28 aydır çıkmayan karar

Güncelleme Tarihi:

28 aydır çıkmayan karar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2015 01:23

TAM 9 yıl önce Türkiye’nin gündemine oturan “Atabeyler” davasından çıkan mahkûmiyet kararı nedeniyle cezaevinde olan eski Özel Kuvvetler Pilotu Yüzbaşı Murat Eren, 28 ay önce Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvurunun sonuçlanmasını bekliyor.

Haberin Devamı

TSK’dan ihraç edildikten sonra hayatı değişen Murat Eren, eşi Hande Eren aracılığıyla “Anayasa Mahkemesi’nden çıkacak olumlu ya da olumsuz her sonuca razıyız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AHİM) gitmemiz için Türkiye’deki yargı yollarının tükenmesi lazım. Ama bizi bekletiyorlar” dedi.

YARGISIZ İHRAÇ

Murat Eren, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’a suikast girişimi iddiasıyla 31 Mayıs 2006’ta tutuklandı. Duruşmalar başlamadan TSK’dan ihraç edildi. 3 ay 22 gün sonraki ilk duruşmada tahliyesine karar verildi. 6 yıl süren yargılamanın sonunda ‘suikast’ ve ‘örgüt’ suçlarından beraat etti. ‘İzinsiz patlayıcı madde bulundurmak’tan 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. Evinde ele geçirildiği iddia edilen bir CD’yle ilgili sivil mahkemede beraat etti ancak aynı Genelkurmay Askeri Mahkemesi’nde ‘devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklamak’ suçundan 5 yıl hapis cezası aldı. Mart 2013’te girdiği cezaevinden Ekim 2014’te ‘denetimli serbestlik’ kapsamında tahliye oldu. Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi, mahkemenin ‘patlayıcı madde bulundurmak’tan verdiği hapis cezasını onayınca 13 Şubat’ta yeniden cezaevine girdi. Murat Eren, şimdi Kartal Yarı Açık Cezaevi’nde gün sayıyor. 2017’nin kasım ayında cezasını tamamlayıp tahliye olmayı bekliyor.

Haberin Devamı

28 aydır çıkmayan karar

Cezaevi sezaryeni

MURAT Eren’in 2011’de evlendiği 2’nci eşi Hande Eren’den olan kızı Beren bugün 2.5 yaşında. 13 Şubat’tan beri babasına cezaevinde sarılabilen Beren’in doğumu da çok sancılı olmuş. Eşinin duruşmalara her seferinde tutuklanma korkusuyla helalleşip gittiğini söyleyen Hande Eren, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Eşimin cezaevine gireceğini öğrendiğimizde doğuma 3 hafta vardı. Murat çocuğunu görsün diye doktordan sezaryan için erkene gün aldım. Ama gerek kalmadı. O gece doğum yaptım. Murat da doğuma girdi. Kızımızı kollarıma o verdi. Kızım 20 günlükken cezaevine girdi. İlk cezayı aldığında, birinci derece akrabalarımız dışanda kimseye söylemedik. ‘Adalete teslim olacağım, çok kalmaz 2-3 aya çıkarım’ demişti. Adalete güvendik. Ama eşimle birlikte kucağımızda bebeğimizle Anayasa Mahkamesi’ne gittik, güvenlikten geçemedik.”

Erdoğan’ın ‘Tavşanı’

Haberin Devamı

PİLOT Yüzbaşı Murat Eren, suikast girişimiyle suçlandığı dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2006’da “Tavşanı” olmuş. Erdoğan’ın 2005’te Şemdinli’yi ziyareti sırasında yoğun güvenlik önlemleri alınmıştı. Başbakan farklı bir yoldan Şemdinli’ye giderken, Özel Kuvvetler Pilotu Yüzbaşı Murat Eren ise sanki içinde Başbakan ve beraberindekiler varmış gibi havalanıp Şemdinli’ye giden Sikorsky helikopteri kullanmış ve gönüllü olarak Başbakan’a yönelik olası bir suikast girişimine karşı uçan hedef olmuş. Murat Eren, “Şahıslar bizi ilgilendirmez” diyor ve ekliyor: “Recep Tayyip Erdoğan, bu ülkenin Cumhurhurbaşkanı. Bugün olsa yine göğsümü siper ederim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!