Motorlu taşıtlar vergisi (MTV) ödemelerinde son gün! MTV nasıl hesaplanır, nasıl ödenir? Motorlu taşıtlar vergisi ödeme

Güncelleme Tarihi:

Motorlu taşıtlar vergisi (MTV) ödemelerinde son gün MTV nasıl hesaplanır, nasıl ödenir Motorlu taşıtlar vergisi ödeme
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2015 13:47

Motorlu Taşıtlar Vergisi son ödemeleri 31 Temmuz Cuma günü sona erecek. Peki motorlu taşıt vergisi neye göre hesaplanır? Hangi araçlar için mtv ödenmez? Detaylar haberimizde...

Haberin Devamı

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ile Gelir Vergisi'ne ilişkin ikinci taksit ödeme süresi bugün son buluyor. Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde yer alan duyuruda, ilk taksidi ocak ayında ödenen MTV ile martta verilen beyannameyle bildirilen gelir üzerinden tahakkuk ettirilen Gelir Vergisi'nin ikinci taksitlerinin ödeme süresinin 31 Temmuz'da sona ereceği belirtildi.

Otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri ile motosikletler, bu taşıtlar dışında kalan motorlu kara taşıtları, uçak ve helikopterler (Türkkuşu, Türk Hava Kurumuna ait olanlar hariç) yılda iki kez ödenmek üzere motorlu taşıtlar vergisine tabidir.

MTV NEYE GÖRE HESAPLANIR?

Ödenecek olan MTV öncelikle, aracın cinsine göre kanunda belirtilen tarifelere göre belirlenmektedir. Örneğin aracın otomobil, kamyon, kamyonet, minibüs, otobüs, panelvan olmasına göre belirlenmiş olan kanunda belirli tarifeler bulunmaktadır. Vergi dairesine gidildiğinde, aracın yaşına ve silindir hacmine göre bu tarifelerde belirtilen oranlarda belirlenmiş olan vergi tutarı sistemde karşımıza çıkmaktadır. Kamyon ve kamyonet ile otobüslerde ise aracın yaşının yanında azami toplam ağırlığına da bakılmak suretiyle motorlu taşıtlar vergisi hesaplanmaktadır.

Aracımın yaşını nasıl hesaplarım?

Aracınızın yaşını ilgili MTV ödemesinin ait olduğu yıldan, aracınızın modelini çıkartıp sonuca 1 ekleyerek bulabilirsiniz. Örneğin 2010 model bir aracınız varsa 2015 yılı MTV ödemesi için araç yaşını 6 (2015-2010+1=6) olarak seçmelisiniz.

Haberin Devamı


Motorlu Taşıtlar Vergisini nasıl öderim?

Motorlu taşıtlar verginizi, aşağıdaki bağlantıdan ulaşabileceğiniz bankalardan herhangi birine nakit olarak ya da Gelirler İdaresi Başkanlığı Internet Vergi Dairesini kullanarak kredi kartıyla ödeyebilirsiniz.

Vergi tahsil yetkisi verilen bankalar ve katılım bankaları
http://www.gib.gov.tr/index.php?id=410

Gelirler İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi
https://intvd.gib.gov.tr/internetvd/index.jsp


HANGİ ARAÇLAR İÇİN MOTORLU TAŞIT VERGİSİ ÖDENMEZ?

1- Genel ve özel bütçeli idareler, sosyal güvenlik kurumları ile il özel idareleri, belediyeler, köy tüzel kişilikleri ve Türkiye Kızılay Derneği adına kayıt ve tescil edilen taşıtlar

2- Karşılıklı olmak şartı ile, yabancı devletlerin Türkiye'de bulunan elçilik ve konsolosluklarıyla, elçi, maslahatgüzar ve konsoloslarına, elçilik ve konsolosluk memurlarına ve ait taşıtlar,

3- Sakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malul ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malul ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtlar.

4- Hurdaya çıkmış araçlar.(Aracın geçmiş dönemlere ait borcu olmamak kaydı ile)

5- Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna intikal eden bankalara, tasfiyeleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu eliyle yürütülen müflis bankaların iflas idarelerine ait taşıtlar.

BAKMADAN GEÇME!