AK Parti'nin Kasım planı

Güncelleme Tarihi:

AK Partinin Kasım planı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2015 00:03

AK Parti kurmayları, koalisyon olmazsa diğer seçenekler için Kasım'a kadar süre verdi. AK Parti yöneticileri, stratejilerini şu mantık üzerine kuruyor: ''Azınlık hükümetinin ömrünü bahar aylarına kadar uzatmak, AK Parti hükümeti için dezavantaj olur. Son kez, tek başına iktidar için seçmenden oy istenmeli. Eğer sonuç aynı olursa, o zaman ‘Koalisyon dönemlerine’ tüm partiler zorunlu olarak gidecek.''

Haberin Devamı

AK Parti kurmayları, bir yandan hükümet seçenekleri konusunda politikasını netleştirmeye çalışırken, diğer yandan erken seçim için en uygun zaman ve seçimden avantajlı çıkmanın yollarına kafa yoruyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uyarılarının da dikkate alındığı değerlendirme toplantılarına katılan AK Parti üst düzey yöneticileri, stratejilerini şu mantık üzerine kuruyor:


‘AZINLIK’ DEZAVANTAJ OLUR


“CHP ile koalisyon seçeneği hayata geçirilemezse, ortaya konulan tüm seçeneklerin ömrü kısa olur. Azınlık hükümetinin ömrünü bahar aylarına kadar uzatmak, AK Parti hükümeti için dezavantaj olur. Çünkü bu hükümetin hareket kabiliyeti olmaz. Meclis’te tek bir yasa çıkarması bile krize dönüştürülebilir. Bu süre hükümeti yıpratır. Eş zamanlı olarak muhalefet partileri eski dört bakanla ilgili soruşturma dosyasının yeniden açılmasını sağlarlarsa, yolsuzlukları tartışılan ve tek bir icraat yapmayan parti olarak seçime gitmek durumunda kalınır. Bu nedenle, derhal seçime gidilmeli ve kasım ayını geçmemeli.
Kasımda yapılacak seçim hem Türkiye hem de AK Parti için ‘otobandan önceki son çıkış’ olacak. Eğer, AK Parti 9 puan kaybına neden olan hataları onarır ve politika değişikliğine giderse, seçmenle arasındaki güven sorununu aşar. O zaman tek başına iktidar için fırsat yaratılabilir. Türkiye’nin 1990’lı yıllarda olduğu gibi ‘Koalisyon hükümetleri dönemine’ girme riski var. Böyle bir dönem başlamadan, son kez, tek başına iktidar için seçmenden oy istenmeli. Eğer sonuç aynı olursa, o zaman ‘Koalisyon dönemlerine’ tüm partiler zorunlu olarak gidecek. Bu nedenle, kasım seçimi belki de Türkiye’yi koalisyon hükümetleri döneminden kurtarma seçimi de olabilir.”

Haberin Devamı


ERDOĞAN DA HESAPTA


Planlanan politika değişikliklerinde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘siyasi pozisyonu’ da hesap dışında tutulmuyor. Erdoğan’ın yeni seçimde alacağı pozisyon, kullanacağı dil de politika değişiklikleri arasında sayılıyor. AK Parti’de politika değişikliklerinin erken seçimde partiye büyük avantajları olmayacağına ilişkin değerlendirme yapanlar da var. Parti içerisinde, erken seçimde partinin oyunun en fazla iki puan artacağı, bunun da beklenen sonucu doğurmayacağını dile getirenler de bulunuyor.

Haberin Devamı

Davutoğlu-Kılıçdaroğlu pazartesi buluşuyor


BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu pazartesi günü bir araya gelerek, partileri arasında 25 gündür devam eden koalisyon sürecinin kaderini belirleyecekler. Liderler Başbakanlık Konutu’nda saat 18.00’de görüşmeye başlayacak. Akşam yemeği için verilecek aradan sonra Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu görüşmesinin ucu açık olacak. Davutoğlu, koalisyona ilişkin ‘tamam mı devam mı’ kararı açısından hayati önem taşıyan bu randevu öncesinde ise CHP’nin koalisyon şartlarını, partisinin yetkili kurulları MKYK ve Bakanlar Kurulu’nda masaya yatıracak.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik başkanlığında CHP Heyeti ile 30 saati bulan 5 ayrı görüşmeyi gerçekleştiren AK Parti heyeti, dün Davutoğlu’nu bilgilendirdi. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, AB Bakanı Volkan Bozkır, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, eski Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan ile milletvekilleri Mücahit Arslan, Osman Can ve Taha Özhan’ın da yer aldığı heyet, Çelik’in görüşmeye üzerinde CHP yazan mavi bir dosya içinde getirdiği ve 300 sayfayı aşkın görüşme notları üzerinden hazırlanan raporu da Davutoğlu’na sundu. Başbakanlık Konutu’nda yaklaşık 2 saate süren görüşmede CHP’nin koşulları arasında uzlaşma sağlanıp sağlanamayacakların yanı sıra liderlerin inisiyatifiyle aşılabilecek konular ayrıntılarıyla aktarıldı.

Haberin Devamı


45 GÜN TÜKETİLEBİLİR


Kulislerde, liderler buluşmasında, sürecin noktalanabileceği gibi koalisyon kararı alınmadan iki parti arasındaki bazı anlaşmazlık noktalarının netleştirilmesi için görüşmelere bir süre daha devam edilmesi kararının alınabileceği konuşulurken, “Tamam demeden bir süre daha devam denip, sonunda da yine olmuyor denebilir, bu durumda da belki 45 günlük sürenin tümü tüketilmiş olabilir” yorumları öne çıktı. (Turan YILMAZ - Selçuk ŞENYÜZ/ANKARA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!