Antalya’da ’en sıcak gün’| 3 Ağustos Pazartesi günü hava durumu

Güncelleme Tarihi:

Antalya’da ’en sıcak gün’| 3 Ağustos Pazartesi günü hava durumu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2015 12:02

Meteorolojiye göre ülke genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği tahmin edilen hava sıcaklıkları Antalya'da rekor kıracak. Antalya'da, hava sıcaklığı bugün, yılın rekor seviyesine ulaşması bekleniyor. Gölgede 39 dereceyi bulacak sıcaklık, 60 derece olarak hissedilecek. Peki İstanbul, Ankara, İzmir vb. diğer illerde hava durumu ve sıcaklıklar nasıl olacak? İşte 5 günlük hava durumu tahmini ve haberin detayları...

Haberin Devamı

Hava sıcaklığının bu yılın rekor düzeye ulaştığı Antalya’da sıcaklık öğle saatlerinde gölgede 40 derece ölçüldü. O saatlerdeki nem oranının yüzde 25 seviyesinde olması nedeniyle hissedilen sıcaklık 41 derece oldu. Nem oranın düşük olması nedeniyle hissedilen sıcaklık oranı beklenildiği gibi 60 dereceye çıkmazken, öğleden sonra nem yükselmeye, sıcaklık düşmeye başladı. Saat 15.00 sıralarında yüzde 48’e ulaşan nem oranı ve 37 derece sıcaklık, 46 derece olarak hissedildi.

Antalya’da ’en sıcak gün’| 3 Ağustos Pazartesi günü hava durumu

Meteoroloji Bölge Müdürü Erol Aydın, nem oranın düşük olması nedeniyle hissedilen sıcaklık oranının beklenildiği gibi 60 dereceye çıkmadığını kaydetti. Meteorolojinin gölgede ölçtüğü sıcaklığın dışında belirtilen hissedilen sıcaklığın, insan vücudunun hissettiği sıcaklık olduğunu ve bir parametreye göre değil iklimsel çevre şartları, giysiler, vücut yapısı ve nispi nem, rüzgar gibi çeşitli etkenler oluşturduğunu ve her insanin farklı hissedebileceğini kaydeden Aydın, gölgede yapılan meteorolojik ölçüm sıcaklığına göre vatandaşın dışarıda hissettiği sıcaklığın 10 dereceye kadar artabildiğini belirtti.

Haberin Devamı

Antalya’da ’en sıcak gün’| 3 Ağustos Pazartesi günü hava durumu

İŞTE BEŞ GÜNLÜK HAVA DURUMU TAHMİNİ

Akşam saatlerinde doğru nem oranının yüzde 70’e ulaşmasını ve sıcaklığın da 35 dereceye gerilemesinin beklendiğini belirten Erol Aydın, o zaman hissedilen sıcaklığın 50 derece olacağına dikkati çekti. Hava sıcaklıklarının Salı ve Çarşamba günleri 37 derece dolayında olacağını belirten Aydın, Perşembe ve Cuma gününden itibaren de 33-32 derece dolayında olacağını dile getirdi.

İNEKLERE FANLI SERİNLİK

Termometresi 50 dereceyi bulan bir büyükbaş hayvan işletmesinde, inekler soğuk buhar ve fanlarla gün boyu serinletilmeye çalışıldı.

