En kısa turda 4 zorlu madde

Güncelleme Tarihi:

En kısa turda 4 zorlu madde
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2015 01:37

AK Parti ile CHP arasında süren koalisyon görüşmelerinde taraflar dün, gündemin sıcak başlığı Kürt sorunu ve çözüm süreci yanı sıra kamu yönetimi, medya ve inanç grupları için masaya oturdu. En kısa süren dünkü dördüncü görüşmenin ardından taraflar son günlerde tırmanan teröre ilişkin açıklamalarıyla ters düştüler. CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç’un açıklamalarına Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik itiraz etti.

Haberin Devamı

Önceki üç toplantının yapıldığı Ankara Palas Devlet Konukevi’nde planlanmış bir haftasonu etkinliği olması nedeniyle Meclis’teki tören salonunda yapılan toplantının ardından Koç, bu toplantılar yapılırken her gün iç yakıp üzüntüye boğan haberler aldıklarını belirtti. 5 yaşındaki şehit çocuğunun babasına sarılır gibi tabutuna sarılıp ağladığı fotoğrafı anımsatan Koç, “Hangi anne-baba insan böyle bir manzara karşısında sessiz kalabilir. İsyan ediyoruz. Bu ülkede yaşayan kimse bu ıstırabı yaşamayı hak etmiyor” dedi ve şöyle konuştu:


SORUMLULUK SİYASİLERDE


“Bu bedelleri ödememek daha beterlerini yaşamamak için en büyük sorumluluk siyasilere düşüyor. Siyaset Türkiye bedel ödemesin diye ödemeye razı olan insanla olur. Hepimiz bu bilinçle hareket etmek zorundayız. Çok boyutlu güvenlik sorunlarıyla da karşı karşıyayız. Ekonomi alarm veriyor. İş dünyası 2015’i kaybettiğimizi açıkça söylüyor herkes 2016’yı kaybetmekten korkuyor. Devlet kurumlarında büyük sorunlar var. Yargı, emniyet ve bürokrasinin her alanında reform gerektiği açık.

Haberin Devamı


GEMİ SU ALIYOR


Fırtınalı denizin ortasındayız dalgalar kabarıyor ve gemi su alıyor. Hepimiz geminin içindeyiz, bedelini hep beraber ödeyeceğimizi biliyoruz. Böyle zamanda bizler küçük hesapların peşinde koşamayız. Türkiye’ye bedel ödetmeyi göze alamayız. Kendi çıkarlarımızı Türkiye’ninkilerin önüne koyamayız. Biz siyasete bir şey kazanmak için girmedik. Önce Türkiye diyoruz başka da bir şey söylemiyoruz. Siyaset en sıkıntılı günlerde kişisel çıkar arama aracı değildir. Sonuç istediğimiz gibi çıkmayınca haydi bir daha diyemeyiz. Kimseye kapıları kapatmadık, ötekileştirmedik, yok saymadık. Makam mevki koltuk pazarlığı yapmadık yapmıyoruz. Önemli olan kimlerin hangi koltukta değil milletimizin neler kazanacağıdır.”

En kısa turda 4 zorlu madde

SİYASETTE BAROMETRE OLMAZ


Kültür ve Turizm Bakanı Çelik ise “Sadece sayısal değil siyasal ve demokratik vizyon açısından yeterli bir tablo aranması gerekendir” dedi ve bunun biraz da güveni arama masası olduğunu söyledi. “Siyasette son nokta konuluncaya kadar barometre olmaz” diyen Çelik, Koç’un bazı sözlerine siyasi olarak katılmalarının mümkün olmadığını da belirterek, şöyle dedi:

Haberin Devamı


PARADİGMA DEVRİMİ YAŞATTIK


“Biz Türkiye’de terörle mücadele konusunda tarihteki en yüksek önlemleri almış partiyiz. Bizim durumumuzla terörle mücadele teröristle mücadelede Türkiye paradigma devrimi yaşamıştır. Bütün bu tedbirleri alırken Türkiye’nin ihtiyaç duyulduğu yumuşak demokrasi kapsamında demokratik açılımı başlatmışız. Bunları yaparken yalnız bırakılmış partiyiz. Ret, inkar ve asimilasyon politikalarının bitmesi konusunda tarihi işlere imza atmış bir partiyiz. Türkiye’nin toplumsal huzuru en büyük hassasiyetimizdir. Demokrasi tehdit altında ise hukuk devleti vatandaşın güvenliği tehdit altındaysa tereddüt etmeden hareket eden bir hükümetiz biz.”

Haberin Devamı


Yaş’tan sonra liderler buluşacak


- Şu ana kadar 24 saate yaklaşan dört toplantıyı tamamlayan heyetler yarın son kez bir araya gelecekler. Ardından da heyetlerin sunum yapacakları liderler bir araya gelerek koalisyonda müzakerelere geçilip geçilmeyeceğinin kararını verecekler. Bu toplantının 3-5 Ağustos tarihlerinde yapılacak YAŞ toplantısı sonrasında yapılması bekleniyor. Dünkü toplantıya, önceki gün ağabeyini kaybeden Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz katılmadı.


Sıkıntılı başlıklar


AK Parti, son terör olaylarının ardından çözüm sürecini askıya aldığını açıklayarak, terör unsurlarının ülkeyi terk edip silahları bırakmaları halinde yeniden başlayacağını açıkladı. Süreç yöntemi konusunda başından beri AK Parti’yi eleştiren CHP ise sürecin Meclis’te denetlenebilir şekilde yürütülmesini istiyor. İki parti arasında kamu yönetimine ilişkin bazı uygulamaların yanı sıra basın özgürlüğü konusunda da ciddi görüş ayrılıkları bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!