Ek yerleştirmede nelere dikkat etmeliyiz!! Ek yerleştirme tercihlerinin püf noktaları nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Ek yerleştirmede nelere dikkat etmeliyiz Ek yerleştirme tercihlerinin püf noktaları nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2015 15:22

Herhangi bir Yükseköğretim Programına yerleşememiş adaylar için ek yerleştirme tarihleri belli oldu. Peki ek yerleştirme tercihlerimizi yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Detaylar haberimizde..

Haberin Devamı


Tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından tercihlerde açıkta kalanlar ve ek tercihleri bekleyenler için LYS ek yerleştirme tarihleri belli oldu.

EK YERLEŞTİRME TERCİH TARİHLERİ

17-21 Ağustos 2015 Ek Yerleştirme Sonrası Üniversiteye Kayıt Tarihleri: 31 Ağustos 2015 ile 04 Eylül 2015.

2015 EK YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK ?

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecektir. Yükseköğretim programlarının 2015-ÖSYS sonuçlarına göre (sınavsız geçiş dâhil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacaktır. Sınavsız geçiş dâhil merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacaktır.

Haberin Devamı

Ek Yerleştirmede; Tablo 4’teki lisans programlarına merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında aday yerleştirilmeyecektir. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacaktır. Ek yerleştirme tercih ücreti 15,00 TL olacaktır. Ek yerleştirme için tercih yapan adaylardan ek yerleştirme ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihler işleme alınmayacaktır.

LYS Ek yerleştirme kılavuzu Ağustos ayı içinde yayınlanacak
Ek yerleştirme başvuruları 1. kayıtlardan sonra başlayacak. Yani 17 Ağustos'tan itibaren ek tercihler alınacak, yerleşenler diğer kazananlar gibi aynı tarihlerde kayıt yapacaklardır.


BOŞ KONTENJANLAR NELER?

Üniversitelerdeki lisans programlarına 417 bin 714, ön lisans programlarına 367 bin 236 aday yerleşti. Lisans programlarında 18 bin 770, ön lisans programlarında ise 20 bin 19 olmak üzere 38 bin 789 kontenjan boş kaldı.

Devlet üniversitelerinin lisans programlarında 4 bin 437, ön lisans programlarında 9 bin 810, vakıf üniversitelerinin lisans programlarında 7 bin 32, ön lisans programlarında 8 bin 291, KKTC'deki üniversitelerin lisans programlarında 6 bin 181, ön lisans programlarında bin 903, yurtdışındaki üniversitelerin lisans programlarında bin 120, ön lisans programlarında 15 kontenjan boş kaldı.

Haberin Devamı

EK TERCİH YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

-Ek yerleştirmelerde tercih yapabilmek için 1. Yerleştirmede de tercih yapmış fakat yerleştirilememiş olmak gerekir.

-ÖSYM tarafından yayınlanan tercih kılavuzunu çok iyi incelenmelidir.

-En çok istediğin bölüme 1. sırada yer vermelidir; diğerlerini de aynı mantığa göre sıralanabilir.

-Tablo 3A’daki iki yıllık bölümleri seçerken alan içi-alan dışı durumlarına mutlaka dikkat edilmelidir. Çünkü öncelik sırası alandan gelenlerin olacaktır; boşluk kalırsa alan dışından da öğrencileri yerleşebilecektir.

- Tercihler belirtilen tarihlerde yapılmalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!