Antalya’da ’en sıcak gün’| 3 Ağustos Pazartesi günü hava durumu

Haberin Devamı

Döşemealtı’nda büyükbaş hayvan üreticisi firma, ineklerin sıcaktan strese girmemesi ve süt veriminin düşmemesi için soğuk buhar ve fan uygulaması yaptığını açıkladı. Veteriner hekim Mehmet Başer, şöyle konuştu:

"Bu aylarda 50 derece gibi sıcaklıkları görebiliyoruz. Ahırların üstü metal olduğu için sıcaklığı hayvanlara çok fazla yansıtıyordu. Buna önlem olarak seralarda kullanılan dev fanlarla ıslatma sistemini hayvanlarda kullanmaya karar verdik. Ayrıca buhar sistemi var. İki sistem aynı anda çalışıyor. Bugün mesela aşırı sıcak var, 50 dereceyi kadar gördük. Önceki günlerde 6 dakika çalışıp 6 dakika kapalıydı. Bugün sürekli çalıştırıyoruz. Hayvanlar, yemlerini yiyor ve rahat görünüyor. Eğer bu sistem çalışmasaydı hepsi yerde yatıyordu, sıcaktan strese girip yem tüketimi ve süt verimi de düşüyordu. Bu sistemler güneşte 50 derece gören bir sıcaklık ahırda 35 dereceye kadar düşürüyor. Hayvanlar daha rahat ediyor, verimleri artırıyor."

Haberin Devamı

HAYVANAT BAHÇESİNDE ALARM

Antalya’da yüksek sıcaklık sadece insanları değil Büyükşehir Belediyesi’nin hayvanat bahçesinin kuzey ülkelerinden, dünyanın en yüksek zirvelerinden kısaca soğuk ülkelerden gelen hayvanları da etkiliyor. Güney Amerika’da, Peru, Bolivya ve Arjantin’in dağ ve çayırlarında yaşarken Antalya’nın sıcağıyla baş başa kalan lamalar, İngiltere başta olmak üzere Kuzey Avrupa’ya özgü bir tür olan Midilli atları gün içinde belli aralıklarla fıskiyelerden akan suyun altında serinlemeye çalıştı. Maymun gibi oldukça hareketli olan ve aşırı sıcaklar nedeniyle çok su kaybeden hayvanlar ise kendilerine sunulan buzlu meyvelerle serinledi. En sıcak günlerinden birini yaşayan Antalya’da hayvanat bahçesini gezmeye gelen çocuklar da oldukça zorlandı. Çocuklar her musluğun altında susuzluklarını giderek birbirinden farklı türde hayvanları ziyarete devam etti.

Haberin Devamı

Antalya’da ’en sıcak gün’| 3 Ağustos Pazartesi günü hava durumu

ŞEMSİYELERLE KORUNDULAR

Kentteki bir restoranda döner ustası olarak çalışan Harun Sırtıkara, bu sıcaklarda oldukça çok zor şartlarda çalıştığını söyledi. Sırtıkara, "Hava sıcaklığı oldukça yüksek seyrediyor. Dışarıdaki sıcaklığı döner tezgahının başındayken her zaman 10 derece fazla hissediyorum. Aşırı sıcak olduğu için sürekli terliyorum. Dinlenme saatlerinde ise kendimi klimanın bulunduğu odaya atıyorum" dedi.

Bunaltan sıcak nedeniyle öğle saatlerinde Antalya caddeleri boşaldı. Araç ve yaya trafiğinde önceki günlere göre gözle görülür bir azalma yaşanırken, sokağa çıkmak zorunda olanlar da kaldırımlardaki ağaçların gölgelerinden yürümeyi tercih etti. Cumhuriyet Meydanı sessizliğe bürünürken, sadece az sayıda turist bölgeyi gezdi. Kalekapısı, Yivli Minare ve Kaleiçi gibi tarihi yerleri gezen Japon turistler, yağmur şemsiyeleriyle güneşten korundu.

Haberin Devamı

TURİSTLERE BUZLU YARIŞMA

Alanya Meteoroloji Müdürlüğü verilerine göre yılın en sıcak gününü geçiren Alanya’da yerli ve yabancı tatilcilerle bölge halkı dışarı çıkmamayı tercih etti. Sokaklar boşalırken, dışarı çıkmak zorunda kalanlar ise güneşten korunmaya çalıştı. Yüksek sıcaklık nedeniyle bazı işletmeler ise müşterilerini serinletmek için alternatif eğlencelere yöneldi. Bir su parkına gelen turistler, havuzda buz yarışması yaptı. Buzla doldurulan botta en fazla kalabilene çeşitli hediyeler verildi. Bazı turistler ise havuza buz kalıplarıyla girmeyi tercih etti.

