öncelemektedir. Bütün iddiaların yargının ya da Meclis’in olağan çalışma sistemi içinde ele alınıp değerlendirilmesi doğaldır ancak ortağın hassasiyetleri de kaşıyacak şekilde rahatsız edici çıkışlarla bunun öncülüğünü üstlenmesi tabii ki hoş karşılanmaz. Ortaklığın en önemli unsuru güven ilişkisi olduğu için bütün bu konuların baştan konuşulup çerçevesinin açıklığa kavuşturulması da doğaldır.”

Haberin Devamı

CHP seçeneği tüketilmedi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, CHP ile koalisyon seçeneğinin tüketilmediğini belirterek, “Bu tüketilmeden başka seçenekler üzerinde değerlendirme yapmaya gerek yok. O konuda Genel Başkanımızın tutumunu bekliyoruz” dedi.

Umutlar hâlâ devam ediyor

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay koalisyon umudu olup olmadığı sorusunu “Hayat devam ettiği sürece umut da devam eder. Sayın Davutoğlu, pazartesi, AKP kurultayında seçilmiş genel başkan olup olmadığının sınavını verecek” diye cevapladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!