Kurbağalıdere’ye ‘Metro Tipi’ çözüm

Güncelleme Tarihi:

Kurbağalıdere’ye ‘Metro Tipi’ çözüm
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2015 08:29

Kadıköylüler’i kokusu ve pisliğiyle canından bezdiren Kurbağalıdere için imdada metro tünellerinin açılmasında kullanılan dev deliciler yetişti. Açılacak dev tünellere konacak borularla, bugüne kadar Kurbağalıdere’ye buradan da Marmara Denizi’ne akan atık sular, Moda’daki arıtma tesisine aktarılacak.

Haberin Devamı

Kadıköy-Ümraniye-Maltepe’deki derelerin aktığı suyu ve yağışı taşıyamaz hale gelen ve geniş bir havzayı kapsayan 67 kilometre uzunluğundaki Kurbağalıdere’deki ıslah çalışmalarında sona gelindi.

Üç yıl önce başlayan çalışmalarda derenin son 1,5 kilometresindeki bölgede yaşanan tıkanıklığın, SİT alanı olması, istimlak sırasında yaşanan sıkıntı ve hukuki süreç nedeniyle meydana geldiği, projenin tamamlanma sürecinin uzamasına neden olduğu bildirildi. Bu sorunu çözmek için yerin metrelerce altında metro çalışmalarında kullanılan TBM (Tünel açma makinası) devreye sokularak, “Metro Tipi Çözüm” yoluyla aşıldı.

Kurbağalıdere’ye ‘Metro Tipi’ çözüm

Haberin Devamı

DEV KOLLEKTÖR BORULAR

Kirlilik ve sudaki oksijen oranındaki azalma nedeniyle köpüren ve çevre sakinlerinin kötü koku nedeniyle ciddi rahatsızlık yaşadığı Kurbağalıdere’de son günlerde meydana gelen hava kabarcıkları ile patlamalar endişe yaratmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Kurbağalıdere’nin ıslah çalışmalarında sona gelindiğini açıkladı. TBM’in açtığı tünellere yerleştirilen kollektör borularının devreye girmesiyle, bugüne kadar Kurbağalıdere’ye buradan da Marmara Denizi’ne akan atık sular, Moda’daki arıtma tesisine aktarılacak. Yetkililer, Kurbağalıdere’nin ıslah çalışmalarının 2012 yılında başladığını ve çalışmaların yüzde 85-90 oranında tamamlandını bildirdi.

Kurbağalıdere’ye ‘Metro Tipi’ çözüm

Başkan Nuhoğlu şikayet etmişti

İSKİ’nin Kurbağalıdere’deki çalışmasını bitirememesinin ciddi çevre sorununa yol açtığı gerekçesiyle, Temmuz ayı toplantısında konuyu İBB Meclis gündemine taşıyan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, çalışmaların uzamasından İBB bürokratlarını sorumlu tutmuştu. Kadıköy’deki mahalle muhtarları da İBB Başkanı Kadir Topbaş’a verdikleri dilekçe ile dere ıslah çalışmasının hızla sonlandırılmasını ve biyoloojik arıtma için çalışmaların bir an önce başlamasını talep etmişti.

Haberin Devamı

Bin 94 kamyon çamur

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı ve Deniz Hizmetleri Müdürlüğü tarafından önceki gün başlatılan Kurbağalıdere’deki temizlik çalışmaları da devam ediyor. Çalışmalar kapsamında dere içerisinde “yengeç” adı verilen dip tarama teknesiyle zemin taraması yapılırken, pompa ile kirli su çekilerek kollektör vasıtasıyla arıtma tesislerine pompalanıyor. Şu ana kadar bin 94 kamyon çamur bertaraf edildi. Atık suyun toplanmasından sonra pompa sistemi ile temiz su akışı sağlanmış olacak. Dere tabanında biriken çökeltiden kaynaklanan kokunun, temiz su akışının sağlanması ile birlikte kısa sürede giderileceği bildirildi.

BAKMADAN GEÇME!