İşletme Müdürü Mertcan Boylu, "Sıcaktan dolayı müşterilerimiz değişik serinleme yollarını tercih ediyor. İşletmede su parkı ve kaydırakların dışında olimpik havuz ve rafting alanı bulunuyor. Buna rağmen artan sıcaktan bunalan turistlere alternatif sunarak daha da serinlemelerini hedefliyoruz" dedi.

Antalya’da ’en sıcak gün’| 3 Ağustos Pazartesi günü hava durumu

Meteoroloji yetkilileri bugün ve yarın yılın en yüksek sıcaklığının yaşanacağına dikkati çekerek, öğle saatlerinde dışarı çıkılmaması konusunda uyardı.

Türkiye’de yabancı turistin en çok rağbet gösterdiği merkez olan kentte, yine birçok ilden tatile gelen yerli turistlerle birlikte kent halkının da sahillere ve su parklarına akın etmesi bekleniyor. Başta Konyaaltı ve Lara plajları sabah saatlerinden itibaren yoğunluk yaşamaya başladı. Deniz suyu sıcaklığının 29 derece kaydedildiği kentteki su parkı ve havuzlar da yoğun taleple karşı karşıya kaldı. Uzmanlar, özellikle solunum sıkıntısı çeken, kronik akciğer hastaları, astım, KOAH ve bronşit hastalığı olan hastalar için riskli gün olduğunu söyledi. Özellikle yüksek nemim bu gruptaki hastalar için sıkıntı yaratabileceğine dikkat çekildi.

MÜŞTERİLER UYARILDI

Meteoroloji’nin Antalya’da hava sıcaklığının bugün yılın rekor seviyesine ulaşacağını açıklamasının ardından yerli ve yabancı turistler sabah erken saatlerde sahile koştu. Saat 11.00 sıralarında hava sıcaklığı gölgede 39 derece olurken, deniz suyu sıcaklığı da 29 dereceye ulaştı. Hissedilen hava sıcaklığının öğle saatlerine doğru 50 dereceyi aştığı kentte birçok otelde müşterilere yönelik sıcaklık uyarısı da yapıldı. Otellerde yapılan uyarılarda müşterilerin saat 10.00 ile 15.00 arasında özellikle dışarı çıkmalarının, sahilde direkt güneşle temas etmelerinin tehlikeli olacağı belirtildi.

BUZLU HAVLU SERVİSİ

Aşırı sıcak ve neme rağmen denize giren müşterilere ise otellerde buzlu havlu servisi ve buzlu içecek servisleri yapıldı. Konyaaltı’ndaki 5 yıldızlı Su Otel’in Yiyecek İçecek Müdürü Ziya Hızal, yaz boyunca plajda buzlu havlu servisi yaptıklarını da belirterek, bugün bu konuda daha hassas davranıldığını ve denize giren müşterilere çıktıktan sonra başlarına koymaları için buzlu havlu servisini artırdıklarını kaydetti.

RUS TURİSTLER HAVUZDA

Rusya’dan Antalya’ya tatil için gelen Rus turistler Kristina Valishina ve Elena Bukhardinova ikilisi de sıcak hava nedeniyle kaldıkları otelin su parkında serinlemeye çalıştı. İki haftalık tatil için Rusya’dan Antalya’ya geldiğini belirten ikili, Antalya’yı çok sevdiklerini ve sıcak havada havuzda vakit geçirmenin çok keyifli olduğunu anlattı.

KANALDA SERİNLİK

Sıcaktan bunalanlara deniz suyu çare olmayınca şans bu kez kentin kenar mahallelerinde yaşayan çocuklara, gençlere güldü. Dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili’nde bir kez bile denize giremeden yaz aylarını geride bırakan Baraj Mahallesi’nin çocukları, evlerinin hemen yanından akan sulama kanalına balıklama atladı. Deniz suyunun aksine sulama kanalının buz gibi sularında serinleyen gençler, eğlendiklerini de gizlemedi. Varoşların gençleri ve çocukları, kanala en havalı balıklama atlama, suyun içinde en uzun nefes tutma gibi yarışmalarla günü renklendirdi.

DOĞU AKDENİZ YILIN EN SICAK GÜNÜNÜ YAŞADI

Adana, Mersin, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Kilis'te bugün yılın en yüksek sıcaklık değerleri ölçüldü. Meteoroloji 6. Bölge Müdürü Ahmet Kocaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Basra alçak basınç merkezinin etkisi altında olan Doğu Akdeniz'de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini söyledi.

Antalya’da ’en sıcak gün’| 3 Ağustos Pazartesi günü hava durumu


Özellikle Kuzey Afrika'dan gelen sıcakların bölgeyi etkilediğini aktaran Kocaman, Adana, Mersin, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Kilis'te bugün yılın en yüksek sıcaklık değerlerinin ölçüldüğünü ifade etti.Sıcakların yarından itibaren düşerek mevsim normallerine gelmesini beklediklerini anlatan Kocaman, "Doğu Akdeniz'de bugün mevsim normallerinin 5-6 derece üzerinde sıcaklık değerini ölçtük. Sıcaklar yarından itibaren düşmeye başlayacak" dedi.

Kocaman, bugün Adana'da 42, Mersin'de 36, Kahramanmaraş'ta 41, Osmaniye'de 41, Gaziantep'te 39, Kilis'te 41, Hatay'da ise 43 derece sıcaklık ölçüldüğünü kaydetti. Kocaman, Doğu Akdeniz'deki illerin tamamında rüzgar sakin, nem de düşük oranda olduğu için ölçülen değerler kadar sıcaklığın hissedileceğini tahmin ettiklerini de bildirdi.

"PARKLARDAKİ ÖLÇÜMLER DOĞRU DEĞİL"

Parklardaki termometrelerin doğruyu göstermediğini de vurgulayan Kocaman, şöyle devam etti:

"Biz gölgede sıcaklığı ölçüyoruz. Ancak park ve bahçelerdeki ölçümler bir metal veya plastik kutu içerisinde olduğu için direk güneş ışığına maruz kalıyor. O hava sıcaklığını değil de içerisinde bulunduğu kutunun sıcaklığını ölçüyor. Dolayısıyla orada ölçülen değer gerçek hava sıcaklığı değil. İçerisinde bulunduğu kutunun sıcaklığını ölçüyor. Biz sıcaklığı 40 derece ölçerken, orada 48-55 derecelere kadar çıkabiliyor. Dolayısıyla parklardaki ölçümler doğru değil."

Öte yandan sıcak hava dalgasının etkisi altında kalan Adana'da, aşırı sıcaklar ve nem, vatandaşları bunaltıyor.Kent merkezindeki Atatürk Parkı'nda yer alan termometreler ise 50 dereceyi gösterirken, sıcak havadan korunmak isteyen vatandaşların ağaç gölgelerinde serinledikleri gözlendi.

ADANA’DA REKOR SICAKLAR KAVURUYOR

Avrupa’yı kasıp kavuran Afrika sıcak dalgası bugünden itibaren Çukurova Bölgesi’ni de etkisi altına aldı. Adana’da sabah saatlerinde dahi gölgede 37 derece olan hava sıcaklığı öğle saatlerinde 44 derece olarak hissedilmeye başlarken, nem oranının yüzde 50’yi geçmesi halinde hissedilen sıcaklığın 60 dereceyi bulmasından endişe ediliyor.

Avrupa ile birlikte Hindistan, Pakistan, İran ve Irak olmak üzere bölge ülkelerini etkileyen sıcak hava dalgası bu sabah saatlerinden itibaren Adana’da da hissedilmeye başlandı. Saat 09.00’dan itibaren kent merkezindeki parklarda bulunan termometrelerin 40 derece olarak ölçtüğü hava sıcaklığı saat 10.00’da otomobil termometrelerinde 47 dereceye ulaştı. Haftanın ilk iş günü olmasına karşın Adana’nın sokaklarında insan ve araç trafiği yoğunluğunda sıcak dalgasıyla birlikte düşüş gözlendi.

44 DERECE HİSSEDİLECEK

Doğu ve Orta Pasifik’te, ’El Nino’ olarak bilinen deniz suyunun yüzey sıcaklığının 1.5 derece artması nedeniyle ortaya çıkan meteorolojik olayın tüm dünyada sıcaklıkların yükselmesine neden olduğu belirtilirken, Adana’nın yanı sıra komşu kentler Mersin ve Osmaniye’de de aşırı sıcaklar yaşamı olumsuz yönde etkiledi.

Meteoroloji 6’ncı Bölge Müdürlüğü’nün yaptığı ölçümlerde bugün saat 12.00-15.00 arasında havanın tehlikeli sıcak olarak kabul edilen gölgede 38-40 dereceye ulaşması beklendiği için, buna göre önlemler alındı. Yüzde 30 nemin de etkisiyle bu sıcaklık 44 derece olarak hissedilmekle birlikte yüksek nem riski de yaşanıyor. Nemin düşük kalması hissedilen sıcaklığın beklenen 60 derecelik seviyeye ulaşmasını engellendi.

Meteoroloji yetkilileri, aşırı sıcak nedeniyle güneş çarpması, ısı krampları ve ısı bitkinliği oluşabileceği konusunda uyarı yaptı. Sıcaklığın yarından itibaren 1 derece düşeceği vurgulanırken etkisinin ise hafta sonuna kadar sürmesi bekleniyor.

Adana’da bu günlerde uzun yıllar ortalaması sıcaklık 34.3, en yüksek sıcaklık ise 36.6 derece olduğu hatırlatılırken 38-40 derecelik sıcaklık ise son yılların bu tarihteki rekoru olarak da kayıtlara geçecek.

ÜÇ İLDE REKOR SICAKLIK UYARISI

Türkiye'nin üç ilinde yarın rekor sıcaklık artışı bekleniyor. Metaoroloji Adana ve Osmaniye'de hissedilen sıcaklık değerlerinin yarın 50 ile 60 derece arasında olacağını belirterek vatandaşları uyardı. Antalya'da da tehlikeli sıcaklık uyarısı yapıldı.

ADANA ve Osmaniye’de yarın gerçekleşmesi beklenen hava sıcaklığı, uzun yıllar ortalaması ve şimdiye kadar yaşanmış en yüksek sıcaklığın 4 ile 6 derece üstünde olacak. Beklenen nem ile birlikte bu 2 ilde hissedilen sıcaklık ilçelere göre 50- 60 derece dolayında olacak.

Türkiye genelinde etkili olan sıcak hava dalgası, Çukurova bölgesinde hafta başından itibaren daha fazla hissedilecek. Adana’da haftanın ilk iş gününde gölgede 38- 40 derece arasında sıcaklık bekleniyor. Yüzde 80 nem beklenen Adana’da, öğle saatlerinde yüzde 50 nem gerçekleşse dahi insan vücudunda hissedilen sıcaklık 50 ile 60 derece arasında olacak. Adana’nın en sıcak ilçeleri merkezde Çukurova ve Seyhan, kırsal bölgede İmamoğlu ve Ceyhan olacak.

Adana’da bu günlerde uzun yıllar ortalaması sıcaklık 34.3, en yüksek sıcaklık ise 36.6 derece olmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!